Светът срещу Китай заради коронавируса

Някои страни искат да съдят Пекин заради заразата
4 май 2020 11:50, Нели Христова
266
Светът срещу Китай заради коронавируса
Снимка: БГНЕС

Австралия призова за разследване на произхода на вируса. Германия и Великобритания се колебаят отново относно поканата към китайския технологичен гигант Huawei. Американският президент Доналд Тръмп обвини Китай в разпространението на заразата и се стреми да го накаже. Някои правителства искат да съдят Пекин за щети и обезщетения, заради коронавируса, пише американският вестник The New York Times в своя статия, представена от агенция Фокус.

В цял свят се разраства недоволство срещу Китай заради неуспеха му да овладее кризата в началото, което спомогна за разпространяването на коронавируса по света, създавайки дълбоко поляризирана битка на идеи и възвръщайки амбицията на Китай да запълни вакуума на лидерството, оставен от САЩ.

Китай, който никога не е възприемчив към външна критика и внимава да не загуби вътрешния си контрол и икономическата доминация, реагира агресивно, комбинирайки медицинска помощ за други държави със сурова националистическа реторика и смесвайки искания за благодарност с икономическите заплахи. Резултатът само добави инерция към обратния удар и нарастващото недоверие към Китай в Европа и Африка, подкопавайки желания имидж на Китай като щедър глобален актьор.

Още преди вируса Пекин проявява остър подход към връзките с обществеността, агресивен стил, наречен дипломация "Войнът Вълк", кръстен на два ултрапатриотични китайски филма, представящи злите заговори и огнената гибел на ръководени от американци чуждестранни наемници

С ясно насърчаване от страна на президента Си Дзинпин и мощния департамент за пропаганда на Китайската комунистическа партия, по-младото поколение китайски дипломати доказва своята лоялност с предизвикателно националистически и понякога заплашителни послания в страните, където са базирани.

След появата на вируса тонът само се изостри, мярка за това като колко сериозна опасност китайските лидери виждат вируса за позициите си у дома, където той подхранва гнева и унищожава икономическия растеж, както и в отслабените му позиции в чужбина.

Дори в европейски страни като Германия "недоверието към Китай се е увеличило толкова бързо с идването на вируса, че никое министерство не знае как да се справи с него", каза Анджела Станцел, китайски експерт от Германския институт по международни въпроси и сигурност.

В Германия, както и във Великобритания, в допълнение към новите въпроси относно целесъобразността на използването на Huawei за нови 5G системи, се засилиха и опасенията за зависимост от Китай за жизненоважни материали и лекарства.

Франция, която традиционно има добри отношения с Пекин, също беше разгневена от критични изявления на китайски дипломати, включително обвинение, че французите умишлено са оставили по-възрастните си жители да умрат в старчески домове. Това предизвика изобличение от външния министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан и гняв от депутатите, въпреки ранната реципрочна размяна на медицинска помощ като маски.

Наскоро германското правителство се оплака, че китайските дипломати настояват за писма за подкрепа и благодарност за помощта и усилията на Пекин срещу вируса от правителствени служители и ръководители на големи германски компании.

Същото е и в Полша, каза в интервю посланикът на САЩ във Варшава Джорджет Мосбахер, описвайки китайския натиск върху президента Анджей Дуда да се обади на Си Дзинпин и да му благодари за помощта, разговор с който властите в Пекин се хвалят у дома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
3
 
14
 
! Отговори
трактор преди 3 години
Никога не съм харесвал китайците и тяхната култура. Исторически всички зарази идват от там, черната смърт,китайски грип.. Като хора са много нагли и типично по комунистически другите са им виновни... Не може в 21 век да има пазари където да се убиват кучета, лисици и всякакви животни,които не са предназначени за храна....
194
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Кога?ХХ, ти ли си пак? Пак се изказваш неграмотно!
193
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Горкия свят, ако е срещу Китай...
192
6
 
4
 
! Отговори
Кога? преди 3 години
Кога Саарбрюкен ще бъде върнат на Франция.Крайно време е немците лакеи на китайците в Европа да бъдат изринати.
191
2
 
3
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
До Яница 200 +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
190
1
 
