13 филма ще се борят за "Златна раковина"

Сан Себастиан - от 20 до 28 септември
19 сеп 2013 19:45, Петя Славова
0
13 филма ще се борят за "Златна раковина"
Снимка: Reuters

Организаторите на 61-ия международен кинофестивал в Сан Себастиан от 20 до 28 септември очевидно са се постарали чрез "еклектичната" му програма, включваща филми с различна тематика, да съхранят мястото му сред най-големите филмови фестивали в света, съобщи Франс прес.

13 филма ще участват в надпреварата за наградата "Златната раковина". Журито ще се председателства от американеца Тод Хейнс, режисьора на филма "Далеч от рая".

В официалната програма са включени филмите "Ке д' Орсе" на французина Бертран Таверние, "Дяволски възел" на канадеца Атом Егоян, "Враг" на неговия сънародник Дени Вилньов. Извън конкурсната програма ще бъде показан премиерно най-новият филм на Жан-Пиер Жьоне "Младият и изумителен Т.С. Спивет". Жьоне е известен с филмите си "Невероятната съдба на Амели Пулен" (2001)и "Деликатесен" (1991). С интерес се очаква също представянетона друг филм на Вилньов - "Затворници" с участието на Хю Джакман.

"В официалната програма се опитваме да включим разнородни и дори търговски филми, заяви директорът на фестивала Хосе Луис Ребординос. Филми, за които се смята, че прокарват нови пътища в киното, ще бъдат показани в секцията Нови режисьори.

"Кинофестивалът в Сан Себастиан привлече вниманието върху себе си през 1959 г. със световната премиера на филма "Север-северозапад" на Алфред Хичкок, а сега полага усилия да е сред най-големите филмови фестивали в света, като същевременно оказва подкрепа на испанското и латиноамериканското кино, пише БТА.

Откакто зае поста директор на фестивала през 2011 гождина, Ребординос взема за пример филмовия фестивал в Торонто, който няма конкурсна програма, но популярността му непрестанно нараства. Опитваме се да заимстваме някои неща от феста в Торонто, тъй като 90 на сто от новите филми се показват именно там, поясни той.

Целта е филми, представени в Торонто, да бъдат показани няколко дни по-късно в Сан Себастиан, преди да се появят по екраните в Европа, какъвто е случаят с "Враг". Тези филми са гледани в Северна Америка, но европейската филмова критика ще ги види именно тук, допълни Ребординос.

47 от 220-те филма, които ще бъдат показани в рамките на феста, ще имат своята световна премиера в Сан Себастиан. Сред тях е "Младият и изумителен Т.С. Спивет", адаптиран по книга от Рийф Ларсън. Във филма се говори за свръхнадарено 12-годишно момче, което е специалист по картография. То живее в Монтана, докато един ден не спечелва награда, след като се представя за по-възрастен, отколкото е в действителност, и прекосява САЩ, за да стигне до Вашингтон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари