"Три етажа" на човешките безпокойства в Тел Авив и Рим

"Синелибри" с вълнуваща програма с филми по литературни произведения
5 окт 2021 22:05, Петя Славова
0
"Три етажа" на човешките безпокойства в Тел Авив и Рим
Снимка: Синелибри

Ешкол Нево е едно от най-разпознаваемите имена в съвременната израелска литература. Още с първите му романи печели редица отличия в родината си, а “Три етажа”(2015), петата му книга и първата издадена в България, получава повече внимание и в световен мащаб след като италианската ѝ адаптация имаше своята премиера на тазгодишния филмов фестивал в Кан.

Българските зрители ще могат да видят премиерата на филма “Три етажа” в рамките на фестивала Синелибри. Можете да гледате филма на 8 октомври в кино “Влайкова” от 19.00 часа, както и в Дома на киното от 20.45.

Историята в романа и филмът е един отрезвяващ поглед върху обществото, поднесен по един интересен начин.
 
Както загатва заглавието, вътре са поместени три истории на няколко семейства, живеещи в предградията съответно на Тел Авив и Рим.

Всяка история е разказана от един от участниците на техен довереник, като би могло да се приеме, че в същността си това е един изповеден роман, в който героите намират начин да разкажат за своите тревоги. Книгата се доказва да бъде блестяща във всяко едно отношение и е истинско удоволствие за читателя.

В романа действието се развива по едно и също време – на първия етаж се запознаваме с Арнон, който разказва на свой приятел от младостта за поредицата от събития, започнали с неговото притеснение, че дъщеря му е сексуално малтретирана от съседа им. Втората история е разказана от Хани, която пише писмо на приятелка от детинство.
 
Нейният монотонен живот на майка на две деца с постоянно отсъстващ съпруг и на ръба на разума се променя изненадващо, когато в дома ѝ пристига неочакван гостенин, бягащ от престъпленията си. На трети етаж е разказана историята на бившата съдийка Девора, която записва съобщения на починалия си съпруг. Опитвайки се да преживее самотата си и страдайки по отчуждения си син, тя решава да започне нова глава в живота си, да се бори за себе си и обществото и по пътя намира неочаквани хора, които да я придружат в това пътуване.

Адаптацията е режисирана, написана и е с участието на известния италиански кинодеец Нани Морети като това е първият път, в който той филмира произведение на някой друг.

На премиерата си в Кан филмът получи единадесетминутни аплодисменти, а българските зрители могат да му се насладят малко след тази премиера и на родна земя в програмата на Синелибри.

*Ивайло Костадинов
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари