В Хонконг забраниха излъчването на "Оскар"-ите, а защо?

Предстоящата церемония е спряна за първи път от над 50 години
30 мар 2021 12:46, Петя Славова
18
В Хонконг забраниха излъчването на "Оскар"-ите, а защо?
Снимка: Pixabay

Предстоящата церемония по раздаването на наградите "Оскар" няма да бъде излъчена в Хонконг за първи път от повече от 50 години. Въпреки факта, че се състезава в категорията за най-добър международен филм с филма "По-добри дни" и че друг кандидат за късометражен филм прави преглед на антиправителствените протести през 2019 г., предава БГНЕС, позовавайки се на холивудската специализирана преса.

В изявление, взаимствано от пресата в Холивуд, каналът TVB потвърди, че няма да излъчи церемонията, както прави от 1969 г. насам. Решение, което според него, е "чисто търговско", но съвпада с цензурата, наложена от китайското правителство срещу късометражния филм.

В началото на месеца Китай поиска от местните медии минимално отразяване на предстоящите Оскари ", за да се избегне смущение и в името на политическата коректност", съобщава хонконгският ежедневник "Apple Daily“.

Въпреки това, каналът TVB, най-важният телевизионен канал в полуавтономния регион, има тенденция да се ползва с по-голяма автономия по отношение на решенията за покритие в останалата част на Китай, тъй като е частна компания, в която правителството е само частичен акционер от 2015 г.

36-минутният "Do Not Split" е номиниран за наградата за най-добър документален филм, която ще бъде обявена на 25 април.

Документалният филм, режисиран и продуциран от Андерс Хамър, показва основно версията на протестиращите за случилото се по време на протестите, които се стремят да подобрят демократичните механизми в полуавтономния град, но които обикновено завършват с жестоки конфронтации с полицията.

В категорията за най-добър филм е номиниран "Nomadland", от китайско-американския режисьор Клоуи Джао (номинирана и за най-добър режисьор). Тя първо е била гордост в Китай като първата азиатка, удостоена с награда за най-добър режисьор в надпреварата за наградите "Златен глобус".

Въпреки това, малко след това еуфорията се превръща в гняв сред някои китайски мрежи, когато става известно, че Джао казва в интервю, публикувано през 2013 г., че Китай е "място, където навсякъде има лъжи“, което остави премиерата на филма под въпрос в азиатската първа сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БНТ да вземе пример и да спре излъчването на конкурса за политкоректна песен Евроизлагация
13
4
 
4
 
! Отговори
някой преди 3 години
Американците тръгнаха да унищожават Китай икономически и ще си намерят майстора.
12
3
 
5
 
! Отговори
11 преди 3 години
Защо ли? Защото надушиха гейташките награди.
11
3
 
7
 
! Отговори
Abigejl преди 3 години
В България гледаме само старите американски помии. Мнооого рядко може да се прокрадне по българските кабеларки и ТВ-та някой италиански или френски филм, за немски и китайски да не говорим.
10
5
 
6
 
! Отговори
Понеже Вие преди 3 години
нямате Мозък, Държавата иска да решава вместо Вас. За това Комунизъмът е винаги система на пр0стите народи! Хонконг са умни хора, ама няма избор - те са поробена територия - искат не искат това е!!
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Големи гадове са тези, гугъл има милиарди пропуснати печалби защото не им дават достъп до Китай, Оскар ще има също пропуснати печалби. Много са китайците и е голяма борба на тях да им пробутат такива работи лесна печалба, а *** пък те, много са заинатили.
8
4
 
4
 
! Отговори
Нямам Търпение преди 3 години
Китайското Комунистическо Р0бство да дойде у ЕС, както поробиха Хонконг, виждам от коментарите - желаещи като мене - бол!
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България се кефим на американските предавания, защото сме малка държава и не можем сами да си генерираме достатъчно собствена шоу индустрия, но Китай са милиарди и ще е срамота да не могат да си задоволят пазара си с тяхна продукция и да има нужда от внос на шоу индустрия.Естествено тези които, искат да внасят продукция, не са много доволни от това, имат пропуснати печалби.
6
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По коментарите си личи че тука само руски ботове цъкат. Колко е хубаво когато властта решава какво може и какво не може да гледаш, нали другари гладки мозъци?
5
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално, и при нас едно време беше забранено да се слуша радио Свободна Европа. Добре че се отървахме от червената чума. Комунистите не се променят много.
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И в България има неща които не са лесно достъпни, както се казва при нас не са уредени авторски права а не го наричаме цензура. Всеки си има своите методи, това е ясно. Но новината е, че България ще излъчва Оскар, нещо което дори Китай няма да го направи, така че в нещо сме по напред от тях.
3
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво не им трябва да гледат това сатанинско сборище.
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото Китай не се нуждае от американско влияние и култура.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЗА ДА ПИТАТ ГЛУПАВИТЕ