Документален филм за един от най-големите български илюстратори

Любен Зидаров е илюстрирал книги на повече от 200 автора
Обновена: 12 юни 2015 10:57 | 12 юни 2015 10:57,
0
Документален филм за един от най-големите български илюстратори

Вълшебното огледало на Любен Зидаров е документален филм за художника, илюстрирал книги на повече от 200 автора. Поколения български деца са отраснали с неговите илюстрации.

„Андерсенови приказки“, „Островът на съкровищата“, „Том Сойер“, „Вълшебникът от Оз“, „Чичо Томовата колиба“, „Приказки от цял свят“,  „Граф Монте Кристо“, „Конникът без глава“, Приказки на „Шехеразада“, приказките на Е.Т.А. Хофман и на Ангел Каралийчев, са само част от заглавията, по които е работил.

Неговите илюстрации са формирали визуалната култура на поколения читатели, оставили са върху тях емоционален и ментален отпечатък. Днес тези читатели са гръбнака на съвременното българско общество.

Дългата му кариера на творец започва през 40-те години на XX век и продължава успешно през второто десетилетие на XXI век. Именно нея проследява 80-минутната лента на режисьора Мария Николова. Филмът изследва влиянието на един илюстратор върху чувствата на читателите, неговото дълготрайно въздействие и неосъзнатото му присъствие в живота ни и отговаря на необходимостта всяко поколение да преоткрива големите творци.

Любен Зидаров e един от малкото български художници, които с чиста съвест можем да наречем европейски.

Прожекциите на филма започват на 12-ти юни 2015г. в столичното кино "Одеон".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари