Легендарна битка в "Линиите на Уелингтън"

Филмът – по телевизия Bulgaria ON AIR
Обновена: 26 апр 2018 16:30 | 26 апр 2018 15:40, Петя Славова
0
Легендарна битка в "Линиите на Уелингтън"
Снимка: Bulgaria ON AIR

 Легендарната битка между англо-португалската войска на генерал Уелингтън и френската армия е пресъздадена от режисьора Валериа Сармиенто в "Линиите на Уелингтън".

Историческата продукция, разделена в три части, е отличена с девет престижни награди, сред които за най-добър сценарий на филм през 2013 година, и осемнадесет номинации.

Първият епизод на серийния филм ще се  излъчи навръх Гергьовден – на 6 май от 19.00 часа. Екранният разказ започва с разгромяването на френските трупи на маршал Масена (Мелвил Попо) от англо-португалската армия на генерал Уелингтън (Джон Малкович), при Сера де Букако на 27 септември 1810 година.

Въпреки славната победа португалците и британците са принудени да се отдръпнат от врага, който числено ги превъзхожда, за да го примамят при Торес Ведрас, където Уелингтън е строил добре укрепени и непреодолими отбранителни линии.

Едновремено с това англо-португалското военно командване организира мащабна операция по опожаряването на цялата територия между бойното поле и линиите във Ведрас, за да попречи на французите да си набавят запаси.

Точно в тези мъчителни условия се преплитат животите на множество герои, представители на всички социални среди на обществото и събрани на едно място по ирония на съдбата. Войници и цивилни, мъже, жени и деца, млади и стари, изтезавани от рутината на войната, влачени през хълмове и долини, между разрушени села, овъглени гори и опустошени култури, водят битка, с една единствена цел – да прогонят нашествениците от земите си и да почувстват полъха на свободата отново.

"Линиите на Уелингтън" среща идеалистичния млад лейтенант Педро де Аленкар (Карлото Кота), Клариса Уорън (Виктория Гуера), съмнителния дилър Пенабранка (Мигел Борхес), отмъстителния сержант Франсиско Ксавие (Нуно Лопес) и похотливата проститутка Мартирио (Сорая Чавез), по пътя им към отбранителните линии. А финалната битка ще реши съдбата на всеки един от тях.

Премиерният за България исторически филм "Линиите на Уелингтън" стартира на Гергьовден -  6 май от 19:00 часа по телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари