Надпреварата за ваксини срещу коронавируса: Възможен ли е провал?

Над 100 текущи проекта и дузина клинични изпитвания са в ход
14 май 2020 09:00, Елка Василева
54
Надпреварата за ваксини срещу коронавируса: Възможен ли е провал?
Снимка: архив, БГНЕС

Над 100 текущи проекта и дузина клинични изпитвания вече са в ход с надеждата, че в рамките на няколко месеца ще има ефикасна ваксина: никога досега изследванията в тази област не са били толкова мащабни и бързи, предаде Франс прес.

На фона на глобалната здравна криза агенцията предлага поглед към най-новите данни и проблеми, свързани с разработването на ваксини срещу коронавируса SARS-Cov-2, предизвикал пандемията от COVID-19 и причинил смъртта на близо 300 000 души.

Глобално задължение

"Бързото разработване на ваксина за предотвратяване на COVID-19 е глобално задължение" - подобно на други специалисти, американецът Барни С. Греъм от Центъра за изследвания на ваксините счита тази битка във войната, водена от планетата срещу COVID-19, за решаваща.

Още по темата

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш също споделя убеждението, че безопасна и ефективна ваксина би била "единственият инструмент, позволяващ на света да се върне към усещането за нормалност".

Над 100 текущи проекта

Признак за глобалния интерес към ваксините както от здравна, така и от икономическа гледна точка, е постоянно увеличаващият се брой на проектите в тази насока.

Световната здравна организация (СЗО) изброи 76 проекта в края на април, включително пет в клинични изпитвания. Към момента проектите вече са 110.

Лондонският колеж по хигиена и тропическа медицина изброява не по-малко от 157 проекта за ваксина срещу COVID-19, сред които 11 във фаза на клинични изпитвания.

Различни подходи

СЗО класифицира стотиците текущи проекти в осем различни категории, които съответстват на доказани или експериментални видове ваксини - от класически до такива, базирани върху ДНК или РНК.

Провалът винаги е възможен

Множеството пътища за получаване на ваксина срещу COVID-19 повишават шансовете за краен успех.

"Фактът, че има много различни видове ваксини, дава надежда, че нещо ще работи и ще осигури защита на хората", коментира френският вирусолог Мари-Пол Киени.

"Пътят към ефикасната ваксина обаче е стръмен и само малък брой могат да бъдат успешни", отбелязва британската изследователка Сара Кади от Уелкъм Тръст и университета на Кембридж.

Възможно ли е никога да не успеем да разработим ефективна ваксина? "В научните изследвания нищо не е изключено", отговаря научният директор на института "Пастьор" Кристоф д'Анфер. "Известен ви е примерът с ХИВ - 30 години след откриването му все още няма ваксина срещу СПИН", допълва експертът./БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Котки преди 3 години
До ДО КоткиДа, точно! Обичам всички, които изреди (без Чарли Шийн) ама всички без Азимов са наркомани, или гейове.
50
0
 
0
 
! Отговори
ДО Котки преди 3 години
,,Много го давате този ХИВ за пример, но реално кой се заразяваше с ХИВ - основно изпаднали хора, африканци, наркомани, хомосексуалисти... Като цяло не най почитаните и платежоспособни клиенти...'Като например-Чарли Шийн.Фреди Меркюри, Айзък Азимов ,Род Хъдсън,Либерачи...
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Do 46 Посмали малко , не ти вярвам нито дума. В началото на март коронавирус в Бг почти нямаше, освен при завръщащите се гурбетчии
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бил Гейтс ще даде едни 250 млн долара, докато правителствата на САЩ, Русия, Китай и ЕС ще дадат към 10 милиарда долара за създаване на ваксини и лекарства срещу коронавируса и строго ще контролират безопасността им. Така че не се влияйте от всякакви слухове
47
2
 
1
 
! Отговори
Котки преди 3 години
Много го давате този ХИВ за пример, но реално кой се заразяваше с ХИВ - основно изпаднали хора, африканци, наркомани, хомосексуалисти... Като цяло не най почитаните и платежоспособни клиенти и някакси не беше опрял ножа до кокала. Сега ситуацията е малко по-различна. А и бума беше 80-те 90-те, за трийсетина години е дръпнала медицината.
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Два месеца чакам "невидимия звяр" да ме вкара в Ада, и като си напарвих тест се оказа, че съм го минал началото на Март без да разбера. Пушач съм м/у другото. И редовно жуля водка.
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бясът също се причинява от вирус, чийто източник са прилепите. Срещу това заболяване е създадена успешно противобясна ваксина; Едрата и дребната шарка (вариола и морбили) също се причиняват от вируси .Срещу тях също са създадени успешни ваксини, а тези заболявания с високата си смъртност са били бич за човечеството, но сега са ликивидирани
44
2
 
