Престъпник на инат

„Беззаконие“ като осъществена американска мечта
6 сеп 2012 20:01, Петя Славова
25

Снимка: Форум Филм
Холивуд обича престъпниците. Онези умелите и симпатичните. Превръща желанието им за бързо печелене на пари в символ на свободата и в осъществяване на американската мечта, а после и ги възвеличава в киното.

Подобен е случаят и в новия филм “Беззаконие” (Lawless), обхванал един от най-любопитните отрязъци в американската история – Сухия режим.

Продукцията е интересна сплав от уестърн и ганстерски епос, който разкрива истинската история на трима независими контрабандисти братята Бондюрант. В техните роли ще видим Шая Ла Бьоф, Том Харди и Джейсън Кларк. На режисьорския стол сяда Джон Хилкоут, познат от работата му върху филми като “Пътят” и “Предложението”.

Сюжетът е създаден по романа “Най-мокрият окръг в света”, чийто автор е самият Мат Бондюрант, който преправя семейната си история в книга. В проекта е привлечен и талант като Ник Кейв. Освен, че ще чуем неговите музикални вдъхновения, ще може да оценим и възможностите му като сценарист. И така ще усетим как на места ритъмът на филма е неравен. Темпото често се забавя и разтяга, но именно в този момент улавяме и чувството за хумор, от което авторите на проекта не са ни лишили. Напрежението се засилва не толкова от динамично представения разказ (просто,защото такъв няма), колкото от твърде натуралните сцени, обилно опръскани с кръв.

Режисьорът показва човешката проява на жестокост в нейния най-чист вид. За разлика от повечето продукции, в които историята започва лежерно като в приказка и проблемите изведнъж връхлитат персонажите, то в “Беззаконие” всеки един успех на семейство Бондюрант е съпроводен от трагедия. Подобна структура разрушава мита, че бързите пари са лесни.

Камерата е в тъмни нюанси, които допринасят допълнително за нагнетената атмосфера на смутните времена в САЩ. Единствено женското присъствие в лицето на Джесика Частейн като бивша танцьорка и Миа Васиковска като смирена пасторска дъщеря, довяват нотка романтизъм и свежест в сюжета.

Плюс на продукцията е и силно изявеното присъствие на персонажите. Героят на Ла Бьоф е нещо като селско конте, привлечено от лукса и бързите коли, докато брат му Форест (Том Харди) не спира да предизвиква смъртта. Любопитно е обрисуван и отрицателния персонаж - специалния шериф, изигран от Гай Пиърс. Извратените му маниери са съчетание от прецизна жестокост и изпипана гнусливост. Образът му доизгражда епохата на описаното време, когато органите на реда са безсилни да овладеят случващото се. Гари Олдман също прави сполучлива роля като един от големите гангстери в окръга.

Филмът изобразява времето, в което човещината може особено лесно да се погази. Единственият закон, който негласно се спазва е този на съществуващите  легенди - само той е способен да контролира страха.  Емблематичната епоха на сухия режим е показана като време с върлуващото беззаконие, а всеки, който се опитва да му се противопостави, е принуден да се превърне в престъпник.

Филмът тръгва официално у нас от 7 септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
2
 
! Отговори
контрабандист преди 11 години
Знаел си е СТАЛИН по това време и е имал пример от Америката, че ако въведе СУХИЯТ РЕЖИМ на руснаците, каква невиждана по размерите си кървава бандитска престъпност в Русия ще се развие и развихри и затова предвидливо го е заменил с по хуманният по комунистически и по ефективен от на американците, продължителен Сибирски режим !
16
0
 
1
 
! Отговори
gringo преди 11 години
Единственият закон, който негласно се спазва е този на съществуващите легенди - само той е способен да контролира страха. BULGARIA 1990-2012
15
0
 
3
 
! Отговори
WASILISQNISEWROPA преди 11 години
ZARADI SUHIQ REJIM....SE UVELICHIHA MOKRITE PORACHKI...
14
1
 
4
 
! Отговори
ES преди 11 години
Bezakonie/amerikanska me4ta i bulgarska realnost...
13
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тука нещата ще се оправят, ако се легализира притежаването на оръжие в дома. След първите 100 отстреляни ***, битовата престъпност ще падне до нулата.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази рекламна статия платена ли е? :-)
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Полицейски произвол по Витоша - м-л Простор преди Алеко.Неприветливо облечени, жилетка за 3 лв с надраскано карточе на 6-то РПУ без снимка и печат, палка за 14 лв., мръсни ръце, нагло пипане във автомобила, арогантно държание и заплахи.Представят се за - Миланов и Кръстев от 6-то.Крадът документи и разпостраняват контрабандни стоки.Пазят *** режещи дърва на 100 метра по-долу.Нямат никакви документи и дори патрул!Не спирайте и не давайте документи!Звънете на 112 за помощ да ви пратят патрул.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
едно добро предложение за кино, препоръчвам
9
0
 
6
 
! Отговори
на-казан преди 11 години
Хубав филм,дано има хубави идеи за разговори със свободни жени
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Определено ще се гледа :)
7
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Некви *** плащат луди пари и се избиват за канче уиски защото други *** са им забранили да го имат.Тва алкохолът не прощава.Толкова безмислено нещо е.
6
19
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Държава изградена от престъпници, ***, робовладелци. Избила стотици хиляди индианци и поробила стотици хиляди хора (чернокожи). Е сега чернокожите ще я затрият. Америка върви към пропастта твърдо и уверено :))) жалко че погубиха и нас.
5
5
 
6
 
! Отговори
брадваро преди 11 години
бъркаш морал със беззаконие, но последното ти е познато, ама няма да е за дългои аре с ромсите си разбирания да палиш моторо и да се омиташ.моем да съдя "хората", а това, че си решил, че трябва да прощавам, а не да съдя и отмъщавам си е твой проблем. Определено милост и прошка от мен трудно може да получиш.
4
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ауууу Шая...мъж мечта
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ами то и у нас е така, и то сега
2
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айде почвайте да плювате САЩ!!
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
филмът не е лош, но на места ми се стори бавен