Криси и Петър Вълчанови: Накрая ще излезем помъдрели

Режисьорите за времето на изолация
Обновена: 29 апр 2020 20:08 | 29 апр 2020 17:45, Петя Славова
5
Криси и Петър Вълчанови: Накрая ще излезем помъдрели
Снимка: Личен архив

Повече от месец сме в извънредно положение, а един от най-усещащите това време са артистите, които не могат да са на сцена пред своята публика. Ще си поговорим с някои от тях за случващото се. Днес срещата ни е с режисьорския тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов. 

Филмите им се прицелват към съдбите на обикновените хора и търсят абсурдното във всекидневието, съчетало комични моменти и в най-сложните житейски ситуации. Пълнометражните им продукции са съпътствани от много отличия у нас и в чужбина. След "Урок" и "Слава", третият им филм "Бащата" получи Кристалния глобус на кинофестивала в Карлови Вари.

В днешното положение виждат знак, че не може да приемаме всичко за даденост. Вярват, че именно в смутни времена се наблюдава и духовния подем, тъй като някои от най-големите шедьоври и пробиви в изкуството са се появили именно в сложни за човечеството епизоди.

Извънредното положение ни постави в доста смутна ситуация, наподобява антиутопичен сценарий. Вие мислили ли сте си някога, че може да "влезете" в някакъв филм и ако да - какъв е вашият?

Това което се случи беше доста неочаквано, въпреки че беше логично. Същото, а може би и нещо доста по- страшно  би могло да  се случи с евентуална глобална екокатастрофа вследстивие на замърсяването на природата от човешката дейност. Сигурно отново ще сме напълно изненадани, въпреки множеството предупреждения и съвсем очевидната логика.

Как живеете днес? Какво бе вчера? Какво мислите, че ще е утре?

Днес живеем различно от вчера, но не сме сигурни, че животът ни вчера беше нормален, а днес не е. А какъв ще е животът ни утре – изобщо не знаем. Трябва да спрем да приемаме всичко за даденост.

Имате дете - как дъщеря ви разбира ситуацията и как вие й я описвате?

Може би, ние сме късметлии, защото извънредното положение ни завари на село, където и си останахме. Така че дъщеря ни приема ситуация нормално. Новият ритъм на живот /липсата на ежедневен стрес и бързане/ й се отразява доста добре. Единственото, което я тормози е, че не може свободно да си играе със съседското дете и двамата са принудени да си общуват през терасата - тя отгоре, той отдолу. Като Ромео и Жулиета са. Но ние сме решили да спазваме стриктно правилата за самоизолация и държим да се отнасяме отговорно, въпреки натиска и опитите за манипулация от страна на децата

Последният ви филм "Бащата" се отложи. Кога очаквате да е срещата му с публиката?

В момента се обмислят различни варианти. Ситуацията е доста несигурна, затова изчакваме.

В днешно време много се говори за здравето, за икономическите кризи. Смятате ли, че до тях е добре да застанат и духовните ни кризи?

Струва ни се, че именно в смутни времена, във времена на здравна, икономическа и всякаква друга физическа криза, така да се каже, обикновено има някакъв духовен подем. И ако се обърнем назад и се замислим ще се уверим, че едни от най- големите шедьоври и пробиви в изкуството се появяват именно в смутни врема. Така че, опитваме се да мислим позитивно и предпочитаме да вярваме, че от всичко това накрая, все пак, ще излезе нещо хубаво, нещо одухотворяващо, нещо обновяващо и смислено. Може би накрая всички ще излезем от това променени и помъдрели.

Как се излиза от това, в което сме сега?

Как? Може би с повече отговорност, мъдрост, търпение, разбиране, обмисляне, вникване… Не знаем!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
anon преди 3 години
Накрая ще излезем остарели
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и надебелели
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И полудели...
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С нетърпение чакаме "Бащата"
1
5
 
2
 
! Отговори
Georgiev преди 3 години
Глупости! Българският народ е безкрайно глупав и злобен! Голяма част от него.