Спомен за Рангел Вълчанов с филмите му

Пълна ретроспектива в кино "Одеон"
23 окт 2013 16:15, Петя Славова
0
Спомен за Рангел Вълчанов с филмите му
Рангел Вълчанов. Снимка: Булфото

Няма по-добър начин да си припомним за Рангел Вълчанов (1928-2013) от този да гледаме филмите му. Националната ни филмотека му отдава почит с  с пълна ретроспектива на игралното му кино, въплътило българския дух в образи със здрав и жилав корен, движени колкото от мощна земна енергия, толкова и от ефирно въображение".

"Немирната птица любов го преведе в отвъдното бляскаво-артистичен, пременен с прословутите си лачени обувки. Отплува от малкия остров, но междувременно успя да зададе най-драматичните философски въпроси - "Закъде пътувате", "А сега накъде", "А днес накъде",посочват от Филмотеката.

Прожекциите започват в обновеното кино "Одеон" на 26 октомври с "На малкия остров", входът е безплатен. В панорамата през първата седмица са "Първи урок", "Слънцето и сянката", "Инспекторът и нощта", "Вълчицата".

Иван Кондов, Стефан Пейчев, Константин Коцев, Иван Андонов, Найчо Петров, Константин Коцев са сред актьорите в "На малкия остров" (1957), донесъл втора награда за режисура на Рангел Вълчанов в Прага и отличен с почетен диплом в Мелбърн.

"Режисьорският дебют на Рангел Вълчанов показва, че в киното ни е влязъл самобитен талант. Филмът, благодарение и на сценария на Валери Петров, се отличава от дотогавашния стил и начин на показване на "революционните" събития. Няма патетика и кух героизъм. Героите са обикновени хора и всеки от тях загива нелепо и без позата на славен комунист. Това определено смущава идеологическите блюстители на реда и творбата поименно е критикувана в постановление на ЦК на БКП от 1958 г. и е спряна, припомнят експерти.

По сценарий на Валери Петров са също "Първи урок" (1959) с Корнелия Божанова, Георги Наумов, Георги Георгиев-Гец, Георги Калоянчев, Константин Коцев и "Слънцето и сянката" (1962) - с награди от Варна, Карлови Вари, Сан Франциско, Москва, Мелбърн, Кан, Лос Аламос.

Георги Калоянчев печели наградата за мъжка роля във Варна за "Инспекторът и нощта" (1963), където филмът е отличен също за режисура и за сценарий - на Богомил Райнов по неговия роман. В звездния актьорски екип са и Невена Коканова, Иван Андонов, Константин Коцев, Стефан Данаилов.

Илка Зафирова и Георги Калоянчев са в главните роли във "Вълчицата" (1965) по сценарий на Хаим Оливер.

"Героинята на филма има силен характер, но независимо от това тя е много противоречива. Нямам претенции, че винаги безпогрешно мога да определя какво точно иска младежта, но ми сеструва, че тя и сама не винаги знае това", коментира Рангел Вълчанов.

Големият режисьор си отиде на 12 октомври, непосредствено преди да навърши 85 години. Въпреки болестите, които имаше през последните години от живота си, той успя да ни завещае и своите мисли в книгата "Хем съм сам, хем няма никой".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари