За 40-ия си юбилей "Златна роза" с нова статуетка

Авторът й е скулпторът, бижутер и куратор Надя Розева
14 сеп 2022 11:27, Петя Славова
3
За 40-ия си юбилей "Златна роза" с нова статуетка
Снимка: НФЦ

Фестивалът "Златна роза" има нова статуетка по случай своя 40-годишен юбилей, съобщават от Националния филмов център.

"Златната роза е най-красивата от розите, може би защото не съществува в действителност, но съществува идеята и огромното желание да се достигне до нея, да бъде притежавана. Така тя се превръща и в символ на успеха, на изкачването на върха, измерение на най-красивото. Когато започнах работа по проектите за статуетка, си дадох ясно сметка, че искам да избягам от буквалността и безцелната форма и да визуалзирам стремежа към успеха, вдъхновението и естетиката в една запомняща се, силна и естетична форма, която веднага да създаде асоциация с фестивала и да стане достойна и неразделна част от неговата визуална идентичност. Идентичност се създава трудно, изисква много опит, познания, способност за синтез и създаване на конкретно усещане на малка площ. Но когато тя е успешна, допринася много за стойността на фестивала", разказва авторът на проекта Надя Розева - скулптор, бижутер и куратор.

"За мен златната роза е и красивата жена в българските народни приказки и фолклор. На пръв поглед,  банална асоциация, която в контекста на фестивала “Златна роза”, асоциирах с музата, която съпътства хората на киното в творческия процес и развява артистично коси, които напомнят за красиво цвете", допълва тя.

Започва работа по статуетката през юни, когато представя пред НФЦ три идейни проекта. Основният модел е изработен в гипс и преработен няколко пъти. "Интересно в случая беше, че по време на лятната ми почивка забравих главата в Бретан, Франция, и в последния момент трябваше да се организира пренасянето й до България, след което да се ускори максимално процесът по отливане и завършване", разказва Надя Розева.

Отливането става в София от може би най-възрастния майстор-леяр в България. Цялата работа по обработка и патиниране е на автора. Косите са посребрени с механично нанесена патина, за да се придаде ефирност и да се подсили златистия цвят. Статуетката е висока 26 см, тежи два килогарама и половина.

Надежда Розева е скулптор, бижутер, куратор, сътрудник на списание The Medal на Британската медална асоциация. Учи в Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК), след което завършва маркетинг в САЩ.  През 2005 г. се дипломира и като магистър по метал в НХА. През 2015 г. специализира културна дипломация в Берлин, а през 2018 г. завършва шестмесечен курс по културен мениджмънт във Виенския университет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
хахаха преди 1 година
Бушмен назиров разбира само френско и италианско кино:))))
2
0
 
0
 
! Отговори
Конкурсс преди 1 година
Джипси Кингс кога ще се проведе това е диагноза а не етнос
1
0
 
0
 
! Отговори
ххх преди 1 година
Роза повята от торнадо.