Киномания ни напомня за Шон Конъри и Мишел Пиколи

Филми с тяхно участие в тазгодишната програма
24 мар 2021 16:24, Петя Славова
0
Киномания ни напомня за Шон Конъри и Мишел Пиколи
Снимка: Киномания

През 2020 г. светът изгуби забележителните актьори Шон Конъри и Мишел Пиколи. В тяхна памет Киномания ще покаже няколко знакови филма, в които те участват.

На приключенския "Мъжът, който искаше да бъде крал" могат да се насладят киноманите на 6 април в кино "Люмиер". Създаден през 1975 г. филмът е с режисьор Джон Хюстън и е адаптация на едноименния разказ на Ръдиард Киплинг. Освен Шон Конъри, в ролите блестят и Майкъл Кейн, Кристофър Плъмър и Саийд Джафри. Империалистичната пародия е за двама британски войници, които решават да се представят като кралете на Кафиристан и наследници на Александър Македонски, а местното население ги приема за полубожества.

Филмът е с четири номинации за "Оскар", две номинации за "БАФТА", номинация за "Златен глобус", както и с номинация от Гилдията на американските сценаристи за адаптиран сценарий.

Освен на прожекцията в кино "Люмиер", зрителите ще могат да го гледат и в кината "Одеон", Дом на киното и Културен център G-8.

В рамките на Киномания и като основен акцент във Фестивала на френския филм, ще бъдат показани и шест филма с участието на големия Мишел Пиколи, наречен от французите "свещеното чудовище на седмото изкуство". Те ще са с прожекции в кината "Люмиер" и "Одеон", както и във Френския инстиут.

На 3 април в кино "Люмиер" ще бъде показан скандалният за времето си "Голямото плюскане" с режисьор Марко Ферери и с участието на Марчело Мастрояни, Уго Тоняци, Филип Ноаре и др. Историята е гротестка на консуматорското общество и разказва за четирима приятели, които преяждат до смърт. Филмът получава наградата на ФИПРЕСИ на фестивала в Кан.  

 Различна е атмосфеата в "Една странна афера", който може да гледаме на 18 април в кино "Люмиер". Там Пиколи е в ролята на тираничен, натрапчив шеф с мачо маниери. Филмът е с режисьор Пиер Грание-Дьофер и разказва за атмосферата на безпокойство, която обгръща млад мъж, заслепен от аурата на своя привидно симпатичен, но безскрупулен бос. За изпълнението си в "Една странна афера" Пиколи печели "Сребърна Мечка" за най-добър актьор в Берлин, а продукцията е с една награда и четири номинации "Сезар".

"Имаме папа"  може да гледаме на 11 април в кино "Люмиер" на режисьора Нани Морети е един от последните филми на Пиколи. Смесица от изтънчен хумор и дълбоко затрогващ портрет на един мъж, избран на длъжност, натоварена със смазващи отговорности, той е отражение на финото чувство за ирония и дълбокия хуманизъм на режисьора, пропит с много чувство за хумор и великолепната игра на Пиколи в образа на мъж, попаднал в екзистенциален и политически лабиринт. Филмът е в конкурсната програма на Кан, има две номинации за Европейските филмови награди, както и три награди и осем номинации за "Давид на Донатело".

 В "Мислех, че го познавам" Мишел Пиколи се превъплъщава брилянтно в образа на на ченге, обсебено от идеята да залови банда крадци на местопрестъплението – до степен, че им залага капан с помощта на една проститутка...Режисьор на продукцията е Клод Соте, а на Пиколи партнира прекрасната Роми Шнайдер. Прожекцията е на 10 април в кино "Люмиер".

 Актрисата Анук Еме пък е партньорка на Мишел Пиколи в "Скок в празнотата" на режисьора Марко Белокио. За филма Жил Жакоб в книгата "За фестивала в Кан с любов” казва: "....Това е история за брат и сестра, които живеят заедно откак са родени, и в нея сложното устройство на човешките създания е породено от неизказаното и непоказаното." За изпълнението си Пиколи и Еме взимат награди, съответно за най-добра мъжка и женска роля, на фестивала в Кан. Продукцията печели и "Давид на Донатело" за режисура. Филмът може да видим на 17 април в кино "Люмиер".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари