В САЩ: COVID-19 убива тревожно много чернокожи

Учени: Единствено сигурно е, че вирусът е тръгнал от прилеп
Обновена: 8 апр 2020 10:27 | 8 апр 2020 10:20, Елка Василева
181
 В САЩ: COVID-19 убива тревожно много чернокожи
Снимка: архив, БГНЕС

Коронавирусът заразява и убива чернокожи американци в тревожно висока степен – това пише в. "Вашингтон пост" в обстановка на растящи искания да се съобщава расата на болните, хоспитализираните и умиращите от COVID-19.

Според анализ на вестника в окръзи с преобладаващо чернокожо население степента на заразяване е тройно по-висока, а смъртните случаи - почти шесткратно повече, отколкото в окръзи с преобладаващо бяло население.

По-високият брой болни от диабет, сърдечни болести и белодробни заболявания сред чернокожите американци са добре документирани и те правят хората по-уязвими от това ново дихателно заболяване. Досега обаче никога не е имало пандемия, която толкова ярко да покаже тези разлики, отбелязва "Вашингтон пост".

В. "Гардиън" дава думата на редица учени, които изследват как вирусът се е прехвърлил от животно на човек.

Единственото сигурно според тях е, че вирусът е тръгнал от прилеп. След това той вероятно е минал през друг вид животно, преди да се прехвърли върху човек на пазара за живи животни в китайския град Ухан. Този тип пазари са изключително рискови от санитарна гледна точка поради липсата на всякакви хигиенни условия и смесването на различни животински видове на едно място.

Още по темата

Едно от допусканията е, че междинното животно е било броненосец, но такива не са официално споменати сред животните, чието месо се продава на пазара в Ухан. Това може да е и защото продажбата на броненосци е незаконна. Други възможности са котки, биволи, говеда, кози, овце и гълъби.

Дори не е сигурно, че епидемията е тръгнала от този пазар за животни в Ухан. Анализ на първите 41 пациенти на COVID-19 в авторитетното медицинско списание "Лансет" установява, че 27 от тях са имали пряк досег с този пазар, но това не е така при първия известен случай на заболяването, отбелязва "Гардиън", цитиран от БТА.

Президентът Тръмп разкритикува Световната здравна организация, избирайки си нов политически враг за атакуване и заплашвайки да спре финансирането на тази водеща здравна институция в момент, когато смъртоносен вирус опустошава планетата, пише в. "Ню Йорк таймс".

Тръмп обвини СЗО, че не е била достатъчно агресивна в борбата с вируса и заяви, че ще бъде спряно изплащането на вноската на САЩ за организацията.

В действителност Тръмп се опитва да осъжда СЗО за същите пропуски, в които бяха обвинени той и администрацията му. Здравни експерти заявиха, че публичните отричания на президента, че вирусът е опасен, са забавили реакцията на САЩ, което включва закъснели тестове и нескладиране на защитни приспособления, отбелязва вестникът.

Президентът изглеждаше особено ядосан на СЗО за изявлението й, че не подкрепя решението му от 31 януари да ограничи някои пътувания от Китай заради вируса. По онова време организацията заяви, че "ограничаването на движението на хора и стоки по време на здравни извънредни ситуации е неефикасно в повечето ситуации и може да отклони ресурси от други действия", отбелязва "Ню Йорк таймс".

 


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
3
 
! Отговори
муспи преди 1 месец
Да не допуснем най страшното! Индийския етнос в България, известен повече с кодовото име ROMI (спорно е - наследници на Римската Империя или пък на Румъния), е пред изчезване! А това ще е край на цивилизацията на Балканите, на присъствието на Юдаизма в тази от бога дадена на който трябва земя, клин между редиците на гърци, турци и роми, и окончателното решение на Азербайджано тюркския проблем! Не на нас! Борбата с Великобългарския Сепаратизъм започва! Ще мъстим свирепо!
135
1
 
9
 
! Отговори
Дерибей преди 1 месец
"Дори не е сигурно че епидемията е тръгнала от Ухан" - "Гардиън"

"Президентът Тръмп си избра нов политически враг" - "Ню Йорк Таймс"

Като се знае, че СЗО сега се управлява от блюдолизци под китайска опека, сетете се чии интереси обслужват и тия заместители на тоалетна хартия.

