"Рики и Флаш" с Мерил Стрийп открива Локарно

Участие във фестивала взима и българският "Зевс"
5 авг 2015 16:25, Петя Славова
0
"Рики и Флаш" с Мерил Стрийп открива Локарно
Филм с Мерил Стрийп открива фестивала в Локарно. Снимка: архив, Reuters

Международният кинофестивал в Локарно ще бъде открит днес за 68-и път на централния площад на града "Пиаца гранде" с филма "Рики и Флаш". В него главната роля се изпълнява от прочутата американска актриса Мерил Стрийп, съобщи ТАСС.

Комедийната мелодрама "Рики и Флаш" е новият филм на режисьора Джонатан Деме. Името му е познато на зрителите най-вече от лентата "Мълчанието на агнетата" с Антъни Хопкинс, пише БТА.

В "Рики и Флаш" се разказва за рок звездата Рики, която е напуснала семейството си като млада, за да стане известна. След години тя се завръща при мъжа и децата си. Образът на Рики е поверен на Мерил Стрийп. В лентата по сценарий на Диабло Коди на носителката на "Оскар" партнира дъщеря й Мами Гъмър.

Тази година в основната конкурсна програма за главната награда на кинофестивала в Локарно - "Златен леопард" - ще се състезават 19 филма. Носителят ще бъде определен от международно жури, в което влиза продуцентката на фестивала Даниела Мишел, режисьорите Надав Лапид и Джери Шацбърг, германският актьор Удо Кир, южнокорейската му колежка Мун Со-ри.

По традиция в Локарно има две паралелни конкурсни програми - "Режисьори на настоящето", където се представят първите и втори филми на млади режисьори, и "Утрешните леопарди", където се съревновават автори на късометражни филми. В първата секция ще бъдат показани 14 филма, а журито се оглавява от бразилския режисьор Жулио Бресане.

Във втората конкурсна програма - "Утрешните леопарди" - 11 ленти са в националния конкурс, а 25 в международния. Ще ги оценява жури с председател македонският режисьор Милчо Манчевски.

Българският филм "Зевс" - четвъртият късометражен филм на Павел Г. Веснаков, ще има световна премиера на 68-ото издание на международния кинофестивал в Локарно, съобщават от продуцентската компания "Мувименто". За втори път филм на младия режисьор е в официалната селекция на фестивала.

Българската продукция е в конкурсната програма Pardi Di Domani ("Утрешните леопарди"), в която беше представен и изключително успешният предишен филм на автора - "Чест", станал първият български филм с голямата награда на фестивала в Клермон-Феран през 2014 г., номиниран и за Европейските филмови награди. В Локарно "Зевс" ще се бори за наградата "Златен леопард", както и за номинация за Европейските филмови награди.

Веднага след това филмът ще има регионална премиера - на филмовия фестивал в Сараево (14-22 август), където ще се състезава за наградата "Сърцето на Сараево". С "Чест" и "Парафиненият принц" Павел Г. Веснаков спечeли два поредни пъти (2012 и 2013 г.) специалната награда на журито на същия фестивал.

"Зевс" разказва за двама братя, които след години на семейни раздори трябва отново да намерят път един към друг, за да организират погребението на баща си. В главните роли са Александър Алексиев и Валери Йорданов. Партнират им Деян Донков и Яна Титова.

Продуценти са "Мувименто" ООД - Моника Балчева и Орлин Руевски. Филмът е копродукция между България и Германия. Като проект е носител на наградата за копродукция с Източна Европа на фондацията "Робърт Бош" за 2014 година. Осъществен е с подкрепата на Националния филмов център и фондацията "Робърт Бош".
68-ото издание на един от петте най-престижни филмови фестивала в света - този в Локарно, ще продължи до 15 август.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари