"Междузвездни войни" 9: Сякаш творение на фенове, а не на професионалисти

Последният филм от сагата не грабна критиката
19 дек 2019 18:00, Петя Славова
27
 "Междузвездни войни" 9: Сякаш творение на фенове, а не на професионалисти
Снимка: БТА

"Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър" не успя да грабне сърцата на критиците и получи повече неблагоприятни отзиви от който и да е друг филм от поредицата с изключение на "Невидима заплаха" (1999), съобщават БТА, Ройтерс и Франс прес.

Деветият епизод бележи края на история, започнала през 1977 г., когато създателят на култовата космическа сага Джордж Лукас представя млад герой на име Люк Скайуокър заедно с пленяваща колекция от дроиди и неземни създания.

Още по темата

От 157 рецензии за филма, публикувани в емблематичния сайт Rotten Tomatoes, само 57 процента са позитивни. За сравнение - най-зле възприетият от критиката епизод от поредицата, "Невидима заплаха", е с 53 процента позитивни отзиви.

Рецензентите, които одобряват "Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър", определят филма като "задоволителен завършек на обичана история", докато според критиците му режисьорът Джей Джей Ейбрамс е играл "на сигурно", за да угоди на дългогодишните почитатели.

Според Джак Койл от Асошиейтед прес деветият епизод е "разпилян и нетърпеливо забързан финал, който обслужва феновете и в голяма степен се опира на случилото се преди".

Джъстин Чан от "Лос Анджелис таймс" описва филма по-скоро като "отстъпление" и "завръщане в зона на емоционална и тематична сигурност".

"Деветият епизод до такава степен е загрижен да не предизвика гняв, че в крайна сметка прилича по-скоро на творение на фенове, отколкото на професионалисти", пише сп. "Тайм". "Холивуд рипортър" упреква "Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър" в стремеж към прекомерност и струпване на съмнителни на моменти съставки, оставяйки зрителя на ръба на объркването.

Според "Варайъти" деветият епизод е емоционално задоволителен. Не един и двама професионалисти споделят мнението, че продукцията страда от сравнението с предшественика си "Последните джедаи" (2017), който "съблазни" критиката, но беше възприет твърде зле от най-коравите фенове.

Режисьорът Джей Джей Ейбрамс сподели на състоялата се в Лондон европейска премиера, че е очаквал филмът да предизвика разделение предвид разнообразните убеждения и възгледи на почитателите на "Междузвездни войни". "На всяка крачка трябва да правиш това, в което вярваш. Изключително се гордея с постигнатото от удивителния актьорски състав и екипа. Целта ни беше просто да разкажем история, която създава усещането за финал на сагата. Това и направихме", казва Ейбрамс.

Според ласкавите отзиви филмът е успял да постигне очаквания подобаващ и вълнуващ завършек.
"Деветият епизод наистина е епичен, изпълнен с впечатляващи сцени, внушителни космически битки и нажежени дуели със светлинни мечове, увлекателна актьорска игра и куп наистина поразителни изненади", казва Сьорен Андерсен от "Сиатъл таймс".

Брайън Лоури от сайта на Си Ен Ен е на мнение, че "Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър" успява да се докаже като "силно удовлетворяващ финал не само на последната трилогия, но и на цялата 42-годишна сага".
"Ейбрамс направи филм, насочен към хората, които най-много обичат "Междузвездни войни", пише критикът.

Реакциите на феновете често се различават от тези на критиците. С оглед на това бокс-офис анализаторите очакват приходи от порядъка на 200 милиона долара от първия уикенд на филма по екраните в САЩ и Канада, които ще наредят "Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър" сред продукциите с най-успешни касови дебюти на всички времена. Компания "Дисни" очаква постъпления в размер на около 160 милиона долара.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
винаги ще има вдетенени *** да гледат подобни американски тъпизми
23
4
 
1
 
! Отговори
11 преди 4 години
До KromПоздравления, ама грешиш - ще осиновят Чюи!
22
7
 
4
 
! Отговори
Snorky преди 4 години
...и накрая алчните дисни да си кажат какви финансови постъпления очакват....гнусна история....
21
8
 
7
 
! Отговори
не става преди 4 години
Баси безличната простотия!
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С пуканки и кола филма става за гледане. Бих се радвал Майкъл Бей да беше режисирал една част.
19
8
 
16
 
! Отговори
Random преди 4 години
Очаквано - пълен провал. След 7мата част не съм гледал повече. Черен, китайка, емо дарт вейдър, който плаче по цял ден, главния джедай е .. тиийнейджърка? Кошмар.
18
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом ляволибееалните "критици" не го харесват ще взема да отида да го гледам. хахах
17
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Последните филми не са междузвездни войни,нещо друго са,аз лично не ги броя от поредицата.
16
6
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
първите серии направо ме поразиха!.."Невидима заплаха","Империята отвръща на удара","Нова надежда"...-гледал съм ги десетки пъти..Когато пуснаха "Епизод 1" го гледах ОТ ИНТЕРЕС.."Епизод2" ме държа пред екрана само от уважение към Сагата....Но "3" окончателно ме отблъсна:-Беше най-елементарна "компютърна игра"..От тогава не съм гледал новите,нямам и намерение..А щом са попаднали в ръцете на "Дисни",които от известно време са в ръцете на ТОТАЛНИ НЕКАДЪРНИЦИ,значи работата е съвсем пробита..
15
2
 
10
 
! Отговори
anon преди 4 години
тоя *** мъжле джей джей абрамс само като го видя и ми е ясен...
14
1
 
11
 
! Отговори
анон преди 4 години
от много доене кравата заприлича на нищо... те дисни друго не знаят така или иначе...
13
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очакваше се този провал. С тандем от Джар Джар Ейбрамс и Катлийн Лиз Близ Кенеди - подобно полово неопределено дуо няма как да роди нещо стойностно!
12
3
 
12
 
! Отговори
Дзъ преди 4 години
Няма лоша реклама казват. Сега всички ще се втурнат да го гледат, за да се убедят че филмът е боза
11
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На предишния филм ме хвана невероятен яд, че съм ходил да гледам тази тъпотия на кино и съм си дал парите за подобно нещо. Догава се зарекох, да не ходя никога повече на това нещо. Още от трейлърите на Е9 си личеше каква невероятна боза ще бъде. И Дисни не ме разочароваха, съдейки по отзвука. Добре че е Мандалориън, да измие тази кал със захарен памук. Дори Solo и Rouge One бяха в пъти по-добри от тази трилогия...
10
1
 
12
 
! Отговори
йоханес преди 4 години
Няма да го гледам на кино. Вече прочетох какво става в Уикипедия. Стига ми.
9
0
 
16
 
! Отговори
гражданин преди 4 години
Поначало тази покупка на правата от Дисни имаше за цел да направят много пари.
8
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярвате или не, имаше атака с коне ВЪРХУ кораб на империята , предвождана от африканец и африканка !
7
8
 
17
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Американското кино вече не е вървежно. Изтъркаха се американските филми. Доста плоски.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цифрите малко не ви се връзват ама карай да фърфи.
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поради каква причина един филм ви е топ новина? И защо публикувате по 10 статии за него в момента на излизането му?