След излекуване коронавирусът остава в пациенти до 70 дена

Симптомите ги няма, но тестовете са все още положителни
22 апр 2020 21:36, Елка Василева
32
След излекуване коронавирусът остава в пациенти до 70 дена
Снимка: архив, БГНЕС

Лекари в Ухан, където вирусът се появи през декември миналата година, с тревога наблюдават все по-голям брой пациенти, които са се възстановили от болестта и нямат симптоми, но тестовете им още са положителни, съобщи Ройтерс.

Това е едно от най-големите предизвикателства с преминаването към новия етап на облекчаване на ограничения. Тестовете на много пациенти остават положителни 50-60, дори 70 дена.

Възможността хората да остават положителни и потенциално заразни притеснява международната общност, защото много държави искат да прекратят изолацията с намаляването на случаите и да възстановят икономическата дейност.

Препоръките сега са изолационният период след излагане на вируса да е 14 дена. Досега според китайски високопоставени здравни служители няма потвърждение далите отново положителни тестове пациенти да са заразили други.

Още по темата

Китай не е публикувал официални данни колко пациенти попадат в тази категория. От местни болници обаче разкриха пред Ройтерс, а и други медии написаха, че тези случаи са поне десетки.

В Южна Корея около 1000 души са с положителни резултати четири седмици или повече. В Италия специалисти забелязаха, че пациенти с коронавирус могат да имат положителни резултати от тестовете около месец.

Тъй като данните дали такива пациенти са заразни са оскъдни, лекарите в Ухан ги държат в изолация по-дълго, колкото и стресиращо да е за тях.

Положението на пациентите в Ухан, които толкова дълго задържат вируса, е показателно колко неизвестни остават за него и защо той засяга хората различно.

Пациентите в Китай се изписват от болница след два положителни PCR теста, направени през 24 часа. Някои лекари искат те да станат три.

Повечето пациенти, чиито тестове са положителни дълго, не проявяват симптоми и много малко се влошават. Експертите не могат да обяснят защо вирусът се държи различно при тях. Според някои те може пак да са се заразили. Това подкопава надеждите за създаване на имунитет сред преболедувалите. Лекарите обаче са категорични, че пациентите, стояли през цялото време в болница, не са с заразили повторно.

Според други експерти е възможно такива пациенти да са били с отслабена имунна система. Това е наблюдавано и при норовируси и грипни вируси, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
1
 
! Отговори
От мисирка какво преди 3 години
очаквате? Само глупости пишат, вируса го имат, теста положителен, а човека се смята излекуван!? Това черният генерал ли го измисли?
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв вирус,какви 5лв?!Да го лапте!
27
0
 
0
 
! Отговори
Албена преди 3 години
Този въпрос и мен ме интересува, дали на болен със слаб имунитет преди да му вземат кръв знаят защо. Защото коментират за повече случаѝ на хора с първоначално отрицателни проби а след взимане на допълнително кръв за положителни. Дори днес съобщиха за акция на даряване на кръв. Хора които имат нека дават. Интересно е също как работодателите доказват трудоспособността си с медицински или с данъци от само 10 %. Това едва ли някъде другаде в Европа има. Името на болестта е СОVID.
26
4
 
3
 
! Отговори
до 28 преди 3 години
Ами то е така с много болести...няма как да спрем да живеем и само да се крием...няма война без жертви за жалост...ако хората си променят живота -повече физическа активност и тн.не само седене пред компа ще се справят по-лесно. 70% в интензивното са с наднормено кило...явно това е по-определящо дори и от придружаващи заболявания.
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вируса е опасен с това, че не може да се предвиди при кого точно ще се развие болестта в тежка форма...Силния организъм не е гаранция за справяне с атаката на covid-19.Освен това заразява много медицински персонал, а това го прави още по-коварен...
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При всеки човек е различно,за някой Нормално е аконе се грижиш за здравето си да го караш по-тежко.Има излекувани с придружаващи заболявания.Последно четох за млад доктор с диабет и астма в Англия.
23
3
 
2
 
! Отговори
Брей тарикат преди 3 години
Много лъжи, тоя вирус тарикат момче,другите вируси ,ги сложи в малкия си джоб
22
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой знае ли аптека в София, която извършва обслужване на външно гише, не нощно, а и през деня, да не се влиза вътре с други потенциално болни? Само подаваш, дават ти каквото ти трябва и обратно в колата? И такъв магазин за хранителни стоки? Подобна на MacDrive може би, но да си ги вземеш пеша нещата? Благодаря
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай обяви победа на нашите бройки ,хайде отваряйте държавата!Така или иначе който го е страх ,ще си остане вкъщи.
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Вируси мируси.....Гладни в България никога не е имало, но за сметката на тях е имало хиляди преяли...
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Италия има достатъчен брой излекувани, за да се проследят и изследват дали и колко продължават да носят вируса и това ще бъде направено със сигурност. Така че да изчакаме техните данни, викам аз, че на тез китайски лакърдии за пет пари им нямам вяра.
18
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя вирос,ша докара,Ядрен конфликт
17
6
 
2
 
! Отговори
благословендасиБоже преди 4 години
ГОДИНАТА Е 20,И Библията го пише,да се молим за спасение,след смърта да бъдем в рая
16
5
 
14
 
! Отговори
Вируси мируси..... преди 4 години
И на кой му пука? Животът си върви.Хората не ги интересуват вируси. Хората останаха без работа и без пари.Гладният човек няма какво какво да губи!
15
7
 
4
 
! Отговори
Танос преди 4 години
Дано вирусът да мутира и да затрие 99% от човечеството. Има много брак за рециклиране.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много му е къс срока на годност
13
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КОВИД-19,какво означава,ковчега идва,19 означава,9 плюс 1= 10,кръгло число,значи 20 е кръгло ч. сещайте се кво става
12
5
 
4
 
! Отговори
Кочо преди 4 години
Кво ако оцелееш, те умират под 1%, просто никой не тества и не знае колко са го изкарали. Отделно пишат всеки с положителен тест, независимо дали е застрелян за жертва на вируса. За биологичното оръжие е голяма глупост, има хиляди болести като ебола, антракс и едра шарка, които ще избият сумати народ и имат дълъг инкубационен период, те с настинка ще трепят.
11
6
 
11
 
! Отговори
1 преди 4 години
На Китайците грам не може да се вярва, тъй че засега евентуално на корейците и италианците информацията ще следим.Китайско никога повече. Каквото и да било. Даже и информация.
10
6
 
13
 
! Отговори
гответе се преди 4 години
Това си е биол.оръж.накрая ще стане 3 та СВ,имайте го предвид,нейзбежно е,ще му писне на някой генерал,и жална им майка,на тия които пуснаха вируса.Лошото тепърва идва