Почит към Рангел Вълчанов и на Киномания

Около 70 филма ни очакват на тазгодишната панорама
7 ное 2013 17:24, Петя Славова
0
Почит към Рангел Вълчанов и на Киномания
Киномания-2013 отдава почит на Рангел Вълчанов с вечер за бележития режисьор. Снимка: Булфото

Непосредствено след приключване на фестивала So Independent за американско независимо кино, идва ред и на европейското. Може да му се насладим от 14 ноември до 1 декември в рамките на тазгодишното издание на Киномания. Около 70 са филмовите заглавия, сред които може да избираме. Част от тях са с големи постижения в областта на киното като френският „Синият е най-топлият цвят”, който е със „Златна палма” от Кан.

Киномания-2013 отдава почит на Рангел Вълчанов с вечер за бележития режисьор. В негова памет ще бъдат подредени черно-бели фотоси от професионалния му път и прожекция на неговия документален филм "Индия завинаги".

Българските премиери на фестивала са документалните "Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС" на Мина Милева и Весела Казакова и"Да разкриеш Саломе" на Найо Тицин за оперна постановка с участието на примата Александрина Пендачанска, която ще е специален гост на прожекциите.

И тази година Киномания ще покаже най-новото, интересното и непоказването. Има и нова рубрика – „Живот като на кино”, провокирана от самата селекция на филмите. Рубрика, която представя значими и интересни личности, които имат отношение върху съвремието, отбелязват от екипа.

Друга рубрика, която привлича все повече зрители – на кулинарното кино се измества от „Люмиер” в Зала 3 на НДК, тъй като пространството там предлага повече места.

Екипът на Киномания тази година акцентира върху по-актуалните заглавия, които са и по-скъпи, затова те са за сметка на чуждестранните гости.

„Ние направихме своя избор и той е в полза на филмите”, отбеляза Хермина Азарян – един от основните организатори на феста.

Тази година има и доста добро италианско присъствие на фестивала. Вече започна ретроспектива на филмите на Федерико Фелини в кино Одеон. Поводът е 20 години от неговата кончина. Карикатурист, сценарист и режисьор, Фелини е считан за един от най-великите автори в световното кино. Умира няколко месеца след като получава „Оскар” за цялостно творчество. Това е петата му златна статуетка.

Другите четири са за „Пътят” „Нощите на Кабирия”, „8 и половина” и „Амаркорд. Освен тези награди има и много европейски признания – „Златна палма” за „Сладък живот” и „Златен лъв” за цялостно творчество през 1985 г. Неговото кино описва социалната действителност, смесена с неговото въображение и собствен свят – клоуни, аристократи са само част от героите, които изпъстрят творчеството на режисьора, който никога не забравя провинциалното си минало и детските си мечти, отбелязаха от италианското посолство у нас.
Билетите са по 10 и 12 лв., за пенсионери и учещи - 8 лв. Прожекциите са в зала 1 на НДК, кино "Люмиер", "Одеон", Дома на киното и "Евросинема".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари