Българският филм "Отчуждение" на фестивала във Венеция

Продукцията участва в седмицата на кинорежисьорите
29 юли 2013 14:38, Петя Славова
0

Кадър от "Отчуждение". Снимка: София Филм Фест

Йоргос (Христос Стергиоглу) прекосява границата със старомодната си кола. Той е грък, на възраст над 50 години, и идва в България да купи бебе. В багажника на колата си той е приготвил специален тайник, в който да пренесе бебето.  В отдалечена къща в планината Йоргос, майката (Мариана Жикич), глухонемият й брат (Ованес Торосян) и акушерката чакат бебето да се роди. Раждането започва в дъждовна нощ сред разразилата се буря.

Историята е разказана във филма на Милко Лазаров "Отчуждение", който спечели отличието на 17-ия София Филм Фест за най-добър български игрален филм.

Продукцията е  поканена да участва във фестивала във Венеция, специално в програмата „Венециански дни” - седмицата на кинорежисьорите (Giornate degli Autori) – една от четирите основни секции на Венецианския фестивал.

За първи път български филм ще бъде представен в тази програма на фестивала с най-дългогодишни традиции в света, на неговото юбилейно 70-о издание. След повече от 20 години за първи път български филм ще има премиера на фестивала във Венеция.

Фестивалът във Венеция е създаден през 1932 година от граф Джузепе Волпи. Той е едно от 5-те най-авторитетни и очаквани киносъбития в света, част от Венецианското биенале, чиято история започва през 1895 година и повече от век е сред най-престижните културни форуми в света, включващ филмовия фестивал, представяне на произведения на изкуството, международно архитектурно изложение, фестивал за съвременна музика, театрален фестивал, а също и фестивал за съвременно танцово изкуство.

Най-желаните и престижни филмови награди във Венеция са прочутия Златен лъв (връчван на най-добрия филм от конкурсната програма на фестивала), Сребърен Лъв – за най-добър режисьор и наградата „Купа Волпи”, присъждана на най-добрите актьор и актриса. Преценката на журито може да включва и награда „Специален Лъв” за изключително постижение на режисьор или актьор във филм, представен в основната конкурсна програма.

Специалната програма „Венециански дни” - седмицата на кинорежисьорите (Giornate degli Autori) стартира през 2004 като събитие в рамките на Венецианския филмов фестивал по подобие на престижната „Петнайсетдневка на режисьорите” в Кан.

Официалната награда на „Венециански дни” (секция на Венецианския фестивал без състезателен характер) е Label Europa Cinemas.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари