Снежана Макавеева: Гоня роли, които ми помагат да откривам нови светове

Актрисата за ролята си в новия филм на Виктор Божинов "Бягство"
Обновена: 10 май 2022 15:24 | 9 май 2022 15:33, Петя Славова
51
Снежана Макавеева: Гоня роли, които ми помагат да откривам нови светове
Снимка: БГНЕС

Две общности - едната избрала свободата в планината, а другата - избягала от проблемите си в нарко комуна населяват близко пространство. Историята разказва режисьорът Виктор Божинов в третия си пълнометражен филм "Бягство", чиято първа публична прожекция се случи на 7-ми май на най-високото село в България - Чамла. Следва представяне на 9-и май във Варна и на 10-и в София. Една от главните роли е поверена на актрисата Снежана Макавеева, която сподели, че режисьорът не е дал на актьорите предварително сценария и всеки ден им е поставял определени задачи, покрай които те да влязат в образите си и да играят сякаш всичко се случва в момента.

Разкажете как станахте част от екипа?

Чрез кастинг, както е редно. Дълго време не се бях снимала нито в сериали, нито във филми. Бях отказвала доста проекти, понеже не ми се  струваха, че са моите. В този се влюбих - в сценария, в Родопите, в начина на снимане, в моята героиня, в методиката, която избра Виктор Божинов да ни държи винаги възбудени и в притеснение да чакаме всеки следващ ден сценария. Всичко беше изключително вълнуващо.

Работила ли сте досега по този начин без предварителен сценарий?

Още по темата

Не и това беше денонощно вълнение. Мозъкът не може да се изключи от процеса. Режисьорът търсеше максимална автентичност и естественост. Искаше да сме непринудени в играта си, в поведението си, в усещането си. Да се слеем с атмосферата, енергийно да сме едно цяло. Да няма нищо предвидено от актьора. Всичко се случваше на момента.

В такъв процес кое бе най-предизвикателното за вашия образ?

Разочарованието в моята героиня, тъй като тя като че ли най-силно мечтае село Чалма да бъде развито и много силно вярва в тази идея. Но сблъсъкът с толкова препятствия по пътя си, въпреки че дава всичко от себе си, я събаря. Проявявайки се агресията от другите герои във филма, не е ясно дали тя би могла да продължи, да запази силния си дух. Филмът носи свободата на избора, в коя посока ще поемеш и какво става с хората, които биват спънати. Това е ежедневен проблем и е сериозен за младите, които тепърва решават накъде да поемат. Идва и въпросът: запазват ли чистотата и хъса си да създават или се свиват в черупките си, ако бъдат пресирани. 

Заглавието на филма "Бягство" излиза извън физическото възприятие. Едни от персонажите избират бягство от действителността високо в планината. Другите - наркозависими, са направили опит за бягство от проблемите си...

Бягството във филма е към свободата и смисленото, към качествения начин на живот. Светоусещането на героите е богато и вярват, че могат да променят света, имат широк кръгозор. Искат да избягат от реалността, която е сива, свита, натопорчена с технологиите на съвремието. Бягството във филма е в позитивна посока. Дори главният герой бяга от комуната. Предпочита доброто. В началото на филма Виктор Божинов ни събра на своята вила и ни каза, че иска да се движим в една енергия, но всеки да е сам за себе си. Каза ни: "Трябва да сте вълци единаци и всеки да е готов да избяга и да намери пътя си."

Вашата героиня си "играе" с огъня, но и буквално с пой.

Поне половин година, въртях на моето село самичка.  Ходих посинена, подута, до един момент, в който се получи. Репетирах без огън и в София се прибрах непосредствено преди снимките на филма и с професионален пой-инструктор, който е Димитър Сулев продължихме да работим. Той също играе във филма. Упражнявахме се в Борисовата градина по няколко часа. В един момент си казах: " Ако ще се паля, да се паля" и ми се отдаде. Много ми хареса. Вече имам ново умение след този филм.

Актьорството може ли да се приеме като бягство?

Точно обратното, то е обръщане към теб самия. Човек е склонен да бяга от себе си без да го осъзнава. Рядко търси истинския проблем. Не  се вслуша в собствените си мисли. Не се стреми да се изчисти от всичко външно, да попита своята душичка кое е правилното. Актьорът работи основно с душата си и с емоционалната си памет. Ако тръгнеш да изграждаш характерен образ, пак изхождаш от себе си, но се опитваш да надграждаш чисто актьорски. В тази роля не съм аз, и във всяка следваща ще се опитвам да давам нещо отгоре, изхождайки от себе си. Много искам да играя различни характерни образи. Както Виктор Божинов ми каза в началото: "Забравяш за походката, маниерите си, за погледа и стойката си". И започнахме постепенно да градим образ. 

 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 

Вашата героиня си "играе" с огъня, но и буквално с пой.

Поне половин година, въртях на моето село самичка.  Ходих посинена, подута, до един момент, в който се получи. Репетирах без огън и в София се прибрах непосредствено преди снимките на филма и с професионален пой-инструктор, който е Димитър Сулев, който също играе във филма, работихме в Борисовата градина по няколко часа. В един момент си казах, ако ще се паля, да се паля и ми се отдаде. Много ми хареса, вече имам ново умение от този филм.

Актьорството може ли да се приеме като бягство?

Точно обратното, то е обръщане към теб самия. Човек е склонен да бяга от себе си без да го осъзнава рядко търси истинския проблем. Не  се вслуша в собствените си мисли. Не се стреми да се изчисти от всичко външно, да попита своята душичка. Актьорът работи основно с душата си и с емоционалната си памет. Ако тръгнеш да изграждаш характерен образ, пак изхождаш от себе си, но се опитваш да надграждаш чисто актьорски. В тази роля не съм аз, и във всяка следваща ще се опитвам да давам нещо отгоре, изхождайки от себе си. Много искам да играя различни характерни образи. Както Виктор Божинов ми каза в началото: „ Забравяш за походката, маниерите си, за погледа и стойката си“. И започнахме постепенно да градим образ.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Snejana Makaveeva (@snejanamakaveeva)

 

Казахте, че сте отказвали роли напоследък, а как ги избирате?

Не смея да говоря за това, за да не объркам някой млад актьор. Това беше мой личен избор, без да обяснявам дали е правилен или грешен. Просто в определен период от живота си реших, че не харесвах голяма част от проектите, за които ме каниха. Струваха ми се елементарни и лесно смилаеми. Струваше ми се, че се гонеше продукция, а не качество. По-комерсиални станаха нещата. В "Бягство" няма поза, фалш, истински честен филм с реални персонажи.

Свършили сме си честно работата. В началото вярвах, бях с розови очила, мислейки че сама избирам в какво да се снимам и какво да репетирам. Само че се оказа, че не е точно така. Живеем на малка територия и няма безкрайна киноиндустрия, която да ми позволява да се снимам в каквото си реша. Та този период отмина и сега участвам в повече продукции, в които ме канят, защото няма за кога да  чакам най-добрите роли и предложения. Това е опит. Дори да играя образ, който не харесвам, със сигурност ще е в плюс за моето развитие. Това го научих от моите учители – режисьори. Казах си: "Снежана, по-добре работи и така ще стигнеш до ролите, които мечтаеш да имаш."

 Кое е по-сложно за вас – роля, която е близко до същността ви или от която тотално се отличавате?

В момента снимам крайно различна жена от мен в сериала "Мен не ме мислете". Тя е много далечна от това, което съм и затова ми е трудна. Виждам как хората не разбират масово, че това на екрана не е Снежана Макавеева. Те са започнали да ме мразят и моята майка ми каза: "Снежи, значи перфектно си си свършила работата". Всъщност те не разбират, че това е образ. Изграждам го с режисьора и с партньорите си. Тук наистина работя по персонаж, който е далеч от мен. Трудно ми е, но ми е по-сладко. Разбрах, че мога да играя себе си още в "Под прикритие". Тогава бях просто органична, но и бях на 18. Сега съм решила да гоня роли, които ми помагат да откривам нови светове за себе си и да се надскачам като актьор в професията.


51
Още от Кино
Силата да се промениш в "Имало едно време в Куинс"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Изпаднахме в елементарна ера.
27
1
 
7
 
! Отговори
Бързаков преди 2 седмици
Прилича на Анджелина Джоли в "Да изчезнеш за 60 секунди". Но е бледо подобие - много бледо. Както да речем юрдечка прилича на лебед.
26
2
 
2
 
! Отговори
чинга пук преди 2 седмици
До АнонименЯвно не си гледала ,,Под прикритие'',щом бръщолевиш такива глупости.
25
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Омръзна ми бездарни и грозни актриси,че и с говорни дефекти да се изживяват като нещо гОлЕмо.Баста,я да се погледнат в огледалото и да се приземят.
24
1
 
7
 
! Отговори
Ако я забравя преди 2 седмици
Някъде ще ме подсещате къде е
23
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Все бози снимате, и да имате един процент талант с тези безсмислени сценарий не се получава нищо.
22
5
 
3
 
! Отговори
Виждал си преди 2 седмици
Баба си
21
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тази няколко пъти съм я виждал в центъра мъртво пияна и тотално неадекватна.
20
0
 
5
 
! Отговори
Морски преди 2 седмици
До Анонимен 17 ..........Екстра! Да си взима партньорката и да идва за тройка!
19
2
 
12
 
! Отговори
ПетьоСлавова, кога преди 2 седмици
ще спреш да пишеш глупости? Цитирам: "Историята разказва режисьорът Виктор Божинов в третия си пълнометражен филм "Бягство", чиято първа публична прожекция се случи на 7-ми май на най-високото място в България - ***". Явно не знаеш, че най-високото място в България е връх Мусала. А в случая става дума за най-високото село, но то се казва ЧаМла, а не ***... Като се пишеш журналистка, поне елементарни неща да вземеш да понаучиш!
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Гони михаля!
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Имах гадже която ти беше адашка ,ела при мен да повторим !
16
0
 
7
 
! Отговори
Мулю преди 2 седмици
Снимайса у поредния римейк на Марс. Има сцени с марсианкса спалня.
15
0
 
16
 
! Отговори
Читател преди 2 седмици
100,%прав Яким,ето и тази статия е с цел реклама,но до там.
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Два свята!Бисексуална!
13
1
 
37
 
! Отговори
Яким Вълев Донев преди 2 седмици
Наистина е ВЕСЕЛО когато им видиш "САМОЧУВСТВИЕТО" на младите актриси и актьори и как се мислят за ... "ГОЛЕМИ ЗВЕЗДИ" и "СТРАХОТНИ АКТЬОРИ"..... А всъщност над 50 процента от тях са абсолютно бездарни... Или са нечий "Наш човек"... Или имат много пари "по роднински" и си "купуват" известността и участията... Или са политически "побутвани"...... Пълен смях !!!!!!! ... Преди 20 години и нагоре - Второстепенните и третостепенните актьори в България бяха с поне 2-3 Класи над сегашните ... "Звезди"!
12
1
 
28
 
! Отговори
до 13 преди 2 седмици
По-малко зависима и повече нарко.
11
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Като ги избират актьорите у нас не гледат ли да имат приличен и приятен външен вид,някаква харизма? Това е професия където външния вид е важен.
10
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Трябва ли да се чувствам виновен че не знам коя е тая?
9
1
 
21
 
! Отговори
Пешо преди 2 седмици
На тая снимка малко е излезнала като наркозависима