За преспите с любов или бягство от сивотата

В разредения планински въздух... със снегоходки
23 дек 2013 15:53,
3
За преспите с любов или бягство от сивотата
Снимка: Люси Стаменова

Не се подвеждайте, няма да си говорим за забележителния роман на алпиниста и писател Джoн Кpaкaуеp. Само искаме да ви покажем още един начин да избягате от мъглите, кишата и сивотата на града през зимата.

За повечето хора газенето в дълбок сняг е свързано с тежки физически усилия и обикновено не минава за нещо любимо. И все пак планината не е толкова недостъпна през студените месеци. Достатъчно е да „обуете“ снегоходки. С тях се свиква бързо и лесно, а когато се движите дори не е нужно да внимавате за всяка крачка и да гледате втренчено върховете на обувките си. Достатъчно е да сте в що-годе добра физическа форма. На практика с тях се минава почти през всякакви терени. 

Освен това снегоходките са доста по-евтини (между 100 и 400 лева, в зависимост от модела) от със ски или сноуборд оборудването и ползването им не изисква предварителна тренировка и умения. Нужно е само малко желание за разходки сред природата и свободно време. Ако не искате да инвестирате в нещо, което има риск да ползвате сравнително рядко, можете да си ги наемете. Повечето магазини за планинарска екипировка предлагат подобна услуга, като цената варира между 10 и 20 лева на ден. Там можете да намерите и различни програми за приключения, както в България, така и из чуждоземните баири, на които ще ви заведат добре подготвени водачи.

Полезни съвети
Ако тръгвате на „поход“ със снегоходки, не забравяйте да си вземете щеки. Ще ви помогнат да пазите по-добре равновесие. 

Съобразете модела снегоходки с теглото си. Колкото по-големи са те, толкова по-малко ще затъвате, но и ще се движите малко по-трудно. Всеки производител отбелязва препоръчително тегло на моделите си. Прочетете тази информация, когато избирате.

Внимателно проучете мястото, където отивате. Това, че не е нужно да има пъртина, за да стигнете лесно до конкретна точка, не означава, че няма да ви затрупа лавина, например. Не се отклонявайте от зимните маркировки, а ако все пак решите да избягате от пътеките, се оглеждайте под какви склонове минавате и непременно се обадете в близката хижа накъде поемате!

Маршрути
Витоша е леснодостъпна планина и предлага бърза възможност за откъсване от градското ежедневие. Можете да се качите с кола до Алеко и оттам да походите няколко часа до Черни връх. Ако случите на време, гледката към Рила и София ще си заслужава усилията. Вероятността да се загубите там, е малка. 

Беклемето – хижа Добрила
Чудесен преход по главното старопланинско било, особено атрактивен е за неопитни планинари. Може да оставите колата си пред хотел „Сима“ и оттам да поемете пеша. При хубаво време се откриват прекрасни гледки на север до Дунав и Карпатите, а на юг към Рила, Пирин и Родопите. Ходи се  около 6-7 часа и може да се нощува в ремонтираната хижа Добрила. Комплексът предлага както стандартните туристически спални, така и луксозни стаи със собствен санитарен възел.  На следващия ден може да се качите на връх Амбарица и да надзърнете към най-алпийската и красива част на Централен Балкан –върховете Купените, Кръстците и Ботев. 

Безбог
Ако искате да усетите суровата и студена красота на Пирин, без да се налага да преживеете мъчителен 12-часов преход от тъмно до тъмно, то връх Безбог вероятно ще ви хареса. Отправна точка е хижа Гоце Делчев, където може да паркирате автомобила си, а оттам да се качите с двуседалковия лифт до хижа Безбог. След това ви делят някакви си 2-3 часа до върха. Висок е 2645 метра и оттам се вижда неповторим алпийски пейзаж. Ако не сте сигурни накъде да поемете, по-добре попитайте в хижата, за да не се окажете в извънредна ситуация.

По склона на Башлийски чукар в Пирин. Снимка: Люси Стаменова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Георги преди 10 години
Чудесна статия!Пожелавам през новата година да има повече подобни и по-малко с ключови думи в заглавията от рода на: "побой", "пиян ром", "наръга", "изнасили" и т.н.
2
0
 
2
 
! Отговори
Простотий преди 10 години
браво Ралица ;)
1
4
 
0
 
! Отговори
jan преди 10 години
Този ***, който е написал заглавието, не знае ли, че за да няма двоен смисъл трябва да постави една запетайка.