3
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
До идея 10 Нещо много объркано говориш.Според теб демокарация = на гласност,перестройка?Не знам кой ги говори тези глупости.За държави като Китай,Русия та и България - демокрацията е илюзия - нещо,което никога няма да се случи.В България напр. бюрокрация=демокрация е реалния живот за мнозинството хора.Те дори не го осъзнават.
189
8
 
11
 
! Отговори
Яница преди 3 години
Търговската война със САЩ и Китай тепърва эапочва!!! В нея апропо трябва да се включи и целия ес, така че европейците да эачеркнат китайците от своя икономически живот!!! И да се погребе эавинаги китайския проект эа икономическия пояс "Нов път на коприната"!!! Раэкаэаха играта на целия свят таэи жълта пасмина!!!
188
0
 
1
 
! Отговори
Къде .. преди 3 години
изчезна "просто статистика"Зададох му толкова елементарен въпрос, даже не трябва да ми сли, само да ми посочи съответната стока.:)
187
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 195"рискът за инфекция за европейци посещаващи Ухан не е висок засега"Е как европейците да оценят риска от Ухан след като Китай до 20 януари крие че вируса се предава от човек на човек. Това е последствието от китайското криене и именно за това Китай е отговорен, защото заблуди света че риска е минимален тъй-като европейците не ядат прилепи и няма как да се заразят.
186
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До KromНай-смешното е, че в момента дръпнатия го обработва, а той вика "още, още". Явно има още накъде, но не знае, че ако (не дай Боже) дръпнатия наистина дойде както си трябва в България, ще му се при***е: купичка ориз и супичка от прилеп и 16 часов работен ден във фабриката. Тия *** я ги издържат техните, я са се закачили за някоя долнопробна схемичка и нямат излизане нагоре, та им е все тая какво става по цивилизования свят. НО, китаеца дойде ли, ЩЕ се погрижи за тях.
185
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЕми не нужен интелект за да си купиш по-вико качество телефон, тонер касета, компютър или кухненски уред правен в китай и "марков" такъв за да усетиш болезнената разллика.:) само се праиш нали? - требе да пуснеш бройка писания по план на зелените тролски договори, а?
184
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цитат: Първоначалната оценка на Европeйският център за контрол и профилактика на заболяванията (ECDC) от 22 януари 2020 г., направена на основа на достъпните епидемиологични данни към момента е, че е възможно бъдещо глобално разпространение на заболяването, рискът за инфекция за европейци посещаващи Ухан не е висок засега
183
0
 
5
 
! Отговори
Хили лайкли преди 3 години
До АнонименТвърденито със същата тежест "Хайли лайкли" дето ползват западните притежатели на "неоспорими доказателства" които никой не вижда ...Та защо питаш?
182
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Просто статистикаТи лично какво си купи от "запад" с което ти "свалиха кожата?
181
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 190Източник на "спомените" или просто да ти вЕрваме?
180
6
 
7
 
! Отговори
Мдам преди 3 години
В България има много комунистически прасенца които трябва да бъдат елиминирани.
179
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доколкото си спомням около един милион са чужденците изтеглени от Ухан в началото на епидемията и оставени да заразяват света от същите тези правителства, които сега прехвърлят вината си върху Китай.
178
10
 
6
 
! Отговори
Просто статистика преди 3 години
На американеца такъв му е манталитета - все друг трябва да му е виновен.А ние "света" не сме америка - това също да се има в предвид!И не знам да сме срещу световната фабрика, дето ако спре да работи, спекулантите- кожодери от запад ще ни свалят кожата със месото!
177
6
 
13
 
! Отговори
китайската вина преди 3 години
Този път китайците я объркаха много. Криха в продължение на 50 дни че вирусът се прехвърля от човек на човек а заедно с тях в л**ната нагази и СЗО която съучастваше в това криене въпреки че месец преди 20 януари беше официално предупредена че вируса се предава от човек на човек. И така едва на 20 януари СЗО и Китай признаха че вируса се предава от човек на човек и на 31 януари СЗО обянви пандемия. Бяха изгубени 2 месеца благодарение на Китай и неговия човек в СЗО Тедрос, които бяха решаващи.
176
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-голямите зарази идват от САЩ. Испанският грип идва от САЩ, от една военна база в Канзас. Умират милиони. Сега този коронавирус създаден от САЩ и пуснат от САЩ в Ухан ще ни довърши.