Теодор Ушев отказа наградата от Московския кинофестивал

„Вярвам, че доброто ще победи във войната над злото“
Обновена: 28 апр 2023 09:00 | 28 апр 2023 08:26, Елка Василева
204
Теодор Ушев отказа наградата от Московския кинофестивал
Снимка: архив, БГНЕС

Режисьорът Теодор Ушев отказа да приеме специалната награда "Сребърен Свети Георги", която му беше присъдена снощи от журито на Московския международен кинофестивал. Отличието е за неговия филм "φ1.618"

Във видеообръщение, публикувано във фейсбук, Теодор Ушев се обърна към журито на руски, английски и български и казва:

Още по темата
„При всички други обстоятелства бих бил щастлив да приема тази статуетка - тя символизира победата на доброто над злото. Св. Георги, който реже главата на змея, който убива децата.

Но днес тук в тази страна, в прекрасната Москва, местата на доброто и злото са подменени. Казват ви, че змеят е добрият. Че трябва да изпращате децата си да бъдат убити.

Не мога да приема тази награда в град, от който се издават заповеди за убийства на деца, жени и старци. На ваши, на мои братя!

Та ние пишем с едни и същи букви! И вместо с тези букви да изписваме думи като любов, радост, щастие... тук с тях се пишат команди за изстрелване на бомби срещу хора, които просто искат да са свободни!

Затова с голямо съжаление трябва да откажа да приема тази статуетка. Искам да я оставя на вас, тук, в Москва. Дано г-н Михалков я сложи в кабинета си до иконата със Св. Георги, за да ви напомня на какво е символ Св. Георги. Аз вярвам, че мирът ще настъпи, че доброто ще победи във войната над злото. Всеки трябва да избере на коя страна е - на доброто или на злото! На страната на Кошчей НЕбезсмертний, или на Иванушка.

Не се предавайте!

Един ден отново ще можете да казвате на черното - черно, а на бялото-бяло!
И когато това стане, когато в Москва отново ще може да се диша свободно, аз ще дойда и ще си поискам обратно статуетката.

И ще знам, че това наистина е Св. Георги, а не лъжлив самозванец...

Искам да завърша на български: Правете филми, не война!“

Голямата награда на Московския кино форум "Златен Свети Георги" за най-добър филм спечели чилийско-аржентинската продукция "Трима братя" на режисьора Франсиско Папареля. Той разказва историята на трима братя ловци. Председателят на журито Рахул Равел определи филма като "вълнуващ и сърцераздирателен".

Наградата "Сребърен Свети Георги" за най-добър режисьор получи мексиканецът Тонатию Гарсия за филма си "Черна луна".

Журито на 45-ия Московски международен кинофестивал даде наградата за най-добра актриса на японката Кахо Сето ("Drifting flowers, flowing days"). Боливийският актьор Фернандо Арсе  ("The ones from below") получи приза за най-добра мъжка роля.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
5
 
22
 
! Отговори
Опа преди 1 година
Двуличник, върти се според политическата обстановка.Затова някои хора при всички власти са добре.
85
5
 
18
 
! Отговори
Цъ преди 1 година
Ушев не е българин. Истината боли.
84
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този Ушев е срам за гилдията. Защо въобще е ходил в Москва, като е русофоб. Хората са го допуснали за участие, въпреки че идва от натовска дуржава. Ами и даже са го наградили. Ето това е разликата между Русия и западната "цивилизация". Докато запада не допуска руски СПОРТИСТИ, което е извън всякакви норми да се политизира спорта.
83
6
 
20
 
! Отговори
Цъ преди 1 година
Ушев не е българин, затова днес го публикуват, с поредната му гл.упо.ст.
82
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Теодор Ушев отказа наградата от Московския кинофестивал" - ама нали той за това е ушев :)
81
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
***,докога ще овонявате ефира с говнювци като Ушатия и Грозния.
80
6
 
8
 
! Отговори
до преди 1 година
Това пък съвсем не е вярно.Войните помагат да се преодолее икономическата криза, рецесия, депресия и тн.Чети историята.А Кристалина е за ГОНЕНЕ.
79
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Kъде беше когато укрите през всичките тези години избиваха цивилните в Донбас? Кой отказа решаването на конфликта по мирен път? Кой отказа да спази Минските споразумения и ги нарече "неактуални" а целия период с увъртането и шикалкавенето по спазването им го определи като "дипломатическа имитация", имаща за цел да "спечели време на Украйна за да се подготви по-добре за война"? Това го казаха Порошенко, Зеленски, Меркел, Оланд, Борис Джонсън - не лошите руснаци от лошата Москва!
78
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя ушко наскоро се зарече,че не понася руската реч и няма да стъпи в Русия.А сега си дотътри миризливия пърделник в Москва.щом става дума за някоя пара в сметката му.Абе принципи си има човека.
77
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слабо!
76
3
 
16
 
! Отговори
Бай Дън преди 1 година
Поредният либераст, присвоил си правото да е "познал истината" и да я озарява със светлината на своя ореол. И докато постоянно прави напъни да се докаже като интелектуалец и творец, остава чувството че насреща стои едно жалко човече и дребна душица.
75
3
 
19
 
! Отговори
Ъ преди 1 година
Интелектуалният колос Ушев, отказал награда. Три дена в Москва всички жители ще плачат заради това. Смях.
74
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БРАВО ! БРАВО ! БРАВО !
73
17
 
4
 
! Отговори
334 преди 1 година
Браво! Достойно поведение на истински интелектуалец и Човек!
72
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много силни думи. Евала за постъпката. Трябва да има повече такива хора. Русофилите ни идват в повече.
71
6
 
6
 
! Отговори
Антон преди 1 година
Да си русофил или русофоб е да не подхождаш със своята си глава. Човекът очевидно не е русофоб. Средностатистическият руснак е малко по-виновен за пропагандата и управляващите отколкото останалите хора по света. Това е предсмъртният гърч на един пост-комунистически патриомафианизъм. За съжаление изключително грозен и трагичен.
70
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Струва ми се, че доста гняв е стаил към разните канади, на които с ентусиазъм слугува и е готов на какви ли не господиновски маймунджилъци, а награда до сега- йок! Хем да участва, хем да им откаже наградата! Абе емили с тротинетката!
69
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е професионално поведение. Един професионалист би изразил съжаления, че пореади политически причини на фестивала не е позволено да участват автори от целия свят. Кристалина Георгиева обаче в прав текст на мецдународни форуми каза на западните лидери, че поддържането на войната вреди тежко на цялата световна икономика и цитира стихотворението "Хотят ли русские войны" (искат ли война руснаците"), което, сигурно е, че и Ушев хо знае наизуст.
68
16
 
23
 
! Отговори
П преди 1 година
Ушев е толкова българин, колкото Бай Дън е французин. Неговата позиция нищо не променя, осен това е грешна.
67
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
""Русофилите" в България отново удариха на камък. Плюят Ушев колко бил бездарен, а в Москва го награждават" ----------------------------------------------------------------------------- Награден от петата колона. Предателите в Русия са на всяка крачка. Тази година предателите издадоха учебник по руска история, издаден в Германия и преведен на руски. Борбата с тях е трудна, защото са на всяка крачка и се подкрепят.