Кино-литературно съзвездие на CineLibri 2017

Давид Гросман, Фолкер Шльондорф и Бруно Куле са сред гостите
1

Снимка: CineLibri

Миналата година CineLibri доведе у нас скандалния френски писател Фредерик Бегбеде, живата легенда на чешката кинематография Иржи Менцел, провокативния холандски писател Арнон Грюнберг и режисьорката Катрин Бернщайн. За третото издание на фестивала (11-22 октомври) списъкът с гостите е още по-голям и впечатляващ.

Легендарният режисьор и носител на "Оскар" Фолкер Шльондроф, изрекъл знаменитата фраза "Киното е светлина, сянка, движение", ще ни запознае лично с два свои филма – "Завръщане в Монтаук" и "Хомо Фабер" по Макс Фриш. В рамките на фестивала ще можем да видим панорама на неговото творчество, която включва още "Една любов на Суан" по Марсел Пруст и "Историята на прислужницата" по Маргарет Атууд.

Месеци след като му беше връчена една от най-престижните награди в литературния свят – международен "Ман Букър", у нас ще пристигне израелският писател Давид Гросман. Срещите с автора ще са две: в "Дом на киното", където ще се прожектира едноименният филм по книгата му "Ще бягаш ли с мен?", и в литературен клуб "Перото", където ще бъде представено неговото творчество. На българския пазар вече може да бъде намерена и книгата, която му донесе настоящия Букър – "Кон влиза в бар".

Като член на международното жури на първата конкурсна програма на CineLibri ще се включи един от най-продуктивните и награждавани европейски филмови композитори - Бруно Куле. Носителят на три награди "Сезар" и номинация за "Оскар" ще присъства на прожекцията на филма "Дневникът на една камериерка", чиято музика е негово дело. Лентата на Беноа Жако с великолепната Леа Сейду в главната роля е третата адаптация на едноименния роман на Октав Мирбо и стои достойно до предишните екранизации на Жан Реноар и Луис Бунюел.

Една от най-успешните киносценаристки в Италия също ще бъде гост на събитието като част от журито. Дориана Леондеф ще представи и един от последните си филми – комедията "Най-добри неприятелки".

Българската писателка и режисьор Елица Георгиева, която от 15 години живее в Париж, ще се завърне на родна земя, за да представи филма си "Всяка стена е врата". Лентата документира по един закачлив и вълнуващ начин "демократичния преход" в България между 1989 и 1991 година. Част от представянето ще бъде и специален пърформанс. Дебютният роман на режисьорката "Космонавтите само минават", спечелил й една награда и множество номинации, вече може да бъде намерен и на български език от изд. Colibri.

Акцент в програмата на фестивала тази година е и специалното честване на 95-годишнината на именития филмов сценарист, режисьор и писател Анжел Вагенщайн. Той лично ще присъства на прожекцията на американската продукция за живота му "Анжел Вагенщайн на 95: Изкуството е оръжие", а сред гостите на събитието е и режисьорката на лентата Андреа Саймън, известна със своите интелектуално провокативни творби.

Билети за всички филми и прожекции са в продажба на EpayGO и в съответните киносалони. Пълната програма на фестивала е обявена на: www.cinelibri.com, допълнителна информация за всички предстоящи събития ще намерите и във Facebook страницата www.cinelibri.com/CineLibri.

Фестивалът се осъществява с подкрепата на VIVACOM, УниКредит Булбанк и Jameson Irish Whiskey.


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой кой е сега?