От първо лице: Кое е истина и кое измислица в сериала "Чернобил"

Ликвидатори си спомнят: Не сме пили водка, даваха ни Пепси
Обновена: 11 юни 2019 16:41 | 8 юни 2019 13:56, Елка Василева
263
От първо лице: Кое е истина и кое измислица в сериала "Чернобил"
Владимир Бардалим. Снимка: Дойче веле

Не са носили предпазно облекло, пили са Пепси, а не водка и доброволно се качвали повторно на най-опасния покрив на света - ликвидатори на Чернобил разказват кое е истина и кое е измислица в нашумелия сериал "Чернобил".

„Имаше ред. И никой не се е разхождал около ядрената централа в цивилни дрехи", обяснява 72-годишният Владимир Бардалим, с когото гледаме нашумелия американски сериал "Чернобил", разказва в репортаж Дойче веле.

Бардалим е един от хората, на които навремето е било възложено ликвидирането на Чернобил.

"Палатките приличат на това, което помня", допълва той и още веднъж подчертава, че в района е царяла военна дисциплина.

През 1986 година Владимир Бардалим е майор в инженерно-сапьорните войски и служи в град Каунас, в Литва. На 1 май същата година, само няколко дни след аварията в Чернобил, изпращат батальона му на мястото на инцидента.

Разбрал, че аварията е сериозна, когато видял как заради операцията посегнали към военна техника, която дотогава била пазена в склада като „неприкосновен запас". След използването ѝ тази техника остава завинаги в Чернобил - послужила е за изсичането на горите около централата, чиито дървета първи поемат радиацията.

"Нито сме носили предпазно облекло, нито сме пили водка"

Но да се върнем към сериала, който ни показва военното градче, из което обикалят хора, облечени в костюми за химическа защита. „Никога не сме ходили с такива дрехи - беше толкова горещо, че това не би било възможно. Първоначално ни дадоха специални облекла, нещо като мушами. Но жегата просто не допускаше да ходим с тях - само след седмица ги свалихме и облякохме обичайните си униформи", спомня си Бардалим.

Русия недоволна: Шедьовърът на HBO "Чернобил" е карикатура!

През това време на екрана разтоварват кашони с водка. „Нищо подобно не помня. Още в самото начало, когато пристигнахме, имаше червено вино. Но след това го прибраха и ни даваха само минерална вода и Пепси-Кола", разказва очевидецът на събитията.

По неговите думи по онова време е бил установен сух режим, а селските магазини са имали забрана да продават алкохол на военните. „Войниците търсеха и намираха домашна ракия из евакуираните села - по дворовете, под кучешките колибки. Мнозина от тях бяха местни и знаеха къде да търсят скривалищата. Аз не възразявах, само молех вечерно време да не вдигат шум."

Сериалът, който бие всички рекорди

На най-големия кинопортал IMDB.com сериалът „Чернобил" вече има рекордно висок рейтинг, което се дължи в голяма степен на историческата му достоверност. Владимир Бардалим не оспорва достоверността на продукцията, но не крие, че не е успяла да го спечели.

Още по темата

На друго мнение е Елена Давидова от Минск. Лекарката, която е преглеждала хората в зоната на Чернобил няколко месеца след аварията, харесва сериала.

„Той съвсем не е лош - и с драматизма, и с емоционалността си. Разбира се, глупости не липсват - като например използването на обръщението „другарю" с повод и без повод. Но въпреки това в него има и много истина", отбелязва Давидова.

Посещавала е показаната в сериала знаменита Шеста болница в Москва, където са лежали болните с най-тежка форма на лъчева болест. Филмът представя тази болница напълно адекватно, разказва лекарката и обяснява, че не се дразни от предизвикалия много спорове епизод, в който една от героините трябва да плати подкуп, за да я пуснат при смъртно болния ѝ съпруг.

"Цели пет години се опитвах да забравя"

Една от най-емоционалните сцени в сериала (минута и половина без никакъв монтаж) показва заетите с ликвидацията спасители, които свалят графита от покрива на централата. За тази минута и половина ликвидаторите получават едва ли не критична доза радиация.

Владимир Бардалим също е бил на покрива и твърди, че неразборията е била много по-малка от показаната. Той си спомня, че на територията на централата е бил поставен макет на покрива в реални размери, за да могат хората да се подготвят и да знаят към коя част на покрива да се насочат.

А на връщане долу ги чакали с пачки пари, като размерът на сумата бил в зависимост от чина. Имало хора, които доброволно искали да се качат отново. Разрешавали им и те отивали за още минута и половина, за още една доза. Обяснението за безразсъдството им се крие във факта, че опасността е била невидима. „Радиацията не се вижда. Никакъв стълб, насочен към небето (какъвто е показан във филма), не е имало. Чак по-късно започваха световъртежите, повръщането и всичко останало", обяснява Бардалим.

В неговия батальон още първата година умират една трета от войниците. Бардалим предполага, че се е спасил, защото е отраснал в Кировоград, където се добива уран. Мъжът смята, че покрай това се е сдобил с някакъв имунитет.

Елена Давидова пък няма да забрави колко сплотен е бил екипът, в който е работила. И с какво уважение се отнасяли хората към тях. Но едва на третия път е могла да намери сили да изгледа докрай епизода, в който става дума за лъчевата болест.

За мнозина от ликвидаторите преживяното в онези дни си остава и до днес непреодолима травма. Един от тях прекрати разговора с нас още след първата минута: „Извинявайте, но цели пет години се опитвах да забравя всичко това".

 


263
Още от Кино
Невъзможно интимни с "Госпожица Юлия"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
241
0
 
0
 
! Отговори
Bulgar преди 4 дни
Истината е някъде там! Сериалът следва разбира се хронологията на събитията която е много добре известна, но в много моменти е прекалено "пропаганден", и насочен към Западния зрител. Лошото е, че има толкова добри документални филми и снимки в интернет, но са на руски и трябва време и акъл. Пък този сериал е лесен за възприемане, но пак казвам "пропаганден". Иначе има много глупости в Съветската действителност и е добре хората да знаят. Но също е добре да знаят, че ЦРУ с нищо не епо-добро от КГБ
240
1
 
2
 
! Отговори
Благодетел преди 1 седмица
Вината за случилото се дълго време (всъщност и до днес) е приписвана на персонала в атомната електроцентрала. Съветските власти не желаят да признаят, че поради некомпетентност, нехайство и алчност са допуснали серия грешки при проектирането на реакторите. Дори след като техническите експертизи са установили конструктивният дефект, официалните становища са, че физичният ефект предизвикал инцидента не е бил известен до този момент. Статия: ndlev . org/news/2019/04/28/атомна-тишина/
239
2
 
2
 
! Отговори
V H S преди 1 седмица
ДО АНОНИМЕН 207 . Ей *** до сега не съм те обиждал , така че ми спести селянията си . Ама ти пак се хващаш за това което не е предмет на разговора . Имаше рев и сълзи че няма филми за ФУКУШИМА . Аз лично до този момент съм гледал поне 3 . Това че заменяте ограмотяване то си със слушане на „Радка Пиратка ” си е ваш проблем . И не се изказвайте „компетентно” КАТО завършили ядрени енергетици защото сигурно обикновен ТЕЦ не сте доближавали на 10 к
238
1
 
5
 
! Отговори
Кирил преди 1 седмица
Бях в Киев в деня на аварията. Лятото на 1987 г. посетих Славутич- града , който изграждаха строители от различни градове в Русия и в който щяха да живеят изселените от района. Бях и в 30 км.- та зона до Чернобил. Работещите по обезопасяването на централа в Чернолбил живееха в Зельони мис/ така звучи на бълг./ и ги караха до работното им място. Казваха, че ги сменят на всеки 2 седмици, като след това ги изпращат някъде за възстановяване. Нямахме информация за случващото се.
237
2
 
1
 
! Отговори
Жоро преди 1 седмица
До Даааа
Явно си с психо-заболяване.Нямаш ли близки да те сложат кудето трябва за лечение?Те такива като тебе(психо-болни) стрелят по невинни хора или ги газят с микробуси.
236
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До God

Не си чувал за Роза на ветровете? За преобладаващо направление на въздушното течение? В района на Припять, Чернобил преобладаващо направление на въздушното течение е северозападно с вектор - Белорусия, Балтийско море, Швеция. България географски е разположена на 1000-1300 км в посока юг-югозапад и въобще няма как да бъде сравнявана с Швеция.
235
1
 
