Хобитски премеждия извън границите на Графството

Питър Джаксън с ново пътешествие из приказния свят на Толкин
17 дек 2012 17:47, Петя Славова
6

Снимка: Форум Филм
Хубавата история заслужава да бъде поукрасена“, това споделя Гандалф (Иън Маккелън) на хобита Билбо Бегинс (Мартин Фрийман) и като че ли тези думи стават водещи за режисьора Питър Джаксън, който вдъхновен от трилогията „Властелинът на пръстените“ решава да визуализира втори такъв мащабен проект, този път началото е с „Хобит: Неочаквано пътешествие“(творбата е написана през 1937 г).

Естествено се заговори за болезнено раздутата версия на тънката книжка, която Толкин пише, за да могат родителите да приспиват с нея децата си. Питър Джаксън я превръща в доста по-страховита, като се насочва към детайли в книгата, които във филма са изведени на преден план. Така споменатият случайно в литературната творба албинос – вожд на орките Азог, става главен противник в първия епизод от новата трилогия.

Добавени са и съвсем нови епизоди. Разказът е разтеглен около епични боеве на всякакви нива - от малки персонажи като Бегинс и Ам-Гъл (Анди Съркис) до тези с многобройни орки, че дори и между природата с раздвижени скали, мерещи сили един с друг.

Спокойният свят на хобитите за пореден път е противопоставен на дивата и изпълнена с опасности атмосфера около графства на елфи, вълшебници, тролове и орки.

И още в първата седмица след световната премиера „Хобит: Неочаквано пътешествие“ победи предшественика си на екран, но не и в литературата „Властелинът на пръстените“( написан през 1949 г.) и то включително и последната част „Завръщането на Краля“, която събра 11 златни статуетки „Оскар“. Вече стана ясно и че следващите части са насрочени за декември 2013 г., и юли 2014.

В първата серия от новата трилогия джуджетата ще търсят загубените си съкровища и дома си, в който се е разположил страховитият дракон Смог. Именно зачитането на домашния уют ще провокира Билбо да наруши спокойствието си и да напусне Графството, за да помага на новите си приятели.

Пътят естествено е бавен и изпълнен с преживявания, в които се включват и познати от „Властелинът на пръстените“ персонажи като Саруман (Кристофър Лий), царят на елфите(Хюго Уийвинг) ... Женските роли отново са кът, единствено елфът Галадриел (Кейт Бланшет) се явява за малко, колкото да предложи доста аристократично подкрепата си на Гандалф.

Паралелно със случващото се, историята продължава да издига в култ спокойствието и уюта на родния дом, както и вярата в приятелството. Последното по някакъв начин предрешава битките, като в най-напрегнатия момент, все се намира някоя нова армия, която да се намеси и промени ходът на събитията.

В "Хобит: Неочаквано пътешествие" е наблегнато на комичните моменти, въпреки че не са спестени и страховитите.

Но акцентът на Питър Джаксън  е визията, най-вече с новата технология, която режисьорът изпробва, а именно HFR формат, или high frame rate, което е 48 кадъра в секунда вместо познатите до този момент 24. Също така филмът у нас може да се види и в Dolby3D, Master Image 3D и IMAX 3D.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 11 години
Токлин да се чете Толкин, моля за извинение
5
4
 
5
 
! Отговори
123 преди 11 години
много слаб сценарий, ама много, разтегнато до пълна досада действие, а като запяха джуджетата - половин час пеене, все едно слушах хора на евреите от операта "Набуко"; и не става ясно като можеха да извикат орлите и да ги пренесат до замъка, защо беше това лутане три часа, и по някое време взе,че свърши; а иначе книгата на Токлин беше издадена в Бг още през 70-те, много хубава книга.
4
0
 
4
 
! Отговори
до Шуменец преди 11 години
Питър Джаксън едва ли ще се заинтересува от хладилника ти, но току-виж някоя нощ налетиш в кухнята си на "споменатият случайно в литературната творба албинос вожд на *** Азог"...Виж, ако Кейт Бланшет в ролята на елфЪТ Галадриел прояви интерес, с удоволствие бих и разрешил да ми бръкне в хладилника ...
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
филмът ще впечатли феновете на джаксън и толкин, малко патетични изрази имаше, които ми дойдоха в повече, но като цяло става, а иначе статията е прилична, обобщаваща, нито повече, нито по-малко. Интересно е, че в повечето страни са гледали филма на новата технология, а у нас хората са предпочели старото и изпитано IMAX 3D
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Статията е *** за разлика от филма. Не съжалявам че го гледах на кино. Няма да сълалявате и вие. Само не пийте нищо преди прожекцията - филмът продължава три часа.
1
3
 
21
 
! Отговори
Шуменец преди 11 години
Дреме ми на "хобита"! Пари за кино нямам и знаете ли какво!? - В Шумен и кино няма! Ще чакам да го дръпна от някой торент сайт с риск Питър Джаксън да ми ровичка в хладилника!