Събота пазарен ден, неделя - не. Ще ядем ли салата за Великден на зимни цени?

Клиентите оредяха, стоката на продавачите отива в боклука
86

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ще скочат ли цените на плодовете и зеленчуците на столичните пазари?  Отговорът е „Да“. Всъщност те вече скочиха и то само за няколко дни.

А колко ще ни струва салата за Великден засега е трудно да се прогнозира, но със сигурност ще е по-солена от миналогодишната.

Още по темата
С наближаването на празниците още в събота, ден преди Цветница, цените на пазара "Димитър Петков" бяха по-високи в сравнение с тези преди седмица.

Само за няколко дни се оказа, че вместо левче за две салати, купувачите плащаха по 0, 80 ст. за една.

Доматите поскъпнаха от 1,00 - 1,50 на 2,50 – 3,00, краставиците от 1,50 на 2 лева.

В понеделник вече салатите вярваха по лев, краставиците 2,50 лв., доматите поне 2,50 лв.

А поскъпването тепърва ще е по-голямо.

След като властите затвориха в неделя тържищата най-вече заради струпването на много хора на Женския пазар в София и им позволиха да отворят в понеделник, вторник и сряда, а след това до второ нареждане да останат затворени, родните производители се оплакаха, че са обречени на фалит.

"Клиентите са намалели, въпреки че тук е най-евтино. Три салати за левче, две връзки репички за левче", оплака се продавачка на сергия на Женския пазар.

Иначе там засега и доматите и краставиците на повечето места все още се търгуват за лев. Макар че на места цената им удря и 3-4 лева.

За разлика от събота, когато хората се тълпяха на Женския пазар, днес положението е съвсем различно.
Директорът на дирекция „Аварийна помощ и превенция” към Столичната община Красимир Димитров предупреждаваше хората с мегафон в ръка да спазват дистанция от два метра помежду си.

"Служителите на дирекцията са на пазара от 6 ч. сутринта. Направихме организация за спазване на мерките. Движението е еднопосочно. Имаме служители на вход и изход, които ни уведомяват за това колко души се намират на пазара, колко излизат и пускаме само по 10 човека", обясни той.

Тази мерки обаче бяха предприети още в събота на „Димитър Петков“ и може би, ако имаше същата организация и на Женския пазар тогава, нямаше да се стигне до затварянето на тържищата.

Това пък стана причината тази сутрин производителите да се  събудят с развалена стока, която трябва да изхвърлят.

Честа практиката обаче е недобросъвестни продавачи да пробутват на клиентите си покрай добрите продукти и такива за боклука.

Така че при всички случай на крайните клиенти ще им излезе по-скъп зарзаватът. Вариантите са два – или да платят по-висока цена или да изхвърлят част от стоката, за която също са дали пари.

А истината е, че  на пазара ходят обикновено възрастни хора и то точно, защото там цените са по-ниски от тези в магазините.

"Ходя, че с моята пенсия от 300 лева едва се справям", призна баба Милка, която е на 79 години.

За хора като нея ще е още по-трудно, ако затворят пазарите.

Сложна е и ситуацията на производителите, които сега прибират реколтата си от полето, а няма къде да я продадат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
7
 
! Отговори
XMLF преди 4 години
Това е въпроса, ама никой не го задава на пресконференции, как може в затворено пространсво да е пълно с народ, а на пазара да се гледа колко метра и прочие! Аз съм да се спазва твърдо всичко , но за някой явно правилата не важат! Всички вериги не са построени случайно в центровете на градовете! Такова чудо няма в Европа , там те са на километри извън града. За това техния малък бизнес е ок , тук влизат за кроасан и мин вода да се редят на опашка и да минат целия магазин! Явно веригите се отблагодаряват подобаващо щом сега за тях всичко може!
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Произвеждайте си, това е алтернативатаНямаш проблем. Само че ти ще си произведеш автомобил, по твоята логика. Става ли?
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На пазарчето до вкъщи си купувам домати и краставици от български производители. В Супермаркетите всичко е гръцко, турско, албанско и т.н. Вече ще ми отнемат и тази привилегия. Явно в лидъл и кауфланд е по-безопасно от открития пазар.
27
0
 
8
 
! Отговори
то хубаво преди 4 години
да си сееш на село зеленчуците, ама като ти ги оберат шайки малки питиета-файда..
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като няма организация, да я въведат. Защо затварят? Вече и аз почвам да ги обвинявам в нечисти намерения. Толкова много полицаи има, и доброволци могат да се намерят. Просто да въведат ред, какво толкова? Управляват ни мало*мници!
25
0
 
7
 
! Отговори
Бесен преди 4 години
Събота - заразен ден!
24
2
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Когато цъфнат герберугите,със празен джоб си вече ти,НЕ гледай във чинията на другите,че гладен дълго ще стоиш !
23
1
 
1
 
! Отговори
до 25 преди 4 години
Купувам само ако Прилепите са от Лабораторията по Вирусология в Ухан и са ползвани от Доктор Shi ZhengLi за експериментите по създаване на Чумата!
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продавам замразени бутчета от Китайски прилеп и филе от канален плъх!Може на дребно и на едро!Чудесен избор за Великденската трапеза!0885487654 Дзън Ци Янг
21
5
 
5
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 4 години
Няма проблем с Великден, и без това няма да ходите по църквите щото сте страхливи мишки и така сме ви казали. Така че няма ни великден, ни църкви, които уж са отворени, ни кузунаци и други подобни. Религията е опиум за народите, не на нас тия с църквите, стоите си по домовете за да не *** и ходете на работа, не че като седите по 8-9 часа в офиса и цеха няма да се заразите и да ***, но поне ще *** служейки ни.
20
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам дали ще има повишения, аз оня ден като си пазарувах за две краставици, връзка зелен лук и зелена салата оставих 5лв в кварталното, което си е ок като цена, според мен.
19
5
 
8
 
! Отговори
Селянин преди 4 години
Никой не ви е виновен скъпи сънародници, като не искате да имате имот на село, а се блъскате в панелките в София, Варна, Пловдив и Бургас, сега ревете, че не можете да ходите по парковете или ядете зеленчуци с нитрати от чужбина. Да не коментирам, че много българи си продадоха имотите на селата за жълти стотинки или ги изоставиха, защото не им се хваща мотика. Произвеждайте си, това е алтернативата!
18
1
 
1
 
! Отговори
! преди 4 години
До За ВеликденБългарския вариант е орел с ориз.
17
0
 
8
 
! Отговори
За Великден преди 4 години
Прилеп по Ухански! Международен Специалитет!!
16
1
 
4
 
! Отговори
пияница-мистик преди 4 години
До АБСДАз
15
2
 
16
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Нали скачахте за банани, бе?!Имате ли банани и тоалетна хартия ?Хартията в тоалетната ще я ползвате, все по-рядко.
14
2
 
23
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Едно е ясно, Борко съсипа държавата под мотото СЛЕД МЕН-ПОТОП.
13
3
 
6
 
! Отговори
Пандемия УханскаЧума преди 4 години
не, благодаря, салата пипана от хиряди ръце и поръсена с Корона, не благодаря! и безплатно да ми я давата - пак няма да я вкуся! живота ми е по-мил!!
12
2
 
11
 
! Отговори
Бубето преди 4 години
Запазете спокойствие. Спекула няма.
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как няма какво да е правят новопроизведената продукция.Баце нали каза че ще е изкупува.Който изкара продукция и не може да е продаде да е кара в Банкя