"Цветът на хамелеона" открива "София филм фест за учещи"

Зимният семестър започва на 13 януари
10 яну 2014 22:38, Петя Славова
0
"Цветът на хамелеона" открива "София филм фест за учещи"
Кадър от "Цветът на хамелеона". Снимка: Арт фест

В деня на българското кино стартира и зимния семестър на "София филм фест за учащи". Началото започва с българския филм "Цветът на хамелеона".

Прожекцията е на 13 януари от 18.30 часа в Дома на киното, съобщават от "Арт фест".

Филмът по романа на Владислав Тодоров с участието на Руши Видинлиев и Ирена Милянкова е режисьорски дебют на един от водещите оператори в българското кино през последните 25 години- Емил Христов, и е българското предложение за номинация за чуждоезичен "Оскар" за 2013 година.

В програмата са седем европейски и световни заглавия. Прожекциите са всеки понеделник от 18.30 часа. Следват "Коза Ностра" на Люк Бесон и среща с таланта на легенди като Робърт де Ниро, Мишел Пфайфър и Томи Лий Джоунс, интересна картина набалканските нрави в "Смърт на човек от Балканите", пресъздадена с чувство за хумор от Мирослав Момчилович, пренасяне в света на Тенеси Уилямс чрез таланта на великолепните Кейт Бланшет и Уди Алън и техния "Син жасмин".

Носителят на "Оскар" Данис Танович предлага на публиката уникална история с "Епизод от живота на събирача на желязо", закоято световните киноспециалисти му присъдиха множество награди, между които и две "Сребърна мечка" на Берлинале - 2013. Членовете на Дискусионния киноклуб ще се срещнат и с един от най-добрите филми, излизали на екран в последните няколко години - "Любов" на Михаел Ханеке, който има десетки отличия от международни форуми, "Златна палма" от Кан и "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм за 2013 година.

Прожекциите ще приключат в края на февруари с българския игрален филм, представян в конкурсната програма на "София филм фест" - "Вяра, любов и уиски" на младата режисьорка Кристина Николова с участието на Валери Йорданов, Ана Стояновска, Лидия Инджова, Явор Бахаров.

Всеки филм ще бъде представян от домакините на прожекциите - режисьора Георги Дюлгеров и киноведа Антония Ковачева, коитослед всяка прожекция ще разказват интересни подробности, свързани с конкретния филм, и ще очакват въпроси от публиката. Зрителите има възможност да попълват анкети с впечатления ижелания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари