Пандемията SARS в Китай: Спомен от първо лице на учен от БАН

Covid-19 пак тръгна от там, но разпространението му е по-голямо
21 мар 2020 21:45, Петя Славова
60
Пандемията SARS в Китай: Спомен от първо лице на учен от БАН
Снимка: БГНЕС

Новият коронавирус COVID-19 е генетично тясно свързан с вируса на SARS (ТОРС) от 2003 г., но силата му на разпространение е много по-голяма.

Тежкият остър респираторен синдром (SARS или ТОРС) се появи в Китай в края на 2002 г. и в продължение на 8 месеца бяха заразени над 8000 души от 33 държави. Процентът на смъртност сред заразените достигна 10% т.е. всеки 10-и почива.

17 години по-късно заразените с COVID-19 са над 270 000 души в 184 страни в света, починалите са над 11 000, а броят им расте при около 4-процентова смъртност.

Още по темата

Изглежда никоя от европейските държави не си взе поука от пандемята през 2003 г. в Азия. Днес на Стария континент няма държава, в която да няма заразен с COVRD-19 .

А какво всъщност се случи преди 17 години? По това време етнологът доц. д-р Еля Цонева живее в Пекин и съпреживя директно цялата скàла на разпространението, пика и отшумяването на заразата.

След преодоляването на заразата, мотивирана от всичко видяно, влиза в контакт с етнолози от университетите в Пекин и Китайската социална академия за формиране на общ екип за изучаване и търсене на научни решения за анализиране, превенция и преодоляване на подобни ситуации.

"Историята оттогава е твърде поучителна и актуална днес. - разказва доц. д-р Еля Цонева пред БНТ -  През далечните 2002-2003 г. станах пряк свидетел, който съпреживя директно цялата скàла на разпространението, пика и отшумяването на тежката ситуация на SARS/ТОРС /Синдрома на атипичната пневмония/ в Китай. Това всъщност бе шанс да се види зараждането, кулминацията и битката на една стара континентална култура с неочакван и тежък епидемичен агент от вирусен тип в Югоизточна Азия и предимно в Китай в началните години на хилядолетието."

По думите й, епидемията не е китайски, а напълно азиатски, дори световен проблем: Общата цифра на заболелите по света, обхванати са и петте континента - е 8069, от които 775 губят живота си, а 7452 са излекувани. Процентът на смъртност бе изчислен на 10%, като е най-висок в Китай. Там заболелите са 5327, от които 348 - починали, 4933 - излекувани; в Хонг Конг цифрите бяха съответно 1755 за заболелите, 299 - починали и 1433 - излекувани.

Д-р Цонева наблюдава и преживявайки цялата скàла на катастрофата и особено - официалната и неофициална реакция към нея (първоначално хаотична, после планова), постепенно се убеждава, че етнологичните наблюдения могат да дадат ценна перспектива към появата, разпространението и кулминацията на подобни кризи.

Според специалистът, въпросната епидемия беше допусната да се развие до степен, която застраши сериозно региона и поради характера на пренасяне на заразата - по въздушен път, създаде епидемиологична ситуация в целия свят. За погледа на етнолога е ясно, че едно предварително съобразяване с културни особености на населението в региона би могло да насочи към по-целесъобразен и ефективен път преодоляването на кризата: Фактори като традиционните стереотипи на поведение, традиционният начин на хранене, характерът на общуването, особености на традиционните поминъци и особено - характеристиките на обгрижване на възрастните и болните, на култа към мъртвите и към прадедите в китайската култура, трябваше да се вземат под внимание, за да не се достигне до размерите на разпространение на заразата, които практически се случиха.

"А това, което основно се случи, бяха две паралелни неадекватни реакции: Първата - на официалната държавна власт, която скри истината. Втората - на културата на засегнатото население, което, поради изброените стереотипи, не отговори на призивите за бързо предпазване на здравите и моментално хоспитализиране и изолиране на болните. По отношение на първата реакция вината се пое от идеологическата надстройка на управлението и от официалната власт. Втората обаче бе резултат на игнориране и непривличане на онази група от професионалисти, която можеше да предвиди и така да превантира реакцията на хората - етнолозите.", смята доц. Цонева.

По думите й, днес се знае, че мистериозната болест е вид атипична пневмония, чийто заразен агент е модификация на корона вирус от животински произход - тогава това са били циветските котки. "Но обстоятелствата от социално-политически, икономически и културен характер са тези, които можеха да спрат и елиминират, както и да стимулират и разпространят вируса. Тогава просто не се направи връзката между някои съществени рискови фактори, създали условия за поява и задълбочаване на заразата и специфични културни характеристики, върху които именно етнолозите са призовани да съсредоточават вниманието си.", обяснява тя и допълва:

"Първо заразата тръгна от топлия Китайски Юг. Провинциите и градските агломерации около Южнокитайско море са прекрасни места, историческа врата към тази част на света и днес са емблема за успеха и процъфтяването на държавата. Там населението не просто се събира по традиция за отбелязването на коледно-новогодишните празници на западния свят и следващия ги китайски пролетен фестивал, те се стичат с хиляди - местни и гости, туристи и официални лица, политици и дипломати, търговци и интелектуалци, привлечени от очарованието на южните брегове. По случайност със семейството ми прекарвахме празниците в Шенжен и добре помня необичайния за тези места новогодишен климат: влажно и дъжделиво, наместо сухо и слънчево, с нетипична палитра от чадъри по улиците и посетители, раздразнени от неочакваната нужда да носят връхни дрехи. Природата беше "особена" и "различна", в повечето култури би се преценила като "предвещаваща беда", но очакваната и доминираща характеристика все пак бе "пренаселеност". Добре помня невъзможно натъпканата чакалня на гарата в града, където всеки измежду десетките хиляди пътуващи като че ли гледаше да се добижи, пипне, щипне и си поиграе с малката ми "европейска" дъщеря..., а вирусът вече е бил във въздуха..."

Друго антропологично наблюдение в темата засяга мястото на животните - носители и преносители на вируса /циветските котки и др. диви животни/ във всекидневната култура на Китайския Юг и тяхното постоянно присъствие и в съвременната култура. Южната част на Китай е известна с грамадните си и изобилни пазари на диви животни и месо от тях /истината е, че "диви" не е точната дума: това могат да бъдат както видове, отстреляни и хванати наистина в природата, така и отгледани от бридъри с комерсиална цел, но все пак не още "доместифицирани" в антропологичен смисъл и запазващи още своите биологични характеристики на живот извън хората; проблемът е, че те са отглеждани непосредствено до хората и сред тях/. Ястията от такива животни са добре рекламирана и скъпа атракция за чужденците.

Специалистът смята, че традиционната масова култура, непроменена и до ден днешен, за хранене и общуване при хранене, която в Китай носи мощни културни традиции, невъзможни засега да бъдат променени, е следващ възможен "виновник". Всеки, посетил дори за кратко страната, е бил свидетел на задължителния модел на колективните блюда: безброй общи малки и по-големи купи, регулярно сменящи се с пълни и нови, последователното топене на пръчките за хранене в тях и ... любезността от общото колективно удоволствие, усещането за заедност и добра воля.

Стереотипите на общуване, по думите й, са също от съществено значение - китайците обичат да "се срещат", наместо "да си пишат" или "да си телефонират"; личният контакт и директната среща и комуникация безспорно облекчават пътя на вируса.

"За да завърша историята, ще спомена, че обстановката се промени коренно с излизане на високопоставени политици публично с изявления за размера на бедствието, за вината на прикрилите го и за програми на оцеляване. Те бяха насочени към промяна и омекотяване на действието именно на горепосочените антропологични характеристики и китайците - с присъщата им дисциплинираност и убеденост в правотата на управниците си, ги приложиха качествено и бързо.", казва доц. д-р Цонева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми ако се регистрираш и кажеш нешо хубаво (=справедливо) за Русия, атлантиците в БГ после ще те открият и пребият - както едно време е било в Германия
36
4
 
0
 
! Отговори
Зъл Пинчер преди 4 години
Ще има ли ДОМАШЕН АРЕСТ за народа?Питам, за да знам. Като го обявите, започвам да излизам и да се разхождам НАВСЯКЪДЕ.Всичко ще снимам на ЛАЙВ. Да видят всички как влизам в затвора, за това че се разхождам, а престъпници като 3латко Баретата и Мити Очите дерибействат на свобода и трупат милиони.Ще ви излезе през носа това изнасилване, с което си правите експерименти. ВЕЧЕ СТЕ СИ ЗАМИНАЛИ. ВИЕ СТЕ ПЪТНИЦИ! КРАЙ, FINПриключвате мача ПЕРМАНЕНТНО, няма Пеевски, няма Бойко. КРАЙЙЙЙ
35
4
 
1
 
! Отговори
Зъл Пудел преди 4 години
АЗ НЕ СЪМ ПРЕСТЪПНИК, за да ме поставяте принудително под ДОМАШЕН АРЕСТ.Всички са толерантни и си седят вкъщи. Няма как да правите ГОНЕНИЯ срещу граждани, които не са направили ДОРИ ЕДНО КРИМИНАЛНО ДЕЯНИЕ!Това ще ви излезе през носа. Много лошо. Даже може и през гъ3ъ
34
3
 
1
 
! Отговори
Зъл Пинчер преди 4 години
Нима смятате, че сте способни да правите ГОНЕНИЯ срещу МИРНИ ГРАЖДАНИ, които НЕ СА НАПРАВИЛИ ДОРИ ЕДНО КРИМИНАЛНО ДЕЯНИЕ В ЖИВОТА СИ?!Ще гоните ГРАЖДАНИ, с методите с които гоните КРИМИНАЛНИ ПРЕСТЪПНИЦИ, така ли?!Ами имам нещо да кажа по този повод: Обявете домашен арест за невинните граждани, а аз ПЪРВИ ЩЕ ИЗЛЯЗА НА УЛИЦАТА ДА ГО НАРУША.И като свърши "извънредното" ви положение, ПЪРВИ ще ви ОСЪДЯ В СТРАСБУРГ. Ако и там не става, ще измислим ТРЕТИ ВАРИАНТИ за справедливост.ПРАВЕТЕ СМЕТКА
33
2
 
5
 
! Отговори
Пророк Мухамед преди 4 години
Сега ще измислят Марсиански грип щот от 1-ви петрола става 20$ за барел,а денги нет!
32
3
 
6
 
! Отговори
ГРОБАР преди 4 години
Боко е над 60 г. И той трябва да пазарува от 08:30 до 10:30 ч.================По-добре вируса да сложи КОРОНА на Краля-Слънце! За какво ни е треторазрядна и полуграмотна мутра!
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До (-_-)Може и да е така, но короната е по-малкото зло от една повсеместна война
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просто трябва много силно да помолим извънземните за шомощ и да приемем техните условия. Но не го правим заради кокала, дето всяка клечка е захапала.Шем, щем. Друга оправия няма.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 35Малко се съмняваме, че само 600 души умират на ден в нация от 60 000 000. Ама щом казваш.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изтрепаха ги и немаше проблем ... Тва стана
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки се покри ама жабарите стояха в голяма група пред хотел Балкан !!! Да ви светне нещо ,а ?!!!
26
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боко е над 60 г. И той трябва да пазарува от 08:30 до 10:30 ч.
25
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цяла Италия в гроба веднага ! Преди малко подадох сигнал за струпване на над 20 човека и бяха само италианци пред хотел Балкан в Плевен ! Ще има убийства майката им жабарска !
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До (-_-)Конспирацията е, кой ще владее планетата за сега и не само за в бъдеще.Бизнеса е за простосмъртните.
23
0
 
14
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Да, за съжаление конспирацията е на най-високо ниво и търсения резултат е да се ликвидират всякакви малки и средни бизнеси в полза на големите играчи. Естествено в една пародия на държава това няма как да стане, просто ще претърпи някаква трансформация.. Но при всички случаи големите играчи ще спечелят..
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 23 "Сега с коронавируса ще убият и малкия и среден бизнес. Е бравос! Няма конспирация! Изключено!"Има конспирация, но тя е на много, много високо геополитическо ново.Никой не го е еня за баничарницата ти или за автосервиза ти.
21
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С лудата крава накараха хората да си избият говедата. С птичия грип, кокошките. С шапа, козите и овцете. Със свинския грип, прасетата. Сега с коронавируса ще убият и малкия и среден бизнес. Е бравос! Няма конспирация! Изключено!
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е ясно колко е смъртоносен нека преброят труповете.
19
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До (-_-)На теб вече някакъв вирус ти е стопил мозъка. Ходи при рептилите да се молиш да ти дадат...или орионците, илюминатите или който там се сетиш. И не забравяй шапката от алуминиево фолио да те пази от кемтрейлс, 5г, wifi, сателитите и т.н.
18
7
 
21
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Съмнявайте се във всичко, което ви сервират по медиите. Този вирус е нито по-опасен, нито по смъртоносен от грипа. Единствената разлика е, че по-лесно се предава. Целта е да се съсипят бизнес и икономики, за да може после рептилите да изкупят всичко за жълти стотинки.. Те по друг начин не успяват, освен войната, но вероятно и това ще стане.. :(