Мъже, бели... Пак драма, няма разнообразие във филмовата индустрия

И тази година почти няма номинирани жени в големи категории
12 яну 2020 18:52, Нели Христова
Мъже, бели... Пак драма, няма разнообразие във филмовата индустрия
Снимка: БГНЕС

Наградният сезон е в разгара си – Златните глобуси вече са раздадени, номинациите за БАФТА бяха обявени, а още няколко дни ни остава да гадаем, кои ще бъдат претендентите за престижните Оскари.

Но за поредна година се надигат недоволните гласове на онези, които смятат, че няма достатъчно разнообразие в номинациите. Златните глобуси преминаха със списък само от мъже в категорията за Най-добър режисьор. Ситуацията при БАФТА е абсолютно същата за седма година поред – без жени и единствено бели мъже.
Директорът на наградите на британската академия Аманда Бери заяви, че е "много разочарована“ от този факт.

Но колко е лошо положението?

По думите на Бери жени са номинирани в други категории, като тази за късометражни филми. А през последните 10 години, само 5% от номинациите за най-добър актьор, актриса или поддържаща роля са били за актьори, които не са бели.

Разнообразие на половете

От 1998 година Марта Лаузен, директор на Центъра за изследване на жените в телевизията и киното в университета на Сан Диего, следи работата на жените във филмовата индустрия. Според нейните данни през 2019 година само 13% от 250-те най-печеливши филма са били създадени от жени. А от тези 250 филма, жените представляват: 19% от сценаристите, 27% от продуцентите, 21% от изпълнителните продуценти, 23% от монтажистите и 5% от операторите.

И въпреки че тези данни показват драстично покачване на броя на жените, заети в киноиндустрията, според Лаузен възходът е минимален.

"Немислимо е да говорим за "исторически величини“, след като жените в киното продължават да са толкова малко“, казва Лаузен пред BBC. Мъжете продължават да доминират над жените в съотношение 4 към 1 във важните роли зад камера.

А според редактора на сайта Women and Hollywood Рейчъл Монпелиер, промяна на броя на жените, които работят в индустрията, няма от 2018 година насам.

Във Великобритания от 2005 до 2014 година са създадени 2591 филма. Едва 13,6% от техните режисьори са били жени. Всъщност студентите, които учат кино на Острова са 50% мъже и 50% жени. Те навлизат на пазара на труда заедно, но след това нещо се променя – според проучване от 2016 г. мъжете са по-склонни да назначават мъже, а липсата на модели за подражание при жените правят прогреса на дамите по-труден. Така през 2013 година 44% от завършелите режисура са жени. Едва 24% от тях наистина работят като режисьори.

Белите мъже в Холивуд

Проучване на университета в Калифорния пък разглежда етническото разнообразие в киното. Изследването на експертите показва, че от всички 200 най-печеливши филма през 2017 година, едва 12,6% са от режисьори, които не са бели. И въпреки че 40% от населението на Америка е цветнокожо, едва 7,8% от сценаристите на най-добрите филми не са бели. Тази статистика остава непроменена от 2011 година насам.

Но има и категории, в които се отбелязва известен напредък – през 2017 година 19,8% от главните роли са дадени на актьори от малцинства, което е почти двойно повече от тези през 2011 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от
Спонсорирано съдържание