Анимацията "Физика на тъгата" на Теодор Ушев в Торонто

Филмът със световна премиера
5 сеп 2019 10:16, Петя Славова
6
Анимацията "Физика на тъгата" на Теодор Ушев в Торонто
Снимка: PR

Най-новият анимационен филм на българския режисьор и художник с международна слава Теодор Ушев "Физика на тъгата" ще има своята първа прожекция на 7 септември, на един от най-престижните фестивали за кино в света в Торонто, Канада - TIFF, който се открива днес.  Сред официалните гости, потвърдили присъствие на световната премиера на филма, са Доналд Съдърланд и синът му Росиф Съдърланд, актьорите, които озвучиха английската версия на филма.

27- минутната анимация е най-амбициозният проект в кариерата на Теодор Ушев досега. Аниматорът работи по него в последните 8 години, като междувременно се появиха филмът му "Сляпата Вайша", който му донесе номинация на Оскар, както и различни независими проекти в киното и визуалното изкуство. 

Анимацията адаптира в много личен, макар и не биографичен прочит, едноименния роман на Георги Господинов "Физика на тъгата".  За сценария на филма си Ушев казва, че не следва стриктно сюжета на книгата, не е филм-биография,  а филм – лабиринт, капсула на времето, в която са събрани обекти, случки, спомени, мелодии.  Филм за носталгията, пропилените шансове и неслучилите се мечти на цяло едно поколение, премерен през личния разказ.

Комплимент за филма е доверието на звезден актьорски състав, който се включва в него с глас зад кадър. Гласовете на Росиф Съдърланд и неговия световноизвестен баща холивудският  актьор Доналд Съдърланд озвучават английската версия на филма, а популярният канадски кинорежисьор Ксавие Долан и неговият баща Манюел Тадрос - френската.  Анимацията се разпространява официално на френски и английски език.

Макар и преди официалната премиера на филма, той вече провокира вниманието на професионалистите и с техниката, използвана за направата му. "Физика на тъгата" е първият анимационен филм в света, създаден с енкаустика – древна техника за рисуване от времето на египетските фараони.  Над 15 000 кадъра са рисувани на ръка, променяйки изображението чрез нагряване и рисуване с горещ пчелен восък с пигменти.

Филмът е канадско-френска продукция на Националния филмов борд на Канада /NFB/  и телевизионния канал за култура и изкуство ARTE. Веднага след световната си преимера в Торонто, той стартира своя  фестивален живот по различни международни фестивали с прожекции по цял свят. До края на годината „Физика на тъгата“ е вече в селекцията на престижни кино-форуми в Отава, Ванкувър, Лос Анджелис, Ню Йорк, Сеул, Барселона, Валядолид, Токио, Лайпциг и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
1
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
Абе защо коментираш, когато не разбираш. Теодор Ушев е бил мнооого пъти в Холивуд за разлика от теб. Два пъти е номиниран за Оскар и миналата година беше сред шестте финалисти. Малко не му достогна, за да вземе Оскар. Беше втори по брой гласове, но Уолт Дисни имат голямо лоби там.
4
4
 
2
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
Колко мъка има по този свят! Не те ли е срам, бе профан!, "митутките" - върховен идиотизъм. Но и турските подвиквания си ти ги бива. Фесът ти може вече да не е на главата, но си стои бетониран вътре.
3
1
 
4
 
! Отговори
браво преди 4 години
Фестивален живот започвал филма... абе аланкоолу като си толкова велик *** в Холивуд вложи капитал или се продай и направи нещо да го гледа света и пари да изкара!, а то да чакаш сега митутките и мерилстрийпките в някое жури да ти дадат наградата за "за показване моралната сила на промяната при отстояване нравствените устои на постмодерното и ... ". Ашколсун на Ушев, че ги усвои тия уйдурми с грантовете, ама кой го гледа, че не се сещам?
2
5
 
2
 
! Отговори
Фики Стораро преди 4 години
... къФ е тоя , бе ?!?! .........
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво Теди!