5
 
! Отговори
Жоро преди 1 седмица
До ЧИТАТЕЛ 216
Това е истината.Още за първи път на пазара(тази година)продаваха пресни салати-най лошото,което порази хиляди хора-главно деца.На дъщеря ми отсраниха щитовидната жлеза и сега цял живот на хапчета и проблеми със здравето.Никой не ще да събере данните за милионите хора пострадали в цяла 'Източна Европа'и да представи сметката на руската ***.
234
1
 
0
 
! Отговори
Жоро преди 1 седмица
До Те така 221
Ще ти се.
233
3
 
0
 
! Отговори
Жоро преди 1 седмица
До анонимен 222
Не правят такъв филм,щото ще умреш от кеф гледайки го без спиране до края на живота си безмислен.
232
3
 
3
 
! Отговори
God преди 1 седмица
До експерт
Казваш за 1 седмица облакът не може да мине над Румъния и да дойде до България? На 2ият ден след аварията радиацията вече е засечена в Швеция, която е на 1000 км от Чернобил. Ама ти нали си експерт, знаеш най-добре.
231
4
 
4
 
! Отговори
Жоро преди 1 седмица
До Анонимен 195
Кравари са майкати ти и баща ти(или свинари или друг вид селяни).Ние сме американци.
230
3
 
6
 
! Отговори
Митев преди 1 седмица
РУСНАК да пие Пепси вместо водка?! Ай стига бе!
229
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Забравихте ли американскит е бомби с обеднен уран над Сърбия? Ще загинете, но "американско лошо" няма! Както и за вашите баши и майки нямаше "съветско лошо"! Нещастници, заради вас сме на този хал, дядовците ви като Киряк Стефчо с феса!
228
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо думата н а п а л м се игнорира?
227
2
 
10
 
! Отговори
До 224 преди 1 седмица
Колкото САЩ платиха на японците за милионите жертви след двете атомни бомби над Хирошима и Нагазаки, колкото САЩ платиха на Виетнам за заразената с *** земя, толкова и Русия ще плати. А и разликата е огромна - САЩ целенасочено унищожават теритоии и хора, докато в Чернобил е авария. НАТО плати за падналата бомба в Горна баня, но какво от това - намери инфо от първа ръка за нещастията на това семейство
226
2
 
14
 
! Отговори
Дзивко преди 1 седмица
Истината е, че както и в авиацията, така и в атомната енергетика, правилата и уроците се пишат с много кръв, аварията помага да се направят изводи и нови процедури в атоманата енергетика, а до колкото потулването от страна на СССР, всяка държава щеше да се мъчи да го скрие, дори японците не казаха всичко след Фукошима, нито американците при по леки аварии. Всеки технологичен напредък струва жертви, колкото и да не ни харесва..
225
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
226, а ху-ху не искаш ли? Мечти, разпалени от прайда.
224
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Руснаците избиха милиони невинни хора и би трябвало сега само да се извиняват и да плащат на засегнатите, като например тези които имат проблеми с щитовидната жлеза.
223
13
 
14
 
! Отговори
привет от Германия преди 1 седмица
Каквито и оправдания да търсят руските некадърници , файда няма , станалото - станало !
Причината е руската некадърност , ниска технология и куп други руски дефекти ! Преди няколко дни избухна взрив в руски завод за тротил и други взривни вечества , пак ли американците са виновни ?! С тази занемаряла техника руснаците не трябва да правят заводи за взривни вещества , АЕЦ и ред други опасни заводи ,които исискват висока технология и кадърни хора !
222
8
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
ЗАЩО НЕ НАПРАВЯТ ЕДИН ФИЛМ ЗА АТОМНИТЕ БОМБИ КОИТО ИЗСИПАХА В ХИРОШИМА И НАГАЗАКИ АМЕИРИКАНЦИТЕ УМИШЛЕНО АМИ ПАК С РУСИЯ СЕ ЯДЪТ. ДА ПОКАЖАТ ПОСЛЕДСТВИЯТА В ЯПОНИЯ ОТ ТЕХНИТЕ ЯДРЕНИ БОМБИ ТА ДА РАЗБЕРЕ СВЕТЪТ КАКВИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СА ИЗВЪРШИЛИ МИЛИТЕ МИРОТВОРЦИ ПО СВЕТА. ААДЕ СТИГА С ЧЕРНОБИЛ И РУСИЯ. КОЙ ШЕТА ПО СВЕТА И СЪСИПВА ДЪРЖАВИ И УНИЩОЖАВА НАРОДИ НАЛИ ТЕЗИ МИРОТВОРЦИ.