Обезщетенията за фирмите по сметките на работниците?

След няколко месеца бизнесът щял да има нова структура
Обновена: 17 мар 2020 22:32 | 17 мар 2020 22:23, Екип на Bulgaria On Air
21

Българската стопанска камара настоява за промени в Закона за извънредното положение, иска ясни и непротиворечиви правила.

"Планът е държавата да плаща 60% от заплатите на закъсалите предприятия. Това трябва да е срещу някакъв ангажимент, а не безусловно. Има въпросителни, на които трябва да търсим отговори. Срив ще има, въпросът е как ще се излиза от него", каза в ефира на "Денят ON AIR" лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

По думите му мерките ще трябва да се поправят в хода на приложението им заради ситуацията, в която се намираме.

"Повечето прогнози са, че това ще приключи в рамките на три месеца. След като държавата ще покрива част от разходите, логично е да получи нещо обратно. Трябва да се редуцира срокът, за който отсъствието от работа да се счита като платен отпуск", обясни Манолов.

Той добави, че синдикатите са предложили тези средства за възнаграждения да се превеждат директно по сметки на работниците.

"Убеден съм, че ще има работодатели, които биха се изкушили да постъпят по друг ред с тези средства. Рисковете за работниците са да останат без работа, без заплата, да се разболеят - ситуацията е уникална", отбеляза Димитър Манолов в ефира на Bulgaria ON AIR.

И апелира да преосмислим всичко, което правим.

"След месец-два целият ни свят ще бъде различен, ще се сблъскаме с нови предизвикателства. Банкрутите и фалитите вероятно ще станат малко повече, ще има друга структура на работната сила. Иска ми се да бъдат минимални изкушенията да се политиканства", смята председателят на КТ "Подкрепа".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: бизнескоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
5
 
! Отговори
Работниците ще видят преди 4 години
обещетение на куково лято!? Днес вече говорят, че работодателите могат да дават неплатен отпуск, без искането от работника. А когато си в неплатен отпуск, не чакай заплащане. Подиграха се и докторите, уж щтяха да им дават по 1000 лв, а днес ги плашат с глоба от 1000 лв, ако откажат помощ. Това си е диктат!
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е супер идея ! Браво! И мъка за бг роботодателите , че няма да могат да откраднат и тези пари
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС знае ли каква ни е здравната система?
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В производството си ходим на работа...
15
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялата дъндания е да се откраднат едни пари, сега се сетиха за старите и болни хора, нищо че са ги оставили с 200лв. пенсии.
14
4
 
12
 
! Отговори
синбад преди 4 години
Германците за които работи нашата фирма,не искат да вземат готовата продукция.Имаме работа за още два дена.После сме безработни.Бойко Борисов ще има преведени пари,ама много хора няма да имат.По добре вируса да ме хване,отколкото пари за ядене да нямам.
13
5
 
8
 
! Отговори
българин преди 4 години
А Тръмп ще раздава чекове за по над 1000 длр, персонално на всеки един американец. Нашата Тиква дали ще се сети да направи нещо такова.
12
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** Борисов- Банкя-лията пуска не.г.ри- маймуни да вземат Работата на българските работници. *** са готови да работят и за 100 лева заплата. Бо.к.л.ука пуска и богати араби и китайци, да ОТКРАДНАТ бизнеса и работата на българските фирми( продават китайски стоки на 3 пъти по- ниски цени от българските) и им давал български документи да ГЛАСУВАТ на изборите. Така, БЪлгарските фирми ФАЛИРАТ, работниците стоят гладни и БЪлгария НАМАЛЯ като население..
11
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако бяхме оставил Ислямистите Османци да гласуват на БЪлгарските избори, сле Освобождението- 1878 г., онези веднага щяха да спечелят изборите и да сме пак под Турско робство... За да имаш Бизнес, пари и работа, за да я има България, трябва някой да утрепе *** Борисов - Банкя- лията, като убиха Стефан Стамболов и поп Кръстьо.. И после всички чужди башибозуци- араби, ***, китайци и евреи да бягат с РАЗПРАНИ гъззове към Турция , както бягаше Осман Ага през 1865 г.
10
4
 
26
 
! Отговори
Мистър Сенко преди 4 години
Т'ва са пълни глупости! 80% от фирмите които са засегнати най-вероятно ще освободят една част от служителите си дълготрайно или поне докато отмине кризата. Иначе 2млрд. за няколко изтребителя имаше..
9
1
 
31
 
! Отговори
Сив сектор преди 4 години
Хахха. Сега шефа ще се почувства прецакан, че ни осигурява на минималната заплата. Държавата ще му даде жълти стотинки :)
8
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 3По 20 млн на месец - за 6 месеца - 120 млн. С другите разподи стават 240 млн. Само от ЕС идват 1,5 млрд евро, има излищък от 1 млрд и можем спокойно да вземем заем за 1 млрд. Няма да фалираме. Стига сме пълнили гушите на наши хора, нека да има за хората. Или на теб ти се свиди. Няма да се раздават по 30-40 млн. за стадиони и всякакви глупости. Тези разходи могат да се спрат, сега не са важни. Трябва да останат и хора - здрави и да не са умряли от глад и на улицата. Те имат и деца
7
1
 
4
 
! Отговори
марс преди 4 години
До До МарсИзвинете, а вие колко сте, та ме гледате? И защо си мислите, че аз съм като вас?
6
1
 
16
 
! Отговори
До Марс преди 4 години
А теб като те гледаме си от онези живеещи в панела и работещ за 500лв.Да живее държавата на маските
5
3
 
6
 
! Отговори
марс преди 4 години
До Да кажаАз съм от Марс, ама внимателно наблюдавам планетата ви. Работя като чистач, събирам железо от разни ракети. Ама и аз да кажа. При нас има един землянин, от Дулово е, вечнои е недоволен, все мрънка, никога не казва на бялото, че е бяло, все си мисли че някой го лъже, краде под масата и така нататъка. След като гледахме планетата ви 15 минути, решихме че е от държавата, в която е роден "Да кажа", 5-ти номер.Елате да си го приберете. МОЛИИИИМ!!!!!!!!!!
4
8
 
37
 
! Отговори
Да кажа преди 4 години
и аз нещо от 17 години живея в Испания готвач съм в малък ресторант. Всичко ще ми бъде поето заплата осигоровки и прочие затворени сме поне до 29 март. Правителството заделя 220млрд. евро за да се справи с това ще се плащат ипотеки и наеми на хората с ниски заплати или който са безработни. Всичко за мен в България е бутафория!! Но се хвалим че шием маски смях не ами СМЯХ. Разликата с тук и България не е вярно че е 100 години а светлинни!
3
6
 
37
 
! Отговори
toto преди 4 години
ей сега ще се разбере кой осигурява на минимална и плаща под масата добавки.Един багерист, взимал на книга 500 лева, а на практика 1500, като му дадат от държавата 300 лева, според това на колко е осигуряван, сам ще доприпка при съответните органи, плачейки и свидетелствайки срещу работодателя. Голям купон се задава.
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и в едно такова "закъсало" предприятие ако бачкат средно 50 души и в цялата държава има най-малко да речем 10000 такива ко праим ? 50 000 работника по 60 % от минималната прави на месец 18 млн. и 300 хил. ами ако карантината продължи 5 - 6 месеца ? отделно и здравни осигуровки и пенсионни трябва да се плащат . за няколко месеца ще се изхарчи целият наличен резерв . без помощ от ЕС няма как да стане .
1
1
 
32
 
! Отговори
Аз преди 4 години
И сега държавата ако не помогне на бедните работещи,плюя на нея и за в бъдеще от мен никакви платени данъци нема да видят.