Да опознаем света с Международния фест на етнографския филм

От България до Тайланд - историите от 14-и до 18-и ноември
1 ное 2017 17:52, Петя Славова
0
Да опознаем света с Международния фест на етнографския филм
Снимка: Международния фестивал на етнографския филм

Религия, шаманизъм, спиритуализъм, хора, учещи се да летят и птици, които предпочитат да останат в клетките си – това са част от темите, които събира тазгодишното шесто издание на Международен фестивал на етнографския филм.

Програмата включва уникални за света етнографски кинопродукции, както и вълнуващи дискусии с преподаватели и автори на филми от страната и чужбина.

Събитието ще се състои от 14 до 18 ноември в Конферентната зала на Софийския университет “Св. Климент Охридски” и кино “Влайкова”.

Фестивалът дава шанс да опознаем света далеч от рационалното и изцяло посветен на духовните практики. Гости на форума са Владимир Боцев – доктор по етнология и куратор в Националния музей на Македония, Слободан Наумович – доцент по етнология и антропология от Белградския университет, Горан Благоев – доктор по етнология, преподавател и водещ в БНТ, Давор Борич – режисьор на множество документални филми за Хърватската телевизия и др.

Фестивалът на етнографския филм за пореден път ще ни докаже, че има много неща, които все още не сме научили за заобикалящия ни свят. Започвайки от нашата страна, ще се запознаем с православните традиции, с класическата и фолклорната религиозност на територията на Асеновград. Недалеч от там, в Родопите, се празнува Курбан-байрям или “Празникът на жертвата”, за който ще ни разкажат повече жителите на едно българо-мохамеданско село.

Освен с кукерите от с. Веселиново (Шуменско) и джоломарите от района на Тиквеш (Македония), ще имаме възможността да опознаем и маскираните в Швейцария или как в село Хундвил празнуват Нова година. Фестивалът ще ни отведе и отвъд въпроса “Дали съществуват духове?” като дава алтернатива от Южен Тайланд.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари