София има пари, няма ефективно управление!

Кандидатът на НДСВ за кмет на столица Владимир Каролев пред Investor.bg
Обновена: 18 окт 2011 12:07 | 18 окт 2011 12:07,
58
София има пари, няма ефективно управление!
Владимир Каролев. Снимка: БТА

Г-н Каролев, защо бюджетът на общината не се публикува на сайта й вече 3 години, като последният е за 2008 г.?

Обявил съм награда от 1000 лв. за който го намери за по-малко от 1 час. Има го в сайта на общината, но първо трябва да разберете на коя сесия на общинския съвет е одобрен, после да отворите архива на тази сесия, после точката на дневния ред за бюджета и накрая да разпечатате дневния ред. Няма как да го свалите като таблица и трябва да си ги правите сами, ако искате да правите някакъв анализ.

За сравнение, моите поздравления за сайта на община Бургас, която също се управлява от ГЕРБ, но сайтът им е много добър и в него има всичко.

В сайта на София се обновява само къде ходи Фандъкова, включително и когато е в отпуск, както е сега.

В момента има пълна непрозрачност и информационна мъгла и това е направено нарочно, за да не може човек да се ориентира.

Бюджетът на София определено се прави по стария принцип „Колко пари ще съберем?”. Когато се съберат по-малко от предвидените приходи, се намаляват и предвидените разходи. Например през 2010 г. изпълнението на собствените приходи е 86% от предвиденото, което рефлектира върху изпълнението на разходите - 82% от предвидените в бюджета. Тази практика се наблюдава и в предишните години: 2009 г., 2008 г., 2007 г.

Какво стана с публичния регистър на общинската собственост?

Обещаха публичен регистър за имотите, за обществените поръчки, но няма такива. Има публичен регистър, но той не съдържа почти нищо, така че все едно няма. Например има един договор за близо 4 млн. лв. с фирма с цел електронизация на общината, като договорът е удължен след изтичане. Към днешна дата почти нищо не е направено. Фирмата е собственост на Пламен Черипов, който е съсобственик на Аксиор ООД и съпруг на депутатка от ГЕРБ.

Софтуерни фирми, които съм питал, ми казват, че фирма Аксиор работи само с държавни и общински поръчки. Знаете, че другите софтуерни фирми работят основно за износ. Това, което Аксиор ООД е изготвил, е пълна боза. Има общини като Бургас и други, които са на светлинни години напред в електронизацията на общината.

По темата за електронизацията и районните кметове могат да направят нещо и затова критикувам Прошко Прошков, защото той можеше да направи софтуерна система, която да приема апликации към него, и да може да следи колко бързо администрацията отговаря.

Корупцията се бори с прозрачност и закони. Основното ни верую в НДСВ е върховенство на закона и свобода. Защото като няма върховенство на закона, има свобода за тези с връзки.

Какви са впечатленията ви от предизборната агитация?

Аз живея в Студентски град и ако се разходиш, ще видиш, че заведенията, на които са разлепени плакатите на Плевнелиев, Фандъкова и ГЕРБ, са заведенията, настанени в държавните общежития, които са си остъклили бивши градинки и тротоарни площи, построени на общинска земя, заведенията, които вдигат шум с оркестри далеч след разрешеното от наредбата време, и заведенията, в които не ходи данъчен.

Мой познат, които има бизнес в района, са го принудили да сложи плакат на ГЕРБ, за да не го скъсат от проверки. Така е навсякъде в София.

Предложете няколко ясни, малки стъпки за подобрение на транспорта в София?

В областта на транспорта трябва да се разреши десният завой на червено, където е възможно. От Симеоновско шосе в Студентски град до Руски паметник, където е офисът ми, има 9 десни завоя по маршрута, по който обикновено отивам на работа, и на 7 от тях, без да се пречи на движението, може да се завива надясно на червено, разбира се, като се дава предимство на минаващите на зелено. Така се увеличава средната скорост на движение. Замърсяването се намалява. Такова право има в САЩ, Западна Европа и другаде, като се обозначава със знак или специален светофар. Също така на Руски паметник да нямаш предимство в кръговото е световен абсурд.

Ще върна обратно на германците 35-те трамвая на възраст над 30 години, които София купи. Те са произведени в Чехия и използвани дълго в Източна Германия. Нека германците си ги сложат в музей.

Има ли пари в софийския бюджет?

Абсолютно не е вярно, че няма пари в София, немалка част от тях се разхищават или се инвестират в проекти, които не би трябвало да са приоритет днес – например зали за скуош в дворове на училища, при положение че самите дворове са в ужасно състояние. 65% от тях отиват за транспорт и чистота. В транспорта парите за 8 години са удвоени, да виждате 2 пъти по-добър транспорт?

Контролът на пътниците и борбата с гратисчиите е тотално сгрешен. Той трябва да става с електронизация, както е по света. Да се влиза само през предната врата и да има автомат, който да пуска само ако си с билет, карта или ако пуснеш цената на билета в автомата. Няма нужда за целта да се купуват нови автобуси. В Москва съм снимал достъп до транспорта с подобни устройства в стари автобуси. Така и фалшивите билети и фалшиви карти няма да могат да бъдат ползвани.

Няма нужда от контрольори. Винаги ще има нарушители. Всички сме гледали по филми как хора прескачат автоматите за билети в нюйоркското метро. Но нарушителите ще намалеят драстично.

Настоящият Общински съвет с мнозинство на ГЕРБ и Атака спря публичен конкурс, спечелен от австрийски консорциум, който искаше да изгради 2 500 спирки, да сложи модерни автомати в спирките, да сложи устройства в превозните средства, за да не можеш да се качваш без билет. Гарантираше вдигане с 30% на приходите на градския транспорт. Щеше да инвестира над 100 милиона евро, без общината да даде и лев. Понеже няма безплатен обяд, инвеститорът щеше да си върне инвестициите от реклама по спирките и от комисиона при продажба на билети (такава комисиона плащаме и сега).

От ГЕРБ спряха този проект, защото не могат да вземат пари от австрийците. Но взеха пари от ЕБВР, за да направят техни част от спирките.

Вече дълго време Центърът за градска мобилност не става ЕАД, а стои ЕООД, тъй като не могат да намерят техни хора, които да влязат в Съвета на директорите, въпреки решението на СОС преди повече от година за промяна на статута от ЕООД на ЕАД. Лично председателят на СОС Андрей Иванов не изпълнява това решение.

Може ли в София да има публични безплатни тоалетни?

Разбира се, както по цял свят, вече и в Белград ги има. Нужно е само да се определят местата, да се направи конкурс и който спечели конкурса, ще сложи хубави (не химически) тоалетни, като ползването им е безплатно. Тези фирми печелят от рекламата в и извън тоалетните, от продажбите през автомати на презервативи, цигари. Аз нищо не откривам, виждам го по света. Под контрола на ГЕРБ общината или иска да намери пари, които да изхарчи чрез техни фирми, или нищо да не прави.

За проблемите с боклука, "Топлофикация" и бездомните кучета вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: Владимир Каролев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
1
 
! Отговори
Цани преди 12 години
Karolev e mn intelegenten chovek , sushto i mn gramoten , imash i izluchvane prosto tova che e ot NDSV go durpa leko nadolo , am vse pak kakvoto i da stava toi vinagi she se opravi i shte e mn po dobre ot vsichki tapanari pod men koito go hulqt i si govorqt s zadnika bez daje da se zamislqt kakvo kazvat i koito cial jivot shte si ostanat v kalta huleiki i oplakvaiki se ot tam .
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Оффф, този *** кога ще се скрие окончателно?!? Брейййй, комунистическото безсрамие и наглост са много заразни! И на станишковци, костовци, догановци и бивши царски г*золизачи като им се изтръгна кокалът от устите и всички реват в една тоналност! Ай стига вече!
52
0
 
0
 
! Отговори
Иво преди 12 години
Каролев е от БСП , защото е от НДСВ
51
0
 
2
 
! Отговори
КАВАЛЕРИЯТА преди 12 години
Яху-у-у !Дай Бойко, дай!Смело напред, Бий ги наред, Ний сме след теб!Дай Бойко, дай !Яху-у-у !
50
1
 
0
 
! Отговори
Илияна преди 12 години
Има само една истинска, достойна и отговорна кандидатура на тези президентски избори и това е Волен Сидеров. Аз ще гласувам за Волен Сидеров и знам, че няма да сбъркам.
49
0
 
1
 
! Отговори
странник преди 12 години
Е,сега поне е ясно какво е търсил в Канада,кой го е издържал и кой го е пратил там!!Както и защо се е появил "миличкия" ми Каролев!Батенка,когато са те закачили на тази кукичка откачването е чрез "дисциплинарното" уволнение по мутренски-справка Павлов,Кюлев,Манолчои всички др.знайни герои от криминалния ни преход!Та сега ще ми разправяш на старата шапка,дето я нямам,че си работил и учил в Канада самоотвержено... готвейки се да изпълняваш поръчките на изпратилите те!!Владимире,Владимире....
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя пък *** къде е тръгнал да се натяга. Дедо Мони си е у Мадрид защото си е взел горите. Кобурготска ***!
47
0
 
4
 
! Отговори
нали! преди 12 години
Каролев ВИНАГИ СЕ ПОДИГРАВА с хората !
46
0
 
7
 
! Отговори
До № 42 преди 12 години
Какъв модерен? Модерен ляв кариерист е Каролев! Какви финанси? Дърт наследствен комунист, свързан със службите, както цялата му фамилия! Ако не е от котилото, щеше да бъде в момента един оперативен счетоводител, на материални сметки и щеше едва да свързва двата края!
45
3
 
10
 
! Отговори
diavolcheto преди 12 години
Честно казано, не ми се слушат Каролевци и подобни нему!!!Фaндъкова работи добре, направи много, не приказва под път и над път, а си върши работата.И трябва да си ***, за да го отречеш!Е, не може всичко да се направи с магическа пръчка!Съгласна сам напълно с # 46.
44
0
 
13
 
! Отговори
до 42 преди 12 години
Еми изберете си Каролев и пари вече няма да има! То такива модерно мислещи финансисти като него, Миленчо Велчев, Никито Василев и техното приятелче, дето източи Булгартабак ги знаеме какви ги дробят. Най-много да дадат на концесия НДК-то на някой от младите кобургчета или да му продадат метрото на цената на БТК... :lol:
43
1
 
13
 
! Отговори
Специалист преди 12 години
В София пари има.... и ти за това искаш да станеш кмет, стани кмет на Полски Тръмбеж където няма пари, или там за кво да ставаш....
42
1
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
....яаааааааааа някой е избягал от цирка.....
41
1
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
4e to pari ima Karolev ama ei takiva carvyli kato teb gi kradat,tova si e nacionalen sport y nas,nadprevara koi pove4e 6te otkradne....
40
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Плюйте колкото искате, но Каролев е един модерно мислещ финансист.За разлика от повечето селяци пищещи тук.Нямате и елементарно образование, но се изказвате кой какъв бил.Айде пишете сега минуси, за да ви олекне.
39
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Царски ***.
38
2
 
14
 
! Отговори
Мнение преди 12 години
Каролев, като общински съветник, какво е направил за града ни? Нищо. Само знае да лае по ТВ, радиа, весници и т.н. Тотален ***. Тоя, не дай Боже да спечели, колко ще краде.... бедна ви е фантазията.
37
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каролев е много прав но аз ще гласувам за Николай Пехливанов
36
2
 
8
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
Какъв е пък този хуморист?!
35
8
 
0
 
! Отговори
Каролев преди 12 години
Моя коментар е - че сте ***.