Филмът "Дякон Левски" - обида, псувни или реалност

Потомка на Апостола: Потресена съм!
Обновена: 17 фев 2015 16:21 | 17 фев 2015 16:11, Александър Попов
275

Актьорът Веселин Плачков, който изпълнява ролята на Левски с ученици от Кърджали, облечени като гвардейци. Снимка: Булфото

Бившият и сегашният лидер на БСП - Сергей Станишев и Михаил Миков, кметът на Кърджали Хасан Азис, актьорът Николай Сотиров бяха само част от гостите на премиерата на "Дякон Левски" в зала 1 на НДК. Режисьор и сценарист на филма е Максим Генчев, а в ролята на Левски е Веселин Плачков.

Филмът тепърва ще бъде в центъра на обсъжданията и общественото мнение, защото още първите отзиви са противоречиви, а някои и крайни.

"Току-що се прибирам от премиерата на филма Дякон Левски. В изключително редки моменти от живота си нямам думи и този е един от тях. Искам да забравя този филм изцяло и напълно възможно най-бързо! Въпреки че се съмнявам, че ще ми се получи... Дълбоко съм потресена от тази четиричасова подигравка с Левски, с историята, с българското. На няколко пъти очите ми се пълнеха със сълзи от обида и тъга. Много, много, много съм разочарована", написа на страницата си във Facebook потомката на Апостола - Христина Богданова, пра-правнучка на сестрата на Левски.

Малко по-късно в дискусията по темата все пак допълва, че й е харесала музиката.

"Потресаващо е! Левски е толкова жив, интересен, вълнуващ образ. Тук беше една мижитурка. Исторически абсолютно недостоверно - поне що се отнася до неговата лична история. Оттам насетне - една мазня откъм исторически фигури, събития и т.н. Кинематографски - няма да коментирам, щото това не ми е работа, ама много не ми хареса. Не знам! Абсурдно! Е, музиката беше хубава...", допълва Богданова.

Сценаристът Георги Иванов ("Стъклен дом", "Революция Z", "Фамилията") пък беше конкретен.

"Най-трогващо беше, когато го водеха с една каруца към бесилото и едно заптие му каза "ако не издържиш до там, дерета по пътя много" и тогава дякон Игнатий му каза "Да ти е*а майката"! Залата избухна в аплодисменти! Вярно, за 3 часа и 40 минути не намери място да каже: "Ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя, губя само себе си", но тази псувня от устата на Апостола...Ей тая реплика отекна във вечността", описа впечатленията си Иванов.

По думите му филмът е сбъркан във всичко, заради което киното има смелост да се възприема за изкуство - режисура, сценарий, монтаж, операторска работа и т.н. И "актьорите не са виновни".

На другия полюс е мнението за "Дякон Левски" на Васил Василев, председател на Общобългарски комитет „Васил Левски“.

"Това, което на мен ми направи най-силно впечатление във филма, а може би и най-голямото му достойнство, ако не гледаме художествената страната на въпроса, е, че той вярно пресъздава историческата истина, епохата и събитията такива, каквито ги знаем от Дядо Вазов, от Захарий Стоянов, от спомените на поборниците и на съратниците на Левски. Филмът „Дякон Левски” политически не е коректен от днешна гледна точка, защото в него няма и следа от това „захаросване” на историята, от това „заливане със сироп” и замазване на всички проблеми и противоречия, които са съществували и които са накарали Апостола да се жертва по този недвусмислен начин. Аз съм убеден, че филмът ще предизвика много силно впечатление именно защото показва историята такава, каквато от 20-ина години ни карат да забравим", заяви Василев пред "Фокус".

В социалните мрежи отзивите също са на различни полюси. Истината е, че това са първи впечатления, а за да се оцени даден филм, трябва време. Тепърва в киносредите ще се коментира темата омаскарен ли е Апостола, или е показан в неговата човешка светлина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още по темата: Дякон Левски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ZASHTO ISTINATA DA OMASKARIAVA--LEVSKI E BIL HAIDUK,KOITO POSOCVA PATIA NA BALGARIA KAMKULTURNITE ZENNOSTI NA USA I ES--KRADI I SHTE GIVEESH DOBRA--NE OTLICNO
194
1
 
11
 
! Отговори
WTF преди 9 години
Такива като тебе (режисьора) трябва да бъдат публично оплюти и захвърлени. Обаждаш се в телевизията и вместо да се извиниш, ти плюваш хората, които те критикуват. Ти от този ден нататък трябва да бъдеш сочен с пръст по улиците. Мира да нямаш.Аз уважавам и обичам народа, към който принадлежа, колкото и зле да е в момента, но ти -ти си един безочлив ***... Господин Генчев.
193
1
 
9
 
! Отговори
WTF преди 9 години
Продължение...Ти подобие на режисьор без грам достоинство, аз знам че ти знаеш коя е фразата и умишлено не си я вкарал във филма. Но теб историята ще те запомни, ще те запомни не като режисьор, а като продажник. Защото са ти платили за да не влезне тя във филма. Защото тази фраза повдига духа на българина, а това на някои не им е изгодно.Аз не понасям Атака и национализма, но това не е въпрос на държави и граници, а на народна принадлежност и уважение. Уважение към народа, на който принадлеж
192
1
 
6
 
! Отговори
WTF преди 9 години
До Анонимен 228+++++++ За коментара ти. Абсолютна подигравка е това, а още по-голяма подигравка е това, което говори това нищожество по телефона в ефира на BTV. Кой си ти бе нагло, нахално, безродно и бездарно ла*но такова. Ти ще направиш филм за Апостола на свободата - най-святата личност в съвременната ни история и ще го оприличаваш на каруцар, който псува на майка. За 4 часа не можа да намериш място как да вмъкнеш най-великата му фраза. Аз съм сигурен, че ти - подобие на режисьор...
191
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тъпо е да се оплюва образ, само защото не съответства на представа, неясна и за носителя й. Левски не е Спайдърмен или Батман.
190
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Филмът е гавра с всички нас. Максим Генчев не може да се изгаври с Левски, защото Левски е отвъд *** и простотията, но Максим Генчев успешно се гаври с целокупния български народ, история и идеали /доколкото имаме такива/. Всичко това е сторено с парите на ДПС.. е, трябва да има граница на наглостта...
189
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вместо да почетем паметта на великия българин с преклонение, най подло ни принуждават да обсъждаме глупости с които да принизим и унизим достойнството си и националният си идеал! Всички тук паднахте в клопката! Пред подвига на ЛЕВСКИ - шапки долу!!! и мълчание с наведени глави!!!!
188
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Аз221Козият рог на Волев е пълна фройдистка полюция. Отвратителна, нарочно направена за да се изпрани върху ленатата на най-великия български филм на Хайтов и Андонов.
187
3
 
4
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
Няма ли да е добре някой да прати авторите и Някои от коментарите при Шарли.
186
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво стана с другото "божество", "героят" от Лайпциг?
185
2
 
14
 
! Отговори
до 219 преди 9 години
Малоумието е върховен идеал на седерастията, за тях няма нищо свято. Мислят само за к.р от зад.
184
3
 
8
 
! Отговори
не така преди 9 години
До bolbovНе богохулствай и не "говори" в мн.ч.! Първата Божия заповед е да нямаме други богове освен Единния Господ,а също и да не си правим комири! Мисля,че Левски е вярвал в Бог и е знаел заповедите му,така,че не намесвай култа с Бог! Единственият Бог на всички християни е триединният Бог!
183
3
 
30
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Че се изгавриха за пореден път с националната светиня - не е толкова страшно /надявам се, че помните онази серийна ТВ-боза за Джингиби/. По страшното е задълбочаващото се бездарие в киното. Що не си пуснаха някои от баналните вече филми - "Козият рог" /но не версията на Волев/ или "Мъжки времена"? Можеше и да понаучат нещо. За Левски може да се разкаже всякак. Въпрос на можене е. Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто да го направиш... Нали? Чалгата не прощава! На никого!
182
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
както 201ви намекна нещо и аз точно това си мислех....че ако в турция бяха правили филм за Левски, нямаше да орежат сюжети и *а, а щяха да си направят филма както си е историята...дори и да трябваше да се самоизбият 100-200 *** (в филма). т.е. ако се прави нещо като КИНО, то трябва да е на ниво, не да се правят нескопосани варианти на нещо което е в историята на цял народ !
181
54
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой създаде "божествения" образ на Васил Левски, така, че всички останали българи да се чустваме недостойни? Кой е имал, за цел, да ни подтиска и унижава? Дествията, на Левски, са типични, класически действия на един резидент на нечие разузнаване.
180
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГериКато се има предвид, че самите турци са го уважавали, действително биха направили по-добър опит, от нашето недоразумение.
179
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво правят тези национални предатели там? Какво правят тея чужди поклонници на премиерата? Те ли са спонсорите на тая гавра? Ясно е какво правят - да заличат всичко българско, нали хасанчо, доганчо и сергейчо? А режисьорчето е съвременния предател на Левски. СРАМ
178
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Филм за Левски правен от евреин и финансиран от дпс - не, благодаря! До там ли ни докарахте
177
9
 
41
 
! Отговори
bolbov преди 9 години
Ако такъв филм се направи за Мохамед,още след първите кадри създателите на филма ще бъдат обезглавени.Ние имаме един Бог и той се казва Левски.Филмчета,разкази и книжки не са ни нужни защото Левски е една мечта в сърцето и ума на всеки от нас.
176
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
такъв *** ,комедиен не сам гледал,славейков -не сме народ а ***