Шварценегер доволен - с награда в Цюрих

Започва поредното ХI издание на кинофестивала там
24 сеп 2015 19:20, Петя Славова
0
Шварценегер доволен - с награда в Цюрих
Снимка: архив, Reuters

В Цюрих на 24 септември ще бъде даден стартът на ХI кинофестивал, който ще продължи до 4 октомври, съобщи Контактмюзик.

Австрийско-германският актьор и двукратен носител на "Оскар" Кристоф Валц ще се изяви в нова роля - на председател на журито, което ще определи носителя на приза за швейцарски кинодеец на филмовия фестивал.

Отличието на стойност 100 000 швейцарски франка (104 000 долара) се присъжда за недовършен проект на швейцарски режисьор. Сумата се използва за довършването на продукцията.

Журито, което ще избере призьора измежду четирима финалисти, включва още режисьора Марк Форстър, фестивалния съдиректор Карл Споери и бизнесмена Жорж Керн.

На кинофестивала в Цюрих награди "Златно око", които се присъждат за цялостно творчество, ще получат британският режисьор Майк Лий и канадският актьор Кийфър Съдърланд. Американският му колега Арнолд Шварценегер ще бъде удостоен със специалната награда "Златна икона".

Ръководството на фестивала нарече Майк Лий "важен представител на т.нар. Ново британско кино" и "гений на режисурата". В програмата на фестивала в Цюрих е включена ретроспектива на филмите на Майк Лий. Той ще води също майсторски клас. Почетната си награда ще получи на церемония на 3 октомври.

Майк Лий е автор на филмите "Г-н Търнър", "Вера Дрейк" , "Напълно безгрижна", "Тайни и лъжи", "Още една година".

Кийфър Съдърланд ще получи наградата за цялостни постижения "Златно око" на 25 септември, след което ще бъде показан новият му филм "Forsaken".

"Начинът, по който Кийфър Съдърланд се преобразява в кариерата си, свидетелства за редките актьорски умения, които той демонстрира още от млад и усъвършенства с еволюирането на ролите. Той е истинска глобална суперзвезда" - казаха съпредседателите на фестивала Карл Споери и Надя Шнилднехт.

Сред предишните носители на наградата за цялостни постижения на кинофестивала в Цюрих са Джон Малкович и Хелън Хънт.

Актьорът Арнолд Шварценегер ще получи приза "Златна икона" на 30 септември. След награждаването на звездата от "Терминатор" ще бъде прожектиран новият му филм "Маги". Актьорът ще участва и в дискусия за кариерата си.

"За нас ще бъде огромна чест да посрещнем в Цюрих Арнолд Шварценегер - една от живите легенди на Холивуд, и да му връчим наградата "Златна икона". Очаровани сме, че той ще сподели с нашата публика професионалната си история", казва фестивалният директор Карл Споери.

Сред предишните носители на почетното отличие са Хю Джакман, Шон Пен, Ричард Гиър, Майкъл Дъглас и Морган Фрийман, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: Цюрихкинофестивал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари