Теодор Ушев отказа наградата от Московския кинофестивал

„Вярвам, че доброто ще победи във войната над злото“
Обновена: 28 апр 2023 09:00 | 28 апр 2023 08:26, Елка Василева
204
Теодор Ушев отказа наградата от Московския кинофестивал
Снимка: архив, БГНЕС

Режисьорът Теодор Ушев отказа да приеме специалната награда "Сребърен Свети Георги", която му беше присъдена снощи от журито на Московския международен кинофестивал. Отличието е за неговия филм "φ1.618"

Във видеообръщение, публикувано във фейсбук, Теодор Ушев се обърна към журито на руски, английски и български и казва:

Още по темата
„При всички други обстоятелства бих бил щастлив да приема тази статуетка - тя символизира победата на доброто над злото. Св. Георги, който реже главата на змея, който убива децата.

Но днес тук в тази страна, в прекрасната Москва, местата на доброто и злото са подменени. Казват ви, че змеят е добрият. Че трябва да изпращате децата си да бъдат убити.

Не мога да приема тази награда в град, от който се издават заповеди за убийства на деца, жени и старци. На ваши, на мои братя!

Та ние пишем с едни и същи букви! И вместо с тези букви да изписваме думи като любов, радост, щастие... тук с тях се пишат команди за изстрелване на бомби срещу хора, които просто искат да са свободни!

Затова с голямо съжаление трябва да откажа да приема тази статуетка. Искам да я оставя на вас, тук, в Москва. Дано г-н Михалков я сложи в кабинета си до иконата със Св. Георги, за да ви напомня на какво е символ Св. Георги. Аз вярвам, че мирът ще настъпи, че доброто ще победи във войната над злото. Всеки трябва да избере на коя страна е - на доброто или на злото! На страната на Кошчей НЕбезсмертний, или на Иванушка.

Не се предавайте!

Един ден отново ще можете да казвате на черното - черно, а на бялото-бяло!
И когато това стане, когато в Москва отново ще може да се диша свободно, аз ще дойда и ще си поискам обратно статуетката.

И ще знам, че това наистина е Св. Георги, а не лъжлив самозванец...

Искам да завърша на български: Правете филми, не война!“

Голямата награда на Московския кино форум "Златен Свети Георги" за най-добър филм спечели чилийско-аржентинската продукция "Трима братя" на режисьора Франсиско Папареля. Той разказва историята на трима братя ловци. Председателят на журито Рахул Равел определи филма като "вълнуващ и сърцераздирателен".

Наградата "Сребърен Свети Георги" за най-добър режисьор получи мексиканецът Тонатию Гарсия за филма си "Черна луна".

Журито на 45-ия Московски международен кинофестивал даде наградата за най-добра актриса на японката Кахо Сето ("Drifting flowers, flowing days"). Боливийският актьор Фернандо Арсе  ("The ones from below") получи приза за най-добра мъжка роля.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е едно голямо разочарование.Нека всички русофили да го схванат, те не са по -различни от злото в САЩ.Едни и същи са.Кукли на конци на световният господар.А този господар е ЗЛОТО.
65
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбрах ... Итказал е наградата, защото фестивала бил пълен съа ситски лордове или какво?
64
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едва ли има нещо което не би направил за два инфлационни долара . Иначе вероятно ще умре от глад Американската мечта в действие
63
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПОЛЕКА, РУБЛО, ЩЕ ПРЕДЖАСАШ! УСПОКОЙ СЕ!
62
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЖАЛЪК ОПИТ ДА СЕ ПРИШИЕ БЪЛГАРИЯ КЪМ РУСИЯ КУЛТУРНО ЗАЕДНО С НЕКВИ ЧИЛИЙЦИ, КИТАЙЦИ, ТАДЖИКИ И ДРУГИ НЕЕВРОПЕЙЦИ И ВААРВАРИ!
61
24
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тези деца в Донбас, защото дори и да приемем, че е имало наистина такива, сега в тази война умряха стотици пъти повече деца.
60
13
 
19
 
! Отговори
Другарю, Ушев, преди 1 година
това, ако не знаете и не разбирате, което е явно, е война ср/у нацизма. Войната е тук до задните ни части. За това много врякате. Що не врякахте и за войната в Ирак?! Или тя, може би, е оправдана? Там не измираха ли деца?! Ами да! Война е! Всички умират във войната!
59
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква била мечтата му? Световноизвестниоят оскароносител г-н Михалков да си сложил тази негова сребърна в кабинета си до иконата със Св. Георги. Нещастни и напразни надежди и заклинания.
58
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даже наградите не ви щат от цивилизацията! Изгонихте си даже Пугачова!
57
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредния западен ли..зач. Ушев, защо участва в този кинофестивал??? Ами избитите деца в Донбас и Донецк??? Те са друго качество хора- така ли. Пълно е с меркантилни ***. Изгодичка да има - това е. В Европа тенденцията е русофобска, и "барабар Петко с мъжете" Видя ли те на улицата Ушев, ще те заплюя в очите.
56
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сига тоя дето е присъдил наградата Джужо ще го трича за имиджовия провал!
55
11
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Кое ли пък му е гениалното на Михалков? Придворен режисьор с неограничено финансиране, който произвежда протяжни великоруски бози. Великоруските му напъни са натрапчиви като ига-не, което иска да ви измие предното стъкло.
54
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АБЕ НЯМАШЕ ЛИ ДОСТОЕН ЗА ПУТИН НЯКОЙ ТАДЖИКИСТАНСКИ АВТОР ДА ГО НАГРАДИТЕ, А ТОЯ ЕВРОПЕЕЦ, БЪЛГАРИН И ДЕМОКРАТ?
53
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Русофилите" в България отново удариха на камък. Плюят го Ушев колко бил бездарен, а в Москва го награждават. Нещо май искат да са по-големи русофили от тези в Москва?... Дрогари ще разтегнете някой мускул с толкова натягане...
52
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРЕДИ ЖАЛКАТА ВИ НАГРАДА УШЕВ ИМА ОСКАР, ПУКА МУ ЗА ИЗМИСЛЕНАТА ВИ ТРЕТОРАЗРЯДНА НАГРАДА! НЕ ЧАКА НА НЕЯ! ПРИШИВАТЕ СЕ КЪМ ЦИВИЛИЗАЦИЯТА, ОТ КОЯТО СЕ ОТРЕКОХТЕ, ЦЕЛУВАЙТЕ СЕ С ИНДИЯ, КИРГИЗСТАН И КИТАЙ СЕГА!
51
1
 
3
 
! Отговори
Ахахахахаха! преди 1 година
АХАХАХАХАХАХАХАХ!
50
5
 
7
 
! Отговори
РУСОФИЛА преди 1 година
Браво на Ушко, но пък кой го интересува какво отказва?!
49
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Болно ,бездарно, робско създание
48
8
 
21
 
! Отговори
Урсула преди 1 година
Този не е българин живурка у ФАЩ :)))
47
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
уШЕВ, НЕДЕЙ ТАКА БЕ! КОПЕЙКАТА ТУК ПОЛУЧИ ИНСУЛТ БЕ!