Европейското кино триумфира над американското в Кан

Голямата награда спечели австрийският режисьор Михаел Ханеке с филма "Любов"
28 май 2012 18:04,
1
Европейското кино триумфира над американското в Кан
Михаел Ханеке с голямата награда. Снимка: Reuters

Американските истории доминираха на приключилия кинофестивал в Кан, но при раздаването на наградите триумфира Европа, предадоха световните информационни агенции.

От над 20-те филма, състезавали се за "Златна палма" - една от най-престижните кинонагради в света, шест разказваха северноамерикански истории. Когато обаче деветчленното жури на фестивала обяви носителите на отличията, основните бяха присъдени на европейци. Голямата награда "Златна палма" бе спечелена от австрийския режисьор Михаел Ханеке с филма "Любов", а с втория по значимост приз - Гран при, бе отличен италианецът Матео Гароне за лентата "Риалити". Наградата на журито бе присъдена на британския режисьор Кен Лоуч за "Делът на ангела".

На пресконференцията след обявяването на победителите председателят на журито, италианският кинодеец Нани Морети, настоя, че географският произход на даден филм не е ключов фактор за решенията на членовете. "Силата на филма е по-важна от националността му", заяви Морети.

Петнадесет американски режисьори са печелили "Златна палма", откакто отличието е връчено за първи път през 1995 г. Сред тях е Терънс Малик, който грабна топ отличието на кинофестивала в Кан миналата година. Тогава той бе единственият режисьор от САЩ, който се състезаваше за голямата награда, припомня ДПА, цитирана от БТА.

Единственият американец в тазгодишния списък на носителите на отличия е Бен Зейтлин. Той получи приза "Златна камера" за най-добър дебютен пълнометражен филм за лентата си "Зверовете на дивия юг".

Актьорските награди също бяха присъдени на европейци. За най-добър актьор бе обявен датчанинът Мадс Микелсен за изпълнението му във филма "Ловът". Призът за най-добра актриса си поделиха румънките Кристина Флутур и Космина Стратан, които изпълняват главните роли във филма на румънския режисьор Кристиян Мунджиу "Отвъд хълмовете".

Анализатори коментират, че между Холивуд и водещия кинофестивал в света връзката е любов-омраза. Много шефове на холивудски студия смятат, че претенциозната публика в Кан е твърде критична към филмите им и често не ги взима насериозно. Въпреки това Холивуд осигурява голяма част от блясъка в Кан с присъствието на звезди от ранга на Брад Пит, Рийз Уидърспун, Брус Уилис, Зак Ефрън и Матю Макконъхи, които тази година преминаха по червения килим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
2
 
! Отговори
юръп преди 11 години
Крайно време беше !