САЩ и Китай в люта схватка: Откъде тръгна коронавирусът?

Двете страни взаимно се обвиняват за произхода му
14 мар 2020 21:30, Елка Василева
433
САЩ и Китай в люта схватка: Откъде тръгна коронавирусът?
Снимка: архив, БГНЕС

Кампанията на правителството на Китай да се хвърли съмнение върху произхода на пандемията от коронавируса разгорещи спора със САЩ, като представител на Пекин огласи конспиративни теории, а Вашингтон нарече COVID-19 „вирусът от Ухан“, предаде Франс прес.

Спорът идва в момент, когато Китай се опитва да отклони обвиненията за заразата и да се позиционира като страна, взела решителни мерки и осигурила време на света, като е поставила под карантина огромна част от населението си.

С намаляването на случаите на коронавируса в Китай и ръстът им по света Пекин сега отхвърля широко споделяната оценка, че град Ухан е родното място на COVID-19, предаде БНР.

Конспиративни теории и слухове

Говорителят на външното министерство Чжао Лицзян отиде стъпка по-далеч в четвъртък, като обяви в Тwitter, че „може американската армия да е донесла епидемията в Ухан“, без да посочи никакви доказателства.

Още по темата

Той подсили днес твърденията, като постна линк към статия от интернет сайт, известен с публикуването на конспиративни теории за атаките на 11 септември 2001 г. в САЩ.

Цензорите, които обикновено са бдителни за слухове, сега позволяват на потребителите в китайските социални медии да разпространяват твърдения, че САЩ стоят зад вируса.

Едно видео, показващо американски здравен представител да казва, че някои от жертвите на грип посмъртно са диагностицирани, че имат COVID-19, е сред най-търсените неща тази седмица в Уейбо – китайския еквивалент на Тwitter. А Чжао постна клипа в акаунта си в Тwitter.

Начало на съмненията

Поставянето под въпрос на произхода на заразата противоречи на първоначалната оценка на Китай за COVID-19, който до момента е погубил почти 5000 души по света.

Гао Фу – шеф на китайския Център за контрол на заболяванията и превенция, заяви през януари: „Ние сега знаем, че източникът на вируса са диви животни, продавани на рибния пазар“ в Ухан.

Властите също разглеждаха Ухан и останалата част от провинцията Хубей като заплаха, тъй като поставиха 56-милионния регион под строга карантина, за да ограничат епидемията.

Пекин започна да хвърля съмнения в края на февруари, когато Чжон Наншан – уважаван експерт към Националната здравна комисия, заяви пред журналисти, че „епидемията първо се появи в Китай, но не е задължително произходът ѝ да е от Китай“.

САЩ говорят за „вируса от Ухан“

Междувременно САЩ разгневиха Китай, като използваха термин, свързващ директно страната с вируса.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео го нарече „вирусът от Ухан“, предизвиквайки Пекин да нарече това „окаяна и непочтено“.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп започна в сряда телевизионното си обръщение към нацията с това, че заразата е „започнала в Китай“.

А Робърт О'Брайън – съветник по националната сигурност на САЩ, в сряда настоя, че вирусът произхожда от Ухан. Хвърляйки вина за пандемията върху липсата на сътрудничество от страна на Китай и криенето ѝ след първите случаи, той каза още, че „това е коствало на световната общност два месеца за реакция“ на заплахата.

Пекин нарече тези забележки „изключително неморални и безотговорни“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


433
Още по темата: КитайСАЩкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
287
1
 
6
 
! Отговори
Отговор преди 4 години
До икономист 295 Проблема е че не си добре с главата.
286
9
 
20
 
! Отговори
Palamarkov преди 4 години
Ми краварите що избиха индианците за кеф и сега оллили майко що *** рендосват жълтити ми европейците не колонизираха ли целия свят ни пиха ли чужда кръвчицата бог ни наказва бог и нас ни наказва бг че сме телета алчни и безропотни крадливи
285
2
 
1
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До Анонимен 193Аз да не съм спекулант, че да ме интересува курсът на йената. Попитай шивача от Кардиф, ако го срещнеш някъде из форума. Той е по-компетентен по финансовите въпроси, и не пропуска да играе на борсата, винаги след като преизпълни нормата си от ушити бройки ***.
284
0
 
4
 
! Отговори
Ццц преди 4 години
Ми откраднаха ни лъжицата!
283
1
 
2
 
! Отговори
??? преди 4 години
Ко стана, че не ядохме?
282
7
 
29
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Капиталистите не мислят за утрешния ден. Ако аз съм собственик на голяма фармацевтична компания, и знам, че ще спечеля много пари, от една потенциална глобална пандемия, защо да не се възползвам? Вярно, че много други хора и бизнеси ще загубят от това, но на мен какво ми пука, след като аз ще спечеля. Това, че ще загинат няколко десетки хиляди души или няколко стотин хиляди, не е мой проблем. То и без това загиват хора постоянно, по най-различни причини. Така разсъждава бизнесът...
281
6
 
19
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До Анонимен 295Тя природата го е създала, а учените-микробиолози само са помогнали на природата, като са променили нещо в него, за да може да преминава от животни на хора. Коронавирусите са познати на науката, защото в миналото са били идентифицирани и други видове коронавируси. Така, че не виждам какъв е проблемът, от един напълно безопасен вирус, да се направи биологично оръжие.
280
11
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поне е ясно,че целтта не е да убиват,а да докарат икономическа криза,и разпад на ЕС. Но други пъте ще пуснат нещо,което ще убива масово. Надявам се икономиките да успеят да сесправят. САЩ трябва да бъдат наказани за това.
279
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 283Абе, не е сигурно, но определено имаш много по-големи Ла сове, ако си в скъпа нолниж и вместо една сестра да обгрижва 100 човека, лекарите да се занимават с по 500... Ще имаш 100 пацие та, 10 мед. Сестри и няколко специалиста общо.
278
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 287Вируси пламват редовно и постоянно, но човешката па ет е къса, а повечето хора не им пука, ако някоя болест избие 200 000 души из Африка (най-много да пуснат по едно съчице за лайковете).Природата е много по-добра от нас, в това да създава такива неща. То вече сигур и има 100 ваксини, но минават години, докато имаме нещо сигур и, което е тествано и одобрено.
277
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Civil War memes!
276
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 292Това, разбира си, изглежда гордо, но на практика малко топли.А какво е отношението на лева към японската йена? Няма ли да се похвалиш?
275
1
 
14
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Правителствата са много заинтересовани и ще бъдат много облекчени, ако се отърват по някакъв начин поне от част от възрастното население. Наскоро имаше публикувано интервю с бившия соц. министър Лидия Шулева, в което тя казва, че най-добрият начин за справяне с недостига в НОИ, е като се акцентира върху доброволното соц. осигуряване. Тоест, да оставим хората да се оправят сами. Другият вариант е бизнесът да плати сметката, но той не иска това и никога доброволно няма да го направи.
274
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1 Бг Лев = 41 руски рубли
273
1
 
4
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До Анонимен 189Фактите винаги могат да бъдат подмени в нечий интерес. При пазарната икономика, както съм написал по-долу няма невъзможни неща! Всичко може да се направи, ако имаш пари, и знаеш на кого или кои да платиш съответната сума. Може самите правителства да участват в спонсорирането на такива фармацевтични организации. Те и без това ги спонсорират, като им купуват ваксините и лекарствата, които масово се прилагат от здравните системи.
272
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко психически не стабилен трябва да си да казваш на черното бяло и обратно?!Нима в самото начало на кризата самите китайци не казаха че заразата е от тях тръгнала и посочиха дори посочиха точното място и от какво се е получило?!Нима по света някъде имаше такъв вирус?!Стига вече с тъпите си конспиративни теории а гледайте фактите до сега!
271
13
 
17
 
! Отговори
Американска преди 4 години
Работа,бяха пред рецесия и то жестока. Даже можеше и разпад да последва,затова пуснаха вирус. И така ще повлекат целия свят,ако паднеш сам лошо ама като паднат всички имаш шанс. Иначе щяхме и ние да ги стигнем икономически.
270
7
 
20
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До Анонимен 283Нашите местни богаташи и мутри може и да не се излекуват, но техните много по-богати колеги, които са създали вируса( така предполагам), със сигурност са си подготвили по едно флаконче от ваксината, която впоследствие ще "създадат". Съпричастността и състраданието не са характерни за пазарната икономика и се имат за недостатък. Така, че който има възможност ще се спаси. Сиреч, ако имат достатъчно пари, да се сдобият с ваксина по нелегални канали, ще успеят да се спасят.
269
20
 
11
 
! Отговори
СССР преди 4 години
СОЛНЦЕ - ВОЗДУХ - КОМУНИЗЪМ-ОНАНИЗЪМ - ЭТО ЗДРАВЬЙ АРГАНИЗЪМ!!!!!
268
7
 
6
 
! Отговори
САЩ преди 4 години
До Богомил Свободата ги направи здрави и силни!