Българското кино ще бъде унищожено без държавна подкрепа

Това пише в декларация до президента, премиера и министъра на културата
18 апр 2013 15:22, Петя Славова
2
Българското кино ще бъде унищожено без държавна подкрепа
Снимка: Reuters

Българското кино ще бъде унищожено без държавна подкрепа, заявява филмовата общност в декларация до президента, премиера и министъра на културата.

"С голяма тревога разбираме, че приетият от Европейската комисия предварителен мандат за преговори във връзка с Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство не изключва изрично аудиовизуалния сектор от списъка на продукти и услуги - предмет на преговорите. Предвижда се либерализация на търговските отношения между Европа и САЩ, което като цяло в културата и конкретно в аудиовизуалния сектор не само няма да донесе ползи, но и ще ощети сериозно европейските произведения", се посочва в декларацията, подписана от председателите на 13 организации.

Припомня се, че преди повече от 15 години с въвеждането на понятието "културно изключение" в Европа бе отчетен фактът, че европейските аудиовизуални произведения и киното в частност не биха могли да съществуват при условията на свободен пазар, че те не са просто стока и затова трябва да бъдат изключени от всякакви споразумения за либерализация на търговските отношения.

"Отстъпването от този принцип ще доведе постепенно до изчезване на европейското кино. Това важи в особена степен за България, където пазарът на кино има много дефекти и липсващи звена. Имайки предвид, че пазарният дял на американското кино в България през 2012 г. е бил 82,56 на сто и че при условията на икономическа и социална криза държавата не може да подкрепи българската филмова индустрия адекватно, то отнемането на трудноизвоюваните принципи на подкрепа и насърчаване на филмопроизводството, разпространението и промоцията на филми би означавало фактическото унищожаване на националното ни кино.

С това ще загубим голяма част от културния си идентитет и ще намалим още повече шансовете си да участваме наравно в културния обмен в Европа и по света. Доколкото културата винаги е била една от силните страни на България в представянето й пред света, изключително важно е да съхраним и да развием всяка възможност за подкрепа на националното изкуство", посочват филмовите дейци.

Те призовават държавниците да направят всичко възможно аудиовизуалните услуги да бъдат изключени от преговорите във връзка с Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Sulio преди 11 години
Super ! Nekadarnite kinadjii shte sprat da si praviat bozite, a kato "Varelite..." KBR i podobninpak shte se praviat i gledat... Dolnoprobnite,samozvani pisham tvortsi da se puknat ot maka che niama da im davat pari za piene...
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква е тази либерализация като в Америка не се прожектират Европейски филми , а Европата се пълни с Американски ?Американската филмова индустрия залив света . Наскоро показваха как са създали , втора версия , на един филм за Китайската публика , ( като главният герой във версията да се продава в Китай ) е китаец . Китай е голям пазар , включително на Американското кино , изиграни за тях и печелят от милиярдната публика !