Четири изтребителя до Дядо Коледа над Канада

Пилотите ще осигуряват безопасния полет на шейната с подаръците
5
Четири изтребителя до Дядо Коледа над Канада
Изтребители ще съпровождат шейната на Дядо Коледа. Снимка: архив, Ройтерс

По време на полета над Канада шейната на Дядо Коледа с подаръците за децата ще бъде съпровождана от 4 изтребителя, съобщи представител на канадските ВВС.

На пилотите ще бъде поставена задачата да осигурят безопасния полет на шейната и раздаването на пакетите на момченцата и момиченцата, предаде ИТАР-ТАСС.

Очаква се шейната с елените на Дядо Коледа да излети от Северния полюс на 24 декември в 2 часа сутринта, по времето в Отава. Когато достигне до бреговете на канадската провинция Нюфаундленд и Лабрадор, ще излетят два изтребителя Ф-18, а след това на половината път към западното крайбрежие ще ги сменят други два самолета.

Представители на ВВС напомниха, че НОРАД -Северноамериканското военновъздушно-космическо командване, следи за придвижването на Дядо Коледа от 1955 г., когато техен телефон е даден по грешка за връзка с белобрадия старец и дежурният решава да отговаря на децата, за да не ги разочарова.

За проследяването на пътя на Дядо Коледа са задействани 47 радара, разположени в северните и източните райони на САЩ и Канада, както и спътници, които са снабдени с инфрачервени датчици, реагиращи на топлината, излъчвана от червения нос на елена Рудолф.

Специални дигитални фото и видеокамери на НОРАД, разположени по целия свят, регистрират местонахождението на Дядо Коледа във всеки конкретен момент. Изображенията ще могат да се видят на сайта www.noradsanta.org".

Освен това ще може да се звъни в централата на НОРАД в базата Питърсън /щата Колорадо/ или там да се изпращат електронни послания.

Миналата година 22 милиона души от цял свят са следили на сайта движението на Дядо Коледа, а дежурните канадски и американски офицери са отговорили на повече от 114 000 позвънявания по телефона и на над 9000 електронни писма. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: Дядо Коледаканада
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Забавляват се хората.
2
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
такива неща ме радват
1
3
 
25
 
! Отговори
Сър Санта Клаус преди 10 години
Имат си изтребители хората и си ги вдитат.Българина няма вече своя военна авиация и ще "вдита самолета" по домашно му.....