1
 
! Отговори
истината преди 3 години
вируса е създаден от БАН по поръчка на НОИ и Здравната каса.
43
1
 
0
 
! Отговори
До до 38 преди 3 години
... и пазят ваксинирания от болестта до няколко години.------------Ще допълня 41:Тези няколко са от 1 до 10 според зависи-то.
42
1
 
4
 
! Отговори
сффгг преди 3 години
Иначе имитират, че имало конкуренция,а малкия брой успешни ваксини, както е казала британската "изследователка", всички, ще са пряко спонсорирани от най-свидния син на евгениката гей билтс. Той един компютърен вирус не може да спре, иначе иска да ваксинира поне 95% от човечеството.
41
1
 
1
 
! Отговори
до 38 преди 3 години
Кръвната плазма от преболедували и създали антитела не е ваксина.В нея има готови антитела които неутрализират вируса.Като всеки друг белтък инжектиран в човешкото тяло те имат живот 2-4 седмици.За това време човекът оздравява,но и антителата изчезват.Подобни на този продукт са серумите -противозмийски,противодифтериен,противотетаничен и други.Ваксинирането води до създаване на собствени антитела и клетки които са дългоживеещи и пазят ваксинираният от болестта.
40
2
 
3
 
! Отговори
афгг преди 3 години
Преди една седмица, като написах, че това, ще е експериментална РНК ваксина и ще се бие със специален пистолет с електрически импулс ми дадоха доста минуси.Всички пряко спонсорирани от "филантропа" бил гей. Преди няколко дни мелиндата, в интервю за ваксините им, говори уверено но после запецва леко - "ние сме отдавна в... ъъъ(лека пауза) този... ъъъ(хайде кажи го де,кво го мъчиш) ъъъ бизнес, затова имаме много опит".
39
3
 
3
 
! Отговори
сдадф преди 3 години
Хвалят се че изработването на ваксина по принцип трае няколко години, а тестването над 10, но видиш ли до края на годината можело сме да имаме ваксина. Какво ни интересува какво, ще е въздействието и върху организма. Даже се хвалят, че можело да е ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА РНК или ДНК ваксина,това са ваксини с наночатици, които до сега са бити само на плъхове, които са измрели после. Реално проектите, които ще достигнат до пазара, ще са няколко,всички спонсорирани пряко от главният ''филантроп" на Земята.
38
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Големи професори -експерти дадоха оценка, че е напълно възможно да се създаде ваксина срещу коронавируса, защото той не е бързомутиращ вирус като HIV. Досега са изпробвани към 20 ваксини на животни, които дадоха положителна имунна реакция. За част от приготвяните ваксини се използват високотехнологични генноинженерни методи. Най-простата ваксина всъщност е кръвната палзма от преболедували, която работи. Няма какво да гадаете на кафе или боб, ами питайте професорите и специалистите
37
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въобще не ме интересува. Аз такава ваксина няма да си сложа. Никога.
36
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Срещу СПИН няма ваксина, но срещу полиомиелитния вирус има ваксини, благодарение на които това коварно заболяване практически е ликвидирано в почти целия свят. Ваксинацията срещу полиомиелит се прави три пъти през първата година от живота, през втората година два пъти и на 14 годишна - веднъж. Първите две ваксинации се правят от строго инактивирана полиоваксина, а при третото приложение се прилага ваксина с жив отслабен полиовирус.
35
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 34 - Испанския грип е бил по-опасен и освен това е засягал предимно млади хора. Все пак Коронавируса не е за подценяване както много хора се опитват да внушат - има осезателен риск при всеки над 40 години.
34
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 33Не бих казал че испанският грип е по-опасен.Там има малко по-висока смъртност но е проявявал симптоми по-бързо.Като и да е, тогава са умрели 80хил българи (при 4 милиона население) а сега ще пукнат 50-60 хил (при 6 милиона население).Ваксина не е имало 1918 и сега няма да има.П.П. Много ще се забавлявам когато ковид-19 влезе в къщите на мангъровци. Искам да и зърна за миг замръзналите и посивели физиономии.
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако някой открие ваксина срещу коронавура ОК, но ако не никой не успее, нищо фатално няма да случи - постепенно хората ще изградят имунитет. Испанския грип е бил доста по-опасен, но ето че сме още тук.
32
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък четох статия от италиански професор, че изработването на ваксина е абсолютна лъжа и не може да има такава срещу този вирус. Просто едни милиарди ще потънат в джобовете на фармацевтите и няма да се знае дали подобна "ваксина" помага или ще ти помогне да гушнеш букета още по-рано.