А иначе е ясно защо вирусът покосява гетата - там ни хигиена има, ни спазване на карантина, да не говорим че ако ще и да застрелят някого (ежедневна практика), пак ще го пишат загинал от болест.
134
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чернитe са тези дето се тъпчат с МакДоналдс и пица ... погледнете Скандинавските страни и колко малко умряли имат...
133
1
 
19
 
! Отговори
Причината преди 1 месец
Лоша храна водеща до затлъстяване и диабет проблеми с сърцето! Наркотични препарати и газирани напитки! Ниска хигиена и липса на здравно осигуряване! Липса на образование и стадна форма на общуване!
132
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И кой пък се разтревожи толкова ?
131
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И аз много обичах суши но станах вегетарианец.
130
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
нищо не пишат за Джени Суши
Нали ядат суши , сернипано по тялото й
Кой знае какви бактерии и вируси изядоха там
129
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Яж ми х я КокоБийч/СаутБийч.
128
16
 
13
 
! Отговори
КокоБийч/СаутБийч преди 1 месец
Черните мрат повече, защото не могат да се изолират като белите. Защо? Липса на финанси, най-вече. И те и Амигосите са принудени да работят всеки ден за да изхранват децата си.
Така или иначе работа вече почти няма и Глада идва; 80% от населението живее чек за чек. Сега всичко ще лъсне като бял гс на слънце.
Във Великата Америка няма да има кво да яде простолюдието. В Европа и БГ ще настане такава криза, че ще се проклинате, че сте живи
127
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Дори не е сигурно, че епидемията е тръгнала от този пазар за животни в Ухан."

Дори изобщо не е сигурно, че е тръгнала от Китай.
126
5
 
34
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 1 месец
Левите дегенерати са ядосани, че твърде малко бели хора са умрели
125
3
 
44
 
! Отговори
От близо 333 млн. преди 1 месец
американци 72,4%(240,3 млн)са бели,а 12,6%(41,95 млн)-черни.Не искам да ме вземат
за расист,но черните са по-първични,с по-ниска степен на самоконтрол във всичко,
което води до злоупотреба с храна,напитки и до лоши навици.Това причинява ред
болестни състояния,допринасящи за летален изход при заболяване от коронавирус.
Всеизвестно е също,че престъпността на черното население не е пропорционална на
процента на популация,а е по-голяма.По-необразовани,недобра професия,работа.
Нещо като нашите шведи.
124
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да съдят вируса за расизъм
123
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Електоратът на демонократите.
122
47
 
7
 
! Отговори
! преди 1 месец
Вече на целия свят е ясно че този вирус е разработен от китайци руснаци сам с една цел да погубят демократичните ценности и САЩ. Беше ясно че вируса ще удари САЩ и най вече чернокожите които са повече от половината население на САЩ. На всеки вече му е ясно че този епизод от хибридната война на Путин със запада няма да му се размине!
121
1
 
26
 
! Отговори
kirasirrav преди 1 месец
по принцип някои раси, народи и етноси са по-възприемчиви или съответно по-издръжливи на определени болести, това не е новина и независи само от начина им на живот, примерно евреите са предразположени в пъти повече към някои заболявания (също и наследствени) отколкото каквито и да са други народи, затова понякога е важен произхода на пациента, както и се правят в съвременната медицина генетични изследвания...
120
1
 
41
 
! Отговори
холмс преди 1 месец
Много тревожно и неразбираемо. Вирусна епидемия заразява най-много при група хора, традиционно неуважаваща реда и разпоредбите. Вирус, при който затлъстяването е влошаващо изхода обстоятелство, е по-смъртоносен при група, която е с изключително ниво на затлъстяване. Неразгадаемо.
119
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тук говорим за Африка препиши нещо за Индия стига си поркал на работа ... па ще чуеш и за Азис
118
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
за Азис няма ли да кажеш нещо?
117
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В китай комунисти в испания комунисти в САЩ атакува най вече комунистико гласуващите демократи ...Няма да има и парад на 9 май Тоя вирус гази като сс танкова дивизия червената армия )))