Когато любовта изобщо не е съществувала - "Елена"

Филмът - по телевизия Bulgaria ON AIR
2 фев 2019 11:20, Петя Славова
9
Когато любовта изобщо не е съществувала - "Елена"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Какво се крие зад вратите на едно съвсем обикновено семейство описва Андрей Звягинцев в "Елена". Героинята (Надежда Маркина) му е покорна съпруга. Чинно изпълнява домакинските си задължения, сервира на съпруга си Владимир и го разбира без думи. Той (Андрей Смирнов - режисьорът на "Белоруската гара“) й отвръща с възпитано поведение.

Двамата споделят общ дом, но съвсем не и една съдба. Тя има и друго семейство - дете от бивш спътник, който не може да се справи с финансите си. А това е само основната ситуация, която разкрива пропастта между двамата съпрузи. Той, принадлежащ към богатите, а Елена -идваща от бедната прослойка.

Звягинцев отново изследва човешката природа и колко далеч може да са един от друг привидно близки хора. Без да се приближава съвсем до тях, режисьорът изследва дистанцирано отношенията им. Такива са и тоновете във филма - студени нюанси на сиво и синьо са превзели атмосферата. Хората не си говорят, движат се, обременени от битовите си нужни, напълно завзели живота им.

Контрастно е поведението на Владимир към собствената си дъщеря. Героят се опитва да си купи любовта й като й поднася бохемски начин на живот, който тя пък изобщо не оценява. И всичко върви в патова безизходица, докато един ден Владимир не получава инфаркт.

Звягинцев не раздава присъди. Само върви по стъпките на хората, изгубили вярата си, пренебрегнали себе си, а тяхната отчаяност ги води към крайни постъпки.  Пустотата в отношенията и външната примиримост са само предвестие за нещо лошо. Престъпление има, а присъдата отдавна е отсъдена.

Ролите са поверени още на Владимир Гарин, Иван Добронравов, Константин Лавроненко.

Гледайте "Елена" на Андрей Звягинцев на 2 февруари от 23.00 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
37
 
! Отговори
дд преди 5 години
Гледал съм няколко нови руски филми - нямат нищо общо със съветското кино. За да добиете минимална представа за живота в Русия днес, гледайте някои от новите филми. Ще се изненадате от реалността и ще си обясните поведението на руснаците. По-добри са от американските евтини ***, които телевизиите ни предлагат. Иначе не обичам Путин и не подържам руската политика...
5
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В затвора тази "телевизия" я пускали за наказание на затворниците
4
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"коментари" 1,2 са писани от едно и също ***
3
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя филм се върти всяка седмица по един друг канал. Излъчван е над 100 пъти.Руското кино има много стойностни, смислени филми през последните години. Да уточня- не съм фен на Русия, но на руското изкуство- да.
2
4
 
32
 
! Отговори
NIkoi преди 5 години
Edna fibra bovina.
1
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво, ама не може ли филмите ви да бъдат излъчвани в по-човешки час? Все пак не всеки може да будува до след полунощ! А е жалко, защото често филмите си струват и са различни от масовата плява.