Кино специалист: Филмовата индустрия е мъртва!

И не само пандемията е причината, смята Бари Дилър
10 юли 2021 13:01, Петя Славова
27
Кино специалист: Филмовата индустрия е мъртва!
Снимка: БГНЕС

Бари Дилър е известна фигура във филмовия свят, в миналото е бил председател и главен изпълнителен директор на две холивудски студия, Paramount Pictures и това, което тогава беше 20th Century Fox.

Сега според него филмовата индустрията за мъртва, предава БГНЕС.

"Филмовият бизнес приключи", каза Дилър в ексклузивно интервю за NPR в кулоарите на конференцията Allen & Company Sun Valley, медийна и технологична конференция в Айдахо. "Филмовият бизнес като такъв приключи и никога няма да се върне."

Това е свързано и със значителен спад в продажбите на билети и затварянето на киносалоните по време на пандемията на коронавируса. Но Дилър, председателят и старши изпълнителен директор на IAC, каза: "Но става дума за много повече от това."

Според Дилър, който е управлявал Paramount и Fox преди няколко десетилетия, разпространяването на филми в интернет е променило филмовата индустрия по съществен начин, включително по отношение качеството на филмите, които сега се правят.

Миналата година няколко медийни конгломерати, включително Disney и WarnerMedia, решиха да дебютират едновременно в киносалоните и в стрийминг услугите. Това беше радикална промяна и веригите на кината протестираха срещу нея.

"Преди имаше цял цикъл", каза Дилър, като си спомни колко време, енергия и пари инвестираха студиата в кампании за разпространение и реклама.

Целта, каза той, беше да се генерира трайно вълнение и ентусиазъм за нови филми. "Това приключи", каза той.

Начинът, по който компаниите измерват успеха, също е различен според Дилър.

"Преди бях във филмовия бизнес, където нещо се правеше наистина, защото ти пукаше за това", каза той, отбелязвайки, че популярният прием е от значение повече от всичко друго.

По време на мандата на Дилър в Paramount в края на 70-те и 80-те години студиото пуска филми като "Saturday Night Fever". Но оттогава той е известен с работата си в телевизията. Той помогна например за създаването на телевизионната мрежа Fox.

Сега в IAC той е по-тясно свързан с интернет начинания, включително Daily Beast.

Днес стриймингът е индустрия за милиарди долари и конкуренцията между компаниите за съдържание и клиенти е ожесточена. Дилър посочи Prime Video, услугата за стрийминг на Amazon, като пример за това как са се променили стимулите в развлекателния бизнес. През май компанията обяви планове за закупуване на MGM за почти 8,5 милиарда долара .

"Не е задължително системата да задоволява някого", каза Дилър, предполагайки, че основната цел на Prime Video е да накара повече клиенти да се регистрират в Amazon Prime. "Става дума за купуването на повече неща от Amazon. Това не е ужасно нещо. Просто не ме интересува."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До9 Стига, изгледаш ли един български филм вече имаш нужда от спешна психологическа помощ. Депресията в българското кино е на недостижимо ниво.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами то ато видиш какви жанрови филми се правят... пари на вятъра!!! То не бяха зомбита, отмъстители, железни, тенекииени мъже, батмани, катвомъни, спайдърмени... Аз гледам китайски и южнокорейски сериалчета по руските филмови сайтове, доста са добри.
19
2
 
2
 
! Отговори
реалнафантазия преди 2 години
За съжаление нямам големи очаквания за продължението на Матрицата, сериала около Властелина на пръстените... дано поне да не съсипят новите части на Аватар...
18
2
 
7
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
До shitkata - вЕрно ли ще дадеш нетфликс или хбо го като символ за качество?! Там се прави продукция на кило за масите, за да се гледа от повече хора, които да плащат по 10 лв. за "нещото", което предлагат тези платформи. Когато се появи качествен филм (което се случва веднъж на 10-ина години), салоните за него са празни и едва успява (а често и не успява) да си изплати разходите по заснемането. Нетфликс, Амазон прайм, Хбо Го и клонингите им са чиста масовка - количество, а не качество.
17
1
 
7
 
! Отговори
До9 Стига преди 2 години
Нямам нищо против турските сериали,но ми идва в повече която и национална телевизия да включа САМО ТУРСКИ ФИЛМИ.Български и европейски филми -от дъжд на вятър.ИСКАМЕ ЕВРОПЕЙСКО И БЪЛГАСКО КИНО.Не сме турска провинция.
16
0
 
10
 
! Отговори
мнение преди 2 години
Европейското кино миналия век беше невероятно.Съветското също.Дори филмите за войната бяха изпипани.Имаше режисьори-Фелини,Понти,Бондарчук и още и още...Толкова качествени бяха и режисьори и сценаристи и артисти,че не се отлепвахме от екрана.Сега само голотии и простотии.Българското кино също беше на ниво.Американски филми и тогава и сега рядко съм харесвала.Повечето им филми са направени за печалба и гъделичкат първичното в човека.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не му дреме, когато не ходи на работа. Храната и яденето са спасили човечеството от гладна смърт.
14
0
 
8
 
! Отговори
Sk преди 2 години
Народът е опростачен
13
0
 
6
 
! Отговори
Sk преди 2 години
Държавата е в кома. Народът е опростен. 32
12
0
 
5
 
! Отговори
Мяу преди 2 години
Държавата е в кома.
11
0
 
10
 
! Отговори
не само киното преди 2 години
Вода и олио не бива да се смесват, както политика и изкуство също. Резултата не закъсня.
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
взеха да се занимават с политика, да дават акъл на хората за кой да гласуват и да плюят по тръмп. ама точно на тръмп избирателите ходеха на кино. черните кино не гледат и пари не дават. затова фалит
9
3
 
16
 
! Отговори
Холивуд преди 2 години
Умря, защото се изджендериха. Стрийминг продуцентите не са по-добре. 45 мин продукция, от тях 10 минути кой какво направил за филма, 15 мин хомодрами, 15 мин цветнокажи благородства и 5 мин сюжет. Затова от три години гледам само турски сериали.
8
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Липсва му "неговото време" на старчока и сее носталгия, но го прави достатъчно добре. За разлика от българските кумунуиди, които 30 години не спряха да досаждат с глупостите си.
7
5
 
16
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Когато изкуството се превърне във фабрика за посредственност то престава да бъде изкуство и става индустрия. Киното започна да умира с появата на еврейското внушение "Междузвездни войни. Един филм-проект за диктаторските времена пред 7очите ни днес.
6
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то е ясно.Щом звезда стана и Мария Бакалова!
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за сметка на това прогандните клипове са във възход
4
4
 
1
 
! Отговори
shitkata преди 2 години
Netflix какво мисли по въпроса ?
3
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви филми бе. Нямате нито артисти нито сценаристи нито режисьори а без тия неща филм не се прави. Свестните артисти сценаристи и режисьори остаряха някои ум.ряха и киното отиде на кино.
2
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То пък едни филмии!Тюрлюгювеч от изтъркани измишльотини!Всичко отдавна е снимано вече и нищо ново не може да се измисли!