"Линкълн" оглави надпреварата за "Златен глобус"

Следват филмите на Бен Афлек и Тарантино
Обновена: 14 дек 2012 15:23 | 14 дек 2012 13:36, Петя Славова
0
 "Линкълн" оглави надпреварата за "Златен глобус"
Даниъл Дей-Луис е с номинация за най-добър актьор в драма. Снимка: БТА

Биографичният филм за 16-ия президент на САЩ "Линкълн" получи най-много номинации - 7, за наградите "Златен глобус", включително за най-добра драма, за най-добър режисьор на Стивън Спилбърг и за най-добър актьор в драма на Даниъл Дей-Луис, предадоха световните информационни агенции.

Филмът "Арго" на режисьора Бен Афлек, посветен на драмата със заложниците в Иран, и творбата на Куентин Тарнтино "Джанго без окови", следват с по пет номинации, пише БТА.

С по 4 номинации са "30 минути след полунощ" на Катрин Бигълоу за ликвидирането на Осама бин Ладен, филмовата версия на мюзикъла "Клетниците" и  "Наръчник на оптимиста" за невероятния роман между мъж, страдащ от биполярно разстройство, и млада вдовица. Веднага след тях се нарежда "Животът на Пи" на Анг Лий с 3 номинации.

За приза най-добра драма бяха номинирани "Арго", "Джанго без окови", "Животът на Пи", "Линкълн", "30 минути след полунощ". В категорията най-добра комедия или мюзикъл за "Златенглобус" ще се състезават "Най-екзотичният хотел Мариголд", "Клетниците", "В царството на пълнолунието", "Риболов в пустинята", "Наръчник на оптимиста".

Отличието за най-добър режисьор ще си оспорват Бен Афлек за "Арго", Куентин Тарантино за "Джанго без окови", Анг Лий за "Животът на Пи", Стивън Спилбърг за "Линкълн" и Катрин Бигълоу за "30 минути след полунощ".

В категорията най-добър актьор в драма са номинирани Даниъл Дей-Луис за "Линкълн", Ричард Гиър за "Арбитраж", Джон Хоукс за "Сеанси", Хоакин Финикс за "Учителят", Дензъл Уошингтън за "Полет". А за най-добра актриса в драма - Джесика Частейн за "30 минути след полунощ", Марион Котийар за "Rust and Bone", Хелън Мирън за "Хичкок", Наоми Уотс за "Невъзможното" и Рейчъл Вайс за "Синята бездна".

Битката за най-добър актьор в комедия или мюзикъл ще е между Джак Блек за "Бърни", Брадли Купър за "Наръчник на оптимиста", Хю Джакман за "Клетниците", Юън Макгрегър за "Риболов в пустинята" и Бил Мъри за "Хайд парк на Хъдсън". При актрисите в комедия или мюзикъл тя ще се разгори сред Емили Блънт за "Риболов в пустинята", Джуди Денч за "Най-екзотичният хотел Мариголд", Дженифър Лорънс за "Наръчник на оптимиста", Маги Смит за "Квартет" и Мерил Стрийп за "Любовна терапия".

Нямаше големи изненади при обявяването на продукциите, които ще се състезават за най-добра анимация. Сред претендентите за отличието "Златен глобус" са "Храбро сърце", "Франкенуини", "Хотел Трансилвания", "Разбивачът Ралф" и "Възходът на пазителите".

Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд определи номинациите и за наградите "Златен глобус" и в основните телевизионни категории.  В категорията телевизионна драма бяха номинирани "В обувките на Сатаната", "Престъпна империя", "Абатство Даунтън:2 Сезон" "Родина" и "Нюзрум".

Претенденти за отличието "Златен глобус" за най-добър актьор в телевизионна драма са Стив Бушеми, Брайън Кренстън, Джеф Даниълс, Джон Хам и Деймиън Люис.Кандидатки за отличието за най-добра актриса в телевизионна драма са Кони Бритън, Глен Клоуз,Клеър Дейнс, Мишел Докъри и Джулиана Маргулис.

Номинирани за наградата най-добър телевизионен мюзикъл и комедия са "Теория за големия взрив", "Епизоди", "Съвременно семейство", "Момичета" и "Успех".

За най-добри актриси в жанра бяха номиниран и Зоуи Дешанел, Джулия Луис-Драйфус, Лена Дънам, Тина Фей и Ейми Пьолер. А за най-добри актьори - Алек Болдуин, Дон Чийдъл, Луи Си Кей, Мат Льоблан и Джим Парсънс.

Наградите "Златен глобус" се присъждат общо в 25 категории от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд и са смятани за ориентир за най-престижните отличия в света на киното - "Оскар"-ите. Церемонията за 70-ите награди "Златен глобус" ще се състои на 13 януари 2013 г. в Лос Анджелис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари