Експерти съветват: Не подарявайте кученца и котенца за Коледа

Получателят им може да не е подготвен за отговорностите
Обновена: 20 дек 2013 22:01 | 20 дек 2013 22:00, Красимир Ангелов
0
Експерти съветват: Не подарявайте кученца и котенца за Коледа
Снимка: Булфото

Да не подаряваме кученца и котенца за предстоящите празници, призовават от фондация "Четири лапи".

От там напомнят, че често получателят на пухкавия мъник може да се окаже напълно неподготвен за отговорностите при отглеждането му.

Според д-р Марина Иванова от "Четири лапи", произходът на голяма част от кученцата, които се продават в зоомагазини, по обяви или на открити пазари, е неясен. Някои са плод на аматьорско междусъседско развъждане и невинаги носят характерните за породата качества, а други са родени във ферми за кученца, където родителите се отглеждат при лоши хигиенни условия, има висока заболеваемост и смъртност.

Ако все пак сте решили да си вземете за Коледа или Нова година домашен любимец, от "Четири лапи" съветват да проверите дали няма да намерите своя най-добър приятел в някой приют за
бездомни животни.

Препоръчма се на хората, които са решили да си купят куче или коте, да го направят от лицензиран развъдник, а не от зоомагазин, открит пазар или по обява на частно лице. Освен това специалистите съветват кандидатите да отидат на място и да видят майката.

Ако попаднете на некоректни търговци или развъдчици, докладвайте случая на www.stoppuppytraders.org - новият сайт на "Четири лапи", насочен към ограничаване на незаконната търговия с кученца, призовават експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари