Короновирусът издържа във въздуха 30 мин., пренася се на 4,5 м

По повърхности оцелява 2-3 дни на стъкло, плат, метал
10 мар 2020 17:15, Елка Василева
74
Короновирусът издържа във въздуха 30 мин., пренася се на 4,5 м
Снимка: архив, БГНЕС

Коронавирусът, който причинява COVID-19, може да се задържи във въздуха поне 30 минути и да измине разстояние до 4,5 метра, което е далеч по-голямо от "безопасното разстояние" при предаване на заразата, препоръчано от здравните власти по света.

Това показват резултати от последни изследвания на екип от китайски правителствени епидемиолози, цитирани от англоезичното китайско издание South China Morning Post, предаде БНР.

Още по темата

Изследователите също така откриха, че коронавирусът може да продължи да съществува с дни на различни повърхности, на които са попаднали капки от дихателните пътища на заразен човек. Това повишава риска от предаване, ако неподозиращите хора докоснат такава повърхност и след това се потъркат по лицето.

Продължителността на времето, през което издържа на повърхността, зависи от фактори като температурата и вида на повърхността. Например при температура около 37 градуса по Целзий Covid-19 може да оцелее два до три дни върху стъкло, плат, метал, пластмаса или хартия.

Тези констатации от група официални изследователи от китайската провинция Хунан, разследващи случай на вирусни клъстери, сякаш оспорват съветите на здравните власти по света, че хората трябва да останат разделени на "безопасно разстояние" от един до два метра.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
1
 
! Отговори
Към решение преди 4 години
Перфектния вирус. Дайте да се концентрираме,не да проблема,а как да решим проблема.Ако наистина хинина помага,нека парламента бързичко да приеме решение ,да позволи на Софарма ,да продава хинин,а не само да го изнася в Русия.Хинина беше забранен за да се угоди на брюкселските зелки,които лобират за чужди фармацефтични компании.Второ-да започне закупуването и внасянето на руския Арбидол,не е време за сега да показваме как изолираме Русия,там имат добри резултати с този медикамент
60
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно, вирее, и още как. Тялото се бори като повишава температурата! Затова и високата температурата е индикативна за инфекция! Божичко, дано по-умните оцелеят, че видяхме докъде ни докараха всички изумителнималоумници!
59
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вируса при 37 градуса не вирее. Дрън Дрън. Нали като ни хване този вирус и си живее в нас, нашето тяло вдига 39- 40 градуса температура, ама той пак си живее в нас. Дори му е кеф.
58
4
 
10
 
! Отговори
До 61 преди 4 години
Това правило важи за другите вируси, но не и за короната. Стой и гледай как ще "изчезне* през лятото.
57
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До СлънцеКой ти го каза? Или го прочете в twitter? Идеалната температура за размножаване и преназяне на вируса е 8-9 градуса. Всичко нагоре или надолу го отслабва.
56
4
 
5
 
! Отговори
До Слънце преди 4 години
Защото не е вярно. КОВИД-19 не изчезва на слънце, дори напротив.
55
2
 
33
 
! Отговори
мислител преди 4 години
В Италия вече има 10200 заразени 450 мъртви. Там положението е много зле. Дано в България да изчезне за кратко време. Също границите трябва да се затворят за 1 месец поне или докато вируса започва да изчезва от Европа
54
2
 
38
 
! Отговори
Съгласен с 56 преди 4 години
На вниманието на мениджърите в Кауф_ланд.След като си направихте ремонтите, сложихте витрини за пресен хляб без стъклени прегради, каквито има в лид.л например. Всеки може да "ръси" хляба с пръски.СЛОЖЕТЕ ПРЕГРАДИ!
53
8
 
33
 
! Отговори
Учен преди 4 години
Най - новите изследвания показват, че вирусът може да се предава и по телефона, ако отсреща се изкашля болен, директно през ухото ти право в дробовете ! Затова само на високоговорител, покрит с тоалетна хартия!
52
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес в една известна верига магазини на щанда за пресен хляб и изделия открит без стъкла един миризлив подобен на клошар се изкиха и изкашля срещу хляба а една кифла си взе точно от наплютия хляб.Гнус.
51
4
 
39
 
! Отговори
Как им става на тия? преди 4 години
Европа кога за последно е вземала адекватно решение за нещо? За Исляма ли? За технологиите ли? За коронавирусът ли?
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сигурно се води следствие,кой го е ръснал.Като се разбере,ще има новапръскачка,която ще ни щампова сприличен еквивалент.После обратнотои така ,дотогава,докато неостане вирусен ***.
49
13
 
18
 
! Отговори
TRU преди 4 години
Коронавируса мутира. Коронавируса може да беде неактивен в организма след което да се събуди неочаквано с атака по имунната система. Всеки може да е прносител и без да знае да заразява около себе си. Обикновено за грипа създават ваксина много бързо. Но за COVID-19 вече 4 месеца не успяват. Не че не опитват учените. Вирусът просто адаптира към антителата. Засега здравните системи на страните се справят но след месец такъв темп на заразяване ще остави хиляди без лечение.С такава пандемия борбата ще е трудна.
48
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СлънцеЗащото явно ни готвят короната да си шества когато те решат да я ръснат,независимо от времето,и температурите,и че вече сигурно всеки втори на тази земя разбра,че е пусната умишлено.
47
3
 
7
 
! Отговори
до 51 преди 4 години
Не са го написали, защото не е вярно.
46
8
 
12
 
! Отговори
Слънце преди 4 години
А защо не сте написали че на слънце вирусите, в т.ч и Ковид изчезват за 2-3 минути? Или на китайците нещо този резултат не им изнася?
45
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото повече се знае за вируса от специалистите, толкова по -лесно ще се стигне до ваксина и лекарство. Хората имат право да знаят как най-добре да се защитят. Иначе непрекъснато да мислят как се заразяват си е направо страхова невроза и е опасно за психическото им здраве.
44
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ситуацията в Италия:Болните спазват домашна карантина,следвайки всички препоръки, седмица до десет дни в къщи с висока температура,без да ходят в болницата за да не разнасят заразата,накрая не издържат и отиват! Не дишат адекватно,имат нужда от кислород!Диагноза-Двустранна интерстициална пневмония! Кажете кой грип,причинява такова развитие?С две думи тая гад е СТРАШНА!
43
7
 
21
 
! Отговори
бай Таци преди 4 години
Мене ме интересува, дал издържа и 2 секунди в домашна ракия, че имам у мазата къде 100 кила първак...
42
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 44И аз мисля,че е тренировка за идващите есен и зимата. Тогава ще наръсят с тази гадост масово,а не локално.