Колко е струвала Независимостта ни в "Хрониките на Независимостта"

Филмът – на 22 септември по Bulgaria ON AIR
Обновена: 20 сеп 2018 16:29 | 20 сеп 2018 16:07, Петя Славова
8
Колко е струвала Независимостта ни в "Хрониките на Независимостта"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Колко е струвала Независимостта на България на правителството на Александър Малинов и какво е провокирало искането държавата да бъде призната за самостоятелна – отговор на тези и още много интересни въпроси може да видим в документалния филм "Хроники на Независимостта“.

В навечерието на 110 години от обявяването на Независимостта на България, политематичната телевизия ще предложи на зрителите вълнуваща разходка в историята на едно от най-значимите събития за България.

Авторът на филма, журналистът Миглена Георгиева, ще срещне зрителите с много историци, сред които директорът на Института за исторически изследвания при БАН – доц. Даниел Вачков и проф. Веселин Янчев – ръководител на катедра „История на България“ в Софийския университет.

Те ще представят любопитни факти за това каква е била България в продължение на 30 години – от Освобождението до извоюването на независимост и защо българският дипломатически представител в Цариград Иван Гешов не е получил покана за прием при султан Абдул Хамид II.

Историците ще разкажат какво обезщетение е поискала Османската империя, за да признае Независимостта на България и как Русия се е намесила в тази ситуация.

"Ще покажем и автентични телеграми, които са се разменяли между преговарящите страни. Както и още много интересни, но малко позабравени факти около обявяването на Независимостта“, разкри авторът на филма Миглена Георгиева.

Това е поредният й документален проект, който ще се излъчи в ефира на Bulgaria ON AIR, след  "Хроники на Свободата" посветен на 140 години от Освобождението.

"Хроники на Независимостта" може да гледаме на 22 септември, от 20.00 часа, по Bulgaria ON AIR.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 месеца
Едно време имаше истински българи, сега има джендъри и р-оми. Персонажите от романите на Талев са безвъзвратно изчезнали, за което сме виновни всички ние.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен

Много добре се сещаме кой ни трие коментарите и заплашва. Представя се за анонимен!
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен

Ваче започна и да заплашваш!
3
1
 
5
 
! Отговори
Хахахах преди 5 месеца
Хахахаха каква свобода, каква независимост? Някой чувства ли се свободен, независим? Слагат ти на изборите 5 марионетки да си избереш измежду тях, а те са всичките едни дол дренки - ДС агенти, чужди слуги.
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ТАЗИ НЕЗАВИСИМОСТ НИ ДОВЕДЕ ДО СЪВЕТСКА ЗАВИСИМОСТ ОТ КОМИНТЕPНА............
1
4
 
2
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 месеца
Ае стига с теа независимости. пУснете нещо голо да гледаме