Франкенщайн - когато творението победи автора

Джеймс Макавой може да е докторът в нова екранизация на романа на Мери Шели
30 юли 2013 17:50, Петя Славова
1
Франкенщайн - когато творението победи автора
Джеймс Макавой може да е новият Франкенщайн. Снимка: Reuters

Един от най-злощастните персонажи - доктор Франкенщайн, ще се появи отново на големия екран. Ролята е предложена на шотландския актьор Джеймс Макавой, съобщи Deadline. С екранизацията по романа на Мери Шели се е заела компанията "Туентиът сенчъри фокс".

Самата Шели пише романа си на границата на Просвещението, Готиката и Романтизма. Писателката описва желанието на човека на науката да се нарече създател или откривател и тежките последици от подобни стремежи. Такъв е Франкенщайн, който успява да създаде живо същество от нежива материя. Така бива засегнат въпросът готов ли е човек да поеме отговорността от своите желания и да приеме своето творение така както Господ е приел човека. Всъщност това творение няма име, тъй като бащата пропуска да му го даде. Затова пък писателката проследява как сътвореното надминава своя автор и дори заема името му, което съществото така и не получава. Често хората бъркат, че Франкенщайн се нарича чудовището, а не неговия автор.

Естествено темата е една от най-интерпретираните в киното. Първата екранизация на романа на Шели е направена през 1910 г. 

Борис Карлоф прави една от най-силните си роли в киното именно като участва в проекта на режисьора Джеймс Уейл „Франкенщайн“. Продукцията е заснета през 1931 г., а по-късно Карлоф влиза под кожата на чудовището и в двете продължения на филма - "Годеницата на Франкенщайн" и "Синът на Франкенщайн".

Цялостен прочит на книгата на Мери Шели прави и Кенет Брана. Снима филмът през 1995 г. Чудовището е изиграно от Робърт де Ниро.

Най-новият проект се очаква да излезе на екран през октомври 2014 година. Преди ролята на доктора да се предложи на Макавой, за нея са били спрягани още имената на Джек Хюстън и Тоби Кебел. Режисьор на новия "Франкенщайн" ще е шотландецът Пол Макгигън. Първият актьор, който се присъедини към проекта, е Даниъл Радклиф. Звездата от поредицата за Хари Потър още в края на февруари обяви, че ще участва във филма и ще изпълни ролята на Игор, помощника на д-р Франкенщайн.

Именно Игор ще е главният герой в новата продукция. В романа на Мери Шели такъв герой не фигурира. Негов прототип е гърбавият асистент Фриц. Игор  се появява за пръв път именно в екранизацията на "Франкенщайн" от 1931 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Alex преди 10 години
Сценаристите май не са чели книгата, ами правят римейк на филма от 1931 година.