"Master of Art" стартира с два български филма

Тази вечер фестивалът стартира в София в кино "Люмиер
25 авг 2021 11:39, Ния Христова
0

Шестото издание на филмовия фестивал "Master of Art" тази година ще премине през 6 града - София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Бяла и Копривщица. Програмата включва 50 пълнометражни и 18 късометражни документални филми за изкуство.

 
"Тази вечер фестивалът стартира в София в кино "Люмиер", в Пловдив в "LUCKY Дом на киното" и в Копривщица. Стартираме с два български филма. Традиционно така откриваме фестивала, за да подчертаем, че има и българско документално кино. За първа година наградата за "Най-добър документален филм" ще бъде връчена от Държавния културен институт към министъра на външните работи. По този начин обединяваме и силите на институционално ниво да подкрепяме български продукции", каза създателят и арт-директор на фестивала Найо Тицин в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Първият от двата филма, които ще бъде прожектиран, е "Необикновената съдба на един сладкар", а след него е "Родени от огъня". В него се разказва за едно малко познато изкуство у нас, а именно танцът с огньове.
 
"Няма ясно фиксиране това дали е танц, пърформанс ли е, театър ли е, смесица ли е между всички тези изкуства. Но то със сигурност зарежда с емоция, вдъхновява и правещите го, и гледащите", допълни още Тицин.
 
Общи 11 български заглавия са включени във фестивала.
 
"Сред тях има филм и за изключителния български пианист Димитър Ненов, който е режисиран от пианистка. Тя ще изпълни на живо негови произведения. Нашият фестивал опитва да се преминава от чисто документално кино към живото представяне. Започнахме да търсим нови публики, затова и създадохме "Фестивалът на изкуствата" и в Копривщица. Ще има концерти на открито всеки ден от днес до 29 август", разказа Найо Тицин.
 
Според него един от силните филми, които зрителите ще могат да видят, е "Най-красивото момче на света" - документален филм, който разказва за Бьорн Андресен, избран през 1970 г. да изиграе ролята на Тадзио в шедьовъра на Лукино Висконти "Смърт във Венеция".
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари