17 ще се борят за награда в Рим

Международният кинофестивал ще се проведе от 8 до 17 ноември
Обновена: 15 окт 2013 17:39 | 15 окт 2013 17:39, Петя Славова
0
17 ще се борят за награда в Рим
Снимка: Reuters

Международният кинофестивал в Рим от 8 до 17 ноември си поставя за цел да се превърне в европейска версия на филмовия фестивал в Торонто, заяви неговият творчески директор Марко Мюлер, цитиран от Франс прес.

Той представи 18 филма в официалната програма на феста, 17 от които ще имат своята световна предпремиера, пише БТА. Филмовият фестивал в Торонто, чието 36-о издание се състоя от 6 до 15 септември, е най-значимият кинофестивал в Северна Америка.

30 страни са изпратили свои филми за участие в паралелните секции на 8-ия кинофестивал в Рим. По един филм от Бразилия, Иран, Мексико, Чили, Португалия и Румъния, по два филма от САЩ и Япония и три филма от Италия ще участват в надпреварата за наградата "Златен Марк Аврелий".

Журито ще бъде председателствано от американския режисьор Джеймс Грей, станал известен с филмите си "Малката Одеса", "Господари на нощта" и "Любовници".

"Грей е режисьор модернист, който много добре познава "корените" на киното", поясни Мюлер. "Няма значима тема, която да се откроява от другите теми - в програмата на феста попаднахафилми, които просто ни впечатлиха."

Сред филмите, които се очакват с голям интерес, е "Тя е глас" на Спайк Джоунз с участието на Хоакин Финикс, Ейми Адамс, Руни Мара и Скарлет Йохансон. Ще бъдат представени също вторият филм на Скот Купър "Out Of The Furnace" с участието на Крисчън Бейл, Кейси Афлек, Уди Харелсън, Форест Уитакър и Сам Шепърд и комедията "Gods Behaving Badly" с Шарън Стоун, Джон Туртуро и Кристофър Уокън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари