Да се влюбиш в машина

"Тя" изследва виртуалното общуване, което замества напълно реалното
Обновена: 7 фев 2014 16:22 | 7 фев 2014 16:20, Петя Славова
2

Снимка: Александра Филмс

  Не за първи път отношенията между изкуствен интелект и човек вдъхновяват киното. В „Тя“ режисьорът Спайк Джоунс („Да бъдеш Джон Малкович“) рисува убедително картина на близкото бъдеще, където гласови и други сензори са улеснили всекидневието на хората.

Подобно на историята на Андрю Никол „Симон“, и героят на Хоакин Финикс, както този на Ал Пачино, повече от добре общува с виртуалния си събеседник.

Героят на Финикс  - Тиодор Туомбли, има любопитна професия. Помага на онези, които не могат с думи да изкажат чувствата си. Затова пък в реалния живот общуването му не върви така гладко – „бъг“, който отдавна е част от всекидневието на напредналите в технологичните комуникации.

Въпросите за виртуалното общуване чрез социални мрежи са на прицела на Джоунс, който откровено изследва дали един ден човек прави разлика в общуването си с машините и себеподобните си.

Тук се намесва и Скарлет Йохансон или по-точно нейният глас (именно това е Тя – изкуственият интелект), с когото общува героят на Финикс.

Филмът впечатлява с актьорска игра – най-вече на Хоакин и гласа на Скарлет, с любопитна идея за не толкова далечното ни бъдеще, което не е заселено от извънземни, а от собствените ни творения, за изкуството да общуваш пълноценно. И отново стигаме до въпроса – може ли творението да надмине автора си и ако да - прави ли го.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Описание:
Файл:
Име:
E-mail:
Възраст:
 
Въведете показания код * 
 






2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
това е пълна лъжатози въобще не го познавам
1
6
 
3
 
! Отговори
titi преди 10 години
ne gledam filmi