От Полша през Израел в "История на любовта"

Творбата на Никола Краус излиза у нас на 29-и септември
27 сеп 2017 11:45, Петя Славова
0
От Полша през Израел в "История на любовта"
Снимка: Колибри

Никола Краус описва "История на любовта" и книгата й се превръща в една от любимите романи на десетилетието. У нас творбата излиза на 29 септември в превод на Ралица Кариева.

Разказите включват истории на герои от различни страни – от Полша, през Израел, до Чили и САЩ. Персонажите се раждат и умират, изгубват любовта и я намират, един след друг се разкриват нови факти.  Отдавна изгубена книга се появява отново и свързва по необясним начин един старец, който иска да се срещне със сина си, неподозиращ за неговото съществуване, и младо момиче, което се опитва да намери лек за самотата на овдовялата си майка.

Всяка вечер Лео Гурски тропа по радиатора си, за да даде знак на съседите от горния етаж, че още е жив. Прави всякакви чудати неща, за да го забележат – какво ли не бихме направили ние, хората, за да не останем незабелязани, прах, издухан от вятъра без следа?

Никол Краус е родена през 1974 г. в Ню Йорк, учила е в Станфордския университет в Калифорния и в Оксфорд. Публикувала е поезия и разкази в различни издания като "Гранта“, "Ню Йоркър“, "Ескуайър“ и др.

Книгите й са преведени на 35 езика и й носят поредица от награди. Бестселърът "История на любовта“ печели приза "Сароян“ за международна литература, оглавява множество класации и е носител на редица награди в САЩ и Великобритания.

През 2016 г. е екранизиран с успех от режисьора Раду Михайлеану. За радост на българската публика филмът е в конкурсната програма на международния кино-литературен фестивал "Синелибри” 2017.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари